woensdag 5 september 2012

Maandelijkse energiekosten bijgesteld

Vandaag logde ik eens in op Nuon en wat bleek? Onze energiekosten die we per maand betaalde was opeens aangepast van 125 euro naar 116 euro nog wat.... Ik was er verbaasd over want ik had persoonlijk niets gewijzigd. Wel had ik enkele dagen geleden de meterstanden ingevuld, en in september zullen de jaarafrekening gaan krijgen. Misschien dat het hierom gewijzigd was. Maar het maakt het nog niet netjes van ze om het zomaar te wijzigen.

Jaarafrekening

Deze jaarafrekening zal iets hoger zijn dan vorig jaar door de ow zo koude februari waarin we een ongekende 355 m3 hebben verstookt! Wat gelijk stond aan 206 euro!!!! Belachelijk natuurlijk, maar wat wil je met gemiddelde temperaturen van -21 graden. Het leek wel zomer in de winter.
Echter zette mij dit ook meteen tot denken, want ik ben nu uitgegaan van een verbruik van ongeveer 1350 m3 per jaar. Waardoor we iets boven de 110 euro betalen per maand om exact uit te komen. Voor de veiligheid heb ik deze altijd op 125 euro gelaten want ik hou van ronde bedragen en haat bijbetalen aan het einde van het jaar, maar we hebben natuurlijk sinds vorige week woensdag een nieuwe CV ketel.

Nieuw maandbedrag

Voor volgend jaar ga ik ervan uit dat we rond de 1000 m3 gaan uitkomen en hopelijk eronder. Om daar kracht bij aan te zetten heb ik meteen ons maandbedrag op 100 euro per maand gezet. Dat levert ons per maand dus alweer 25 euro op. En op jaarbasis 300 euro als we het ook weten te halen (ik ga er stiekem wel vanuit). Wanneer we daadwerkelijk onder de 1000 m3 komen zal dat betekenen dat we ongeveer 89 euro per maand effectief moeten betalen, maar goed ik hou rekening met de btw verhoging en de hogere energiekosten die er in januari vast weer aankomen. Waardoor ik met 100 euro denk ik wel goed zit.

De vraag is alleen, gaan we het ook redden! De wintermaanden komen er weer aan en ik ben dan ook erg benieuwd of we echt efficiënter gaan stoken. Ik moet de CV ketel nog wel inregelen met de retourtemperatuur e.d. maar ik hou jullie in ieder geval op de hoogte. De maandlasten zijn vanaf nu dus alvast teruggezet naar 100 euro en leveren dus meteen geld op! Even kijken wat de Nuon ervan maakt als ik de jaarrekening onder de ogen krijg, maar ik geloof er echt in om de 100 euro te halen! Het gaat een missie worden!

p.s. Ik heb meteen mijn huishoudelijke boekje bijgewerkt en in de linker kolom

7 opmerkingen:

 1. Hoi,
  Je mag dan een zuinigere CV hebben, maar als je in februari 355 m3 verstookt, is je huis niet optimaal geïsolleerd. Je kan misschien je gasverbruik met 10% terugbrengen, maar je zal geen 350m3 op jaarbasis besparen. Er is gewoon een basisverbruik gas tijdens de koude maanden, deze is grotendeels afhankelijk van hoe je huis geïsolleerd is. In wat voor huis woon je?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ons huis is inderdaad niet optimaal geïsoleerd. Dat is ook niet zo gek want deze komt uit 1968. Maar ons gasverbruik gaat wel degelijk zakken en behoorlijk ook!
   Als we uitgaan van 10% reductie door de efficiëntere ketel betekent dit al een winst van 135 m3. Maar het sluipverbruik wat we met onze oude ketel hadden van 0,6 m3 per dag hebben we ook niet meer! Dat is 219 m3 minder.

   Bij elkaar al 354 m3 besparing! Daarnaast geloof ik niet dat we "maar" 10% besparen. Ik denk dat dat nog iets beter kan door onder andere de ketel af te regelen waardoor zeker 25% winst te behalen valt. Wat neerkomt op 337 m3 + 219 sluimer = 556 m3 besparing dat kan worden gerealiseerd.

   Dat is uiteraard als alles meezit, maar zeker niet ongekende verbetering :)

   Verwijderen
 2. Heb je de afrekening van Nuon soms elektronisch gehad? Dat gebeurde mij ook, die stond bij 'mijn berichten' in mijn account van de ING bank, samen tussen de elektronische rekeningen die de NUON ook op die wijze stuurt. Ik heb tot nu toe geen vast contract bij de NUON, dus betaal te veel, denk ik. Ik heb even een berekening gemaakt bij budgetenergie, daar kan ik 16 euro per maand besparen. Ik heb sinds december 6 zonnepanelen dus bespaar nu al veel op elektra, maar niet op gas. Daarvoor moet ik een zonneboiler aanschaffen.
  Maarrr, de NUON heeft haar bedrag meen ik al verhoogd n.a.v. de BTW verhoging. Budgetenergie gaat nog uit van 19% BTW.Dus dat verschil van 16 euro gaat nog wat kleinger worden, oke, niet veel, maar toch. Dat is dus opletten bij vergelijkingen maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog helemaal niets ontvangen. Daarom was ik er ook zo verbaasd over!

   Verwijderen
 3. Ik heb het voorschotbedrag nu iets teruggezet, maar ik kijk er erg mee uit, omdat ik inderdaad niet van bijbetalen houd én weet dat ons huis niet optimaal geïsoleerd is. Nog niet, tenminste. Ik hoop dat we dat voor de winter wél voor elkaar hebben en dan is het een kwestie van besparen, hoop ik!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een huis isoleren kost veel geld en tijd. Het beste is het om zulke dingen te doen ten tijde van een complete verbouwing. Maar wat ik al zag qua prijzen.... dan schrik ik mij kapot.

   Verwijderen
 4. Als ik bij E.ssent via de verbruiksmanager mijn meterstanden invoer, rekenen zij gelijk met een nieuw voorschot, maar ik pas dat gelijktijdig weer aan naar het voorschot wat we nu betalen of stel het iets bij ... maar wel zoals ik het wil.

  Ik vermoed dat het bij Nuon dus ook op die manier werkt en zij n.a.v. je meterstanden automatisch een aanpassing doen.

  BeantwoordenVerwijderen