zaterdag 1 september 2012

Nieuwe CV ketel: hij is er hoor!

Eindelijk was het dan zover. Deze woensdag werd onze nieuwe CV ketel geplaatst. Eindelijk zou ons sluimverbruik van 0,6 m3 per dag worden aangepakt en zou dit moeten gaan veranderen naar 0 m3!

De plaatsing

Zoals altijd begonnen de heren vroeg, maar toen we uitlegde wat er allemaal moest gebeuren, onder andere ook een rioolaansluiting aanmaken naar zolder toe, wisten ze daar niets van. Een thermostaat waren ze ook vergeten dus de dag begon al goed!

Het riool plaatsen ging dan ook wat moeizamer, maar meer omdat ze dit normaal ook niet deden. En zeker niet op de manier waarop wij het wilde! We hebben namelijk een ventilatieschacht vanuit de wc beneden die helemaal naar zolder loopt en naast de ketel zit. We hadden zelf bedacht dat het wel slim slim zou zijn om door die schacht een rioolbuis te laten lopen en vanuit de WC dan door naar de meterkast waar de rioolaansluiting zit.
Het leek bezonder simpel, maar ik zag aan de gezichten van de heren dat ze er niet zoveel vertrouwen in hadden. Gelukkig gaven ze na het installeren van het riool toe dat het inderdaad niet al te moeilijk was omdat de buis rechtomhoog liep.....Gelukkig maar, helaas moest het plafond van mijn wc er wel uit om dit mogelijk te maken... En dus had ik vandaag een leuke klus om deze weer te herstellen.

WC herstellen

Het viel me op toen ze alles van het plafond af haalde dat er 0,0 isolatie zat..... En dat stemde mij niet goed, aangezien het altijd wat kouder in de gang was, en ik aan het spinrag zag dat er lucht doorheen waaide. Een paar dagen geleden in de avond toen het zo stormde rook ik gewoon de regen in de gang, en de volgende ochtend zag ik ook van die mooie zaadjes uit een boom in de wc liggen... Daar moest dus wat aan gebeuren! Want in de winter is het daar altijd wat kouder.
Zo gezegd zo gedaan, want het zit nu helemaal vol met isolatie, en heb meteen de meterkast ook volgepropt met isolatie. Dat moet toch helpen!
Gipsplaten er tegenaan, gaten maken voor de verlichting en de afzuiging en voila... het klusje was weer gepiept.... Helaas duurt dat altijd langer dan gedacht, en was ik in totaal toch een uurtje of 5 ermee bezig......

En de cv ketel dan?

Goede vraag! Hij doet het super, is doodstil, terwijl onze VR ketel altijd lawaai maakte, wordt snel warm en we hebben ook meteen geen tikkende buizen meer omdat er een automatische ontluchting in zit. Als kroon op al het werk is ons verbruik, als we dus niets gebruiken, ook echt teruggebracht naar 0 m3. Ik heb namelijk de eco stand ingeschakeld van de cv zodat hij niet een voorraad warm water aanhoudt, dan wacht ik maar 10 sec langer dat irriteert me niet.

Nu moet ik alleen van de winter het ding verder afregelen hoe ik de retourtemperatuur zo laag mogelijk kan krijgen zodat we echt gebruik kunnen maken van de rookgassen, en waardoor een HR ketel dus ook zuinig van wordt, maar daar doe ik nog wel een andere keer een post aan wagen :)

Voor nu ben ik tevreden en als het goed is gaan jullie het in mijn totale verbruik per week terugzien dat het zuiniger is!

8 opmerkingen:

 1. Fijn zo'n nieuwe ketel en wat een goede acties qua isolatie!

  Mbt die ecostand: wij hebben die ook en bij ons hield dat in dat de ketel onthield wanneer wij gewoonlijk warm water afnamen en op die tijden zorgde voor een voorraadje warm water.

  omdat onze tijden constant wisselen heb ik 'm op een andere stand gezet (weet even niet meer welke, maar je had een stand om het water constant warm te houden, een stand om op steeds dezelfde tijden water voor te verwarmen en een stand waarin er nooit warm water wordt opgeslagen).

  Kan natuurlijk zijn dat de ecostand bij jou iets anders doet dan hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We hebben twee standen. Comfort en Eco. Waarbij Eco gelijk staat aan uit :P
  Een erg ongelukkig naam, maar goed de fabrikanten moeten ook wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed zeg!
  Nou ja, en door die actie met het plafond heb je je verbruik misschien nog meer teruggebracht. Twee bezuinigingen in een klap!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gefeliciteerd met jullie nieuwe ketel, dat gaat heel veel energie besparen! Ik ga je volgen, het lijstje met elektra en gas verbruik vind ik ook interessant, ga dit ook sinds kort nu bijhouden, alleen hebben wij véél meer stroomverbruik ;(...dat wil ik echt naar beneden krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Blog: zakelijk bezuinigen, ook een mannelijke blogger. Interessant om te lezen.
  Fijn dat de nieuwe ketel erin zit. En vooral om in de cijfers terug te zien dat je bespaart!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat grappig, bij ons is die woensdag ook de cv vervangen... dat zullen we vast gaan merken! Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik al 'jaloers' ben op jullie verbruik! Wij verbruiken toch wel een stuk meer elektriciteit dan jullie, gemiddeld toch wel 50 in de week. Valt nog te verbeteren he ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gefeliciteerd met je nieuwe ketel, hopelijk heb je al veel bespaard.

  BeantwoordenVerwijderen