maandag 3 september 2012

Gezamelijk spaarrekening *Update*

Ook kan natuurlijk de spaarupdate niet uitblijven. Waar na de aansluiting van de CV ketel een behoorlijk gat uit onze spaarpot is geslagen!
Zo staan we inmiddels op 4000 euro dat over is van onze gezamenlijke spaarrekening. Zoals ik reeds eerder hier aangaf is ons doel voor 10.000 euro voor dit jaar overboord gegooid en staat het markeringspunt op 6500 euro voor 31 december 2012.  Echter de vraag is of we dit ook überhaupt wel gaan halen.

De stand tot nu toe

Spaarekening groei tot nu toe

We hopen dat we dit nieuwe doel gaan redden, maar kijkend naar het groeiniveau van de afgelopen tijd is denk ik 6000 euro eerder haalbaar als we geen extra aankopen meer gaan doen. Echter kan ik bijna met zekerheid wel gaan stellen dat we toch nog aankopen gaan doen.

Aankopen in de planning

Zo willen we graag nog wat meubels kopen en krijgen we in september ook enkele offertes voor zonnepanelen.... Allemaal zaken waardoor we dus geen fatsoenlijke buffer kunnen opbouwen. Uiteraard is de vraag of we dan die zaken gaan kopen, want niets is nog zeker. Maar toch, het hele doel die ik begin dit jaar stelde om 10.000 euro als buffer te hebben is toch totaal uit zicht verdwenen en al enkele keren uitgesteld of gewijzigd.

Ik zelf vind dat toch altijd lastig. Je wilt aan de ene kant graag een buffertje hebben in het geval van een falend apparaat of iets anders, maar wilt ook zaken uitgeven..... Zoals sommige eerder wel eens hebben gemeld. Ik denk dat ik me te schuldig voel als ik iets koop wat ik wil, en dat ik verslaafd ben aan sparen. Want wie zegt dat 10.000 euro de grens zal zijn. Ik weet nu al zeker dat de volgende grens 25.000 gaat worden om als buffer aan te houden, want je weet maar nooit....

Lastig

Een vervelende gewoonte dus, en eigenlijk als ik heel eerlijk ben is een buffer van 5000 euro voor ons ook genoeg om alles op te kunnen vangen. Alles erboven is eigenlijk al teveel om aan te houden. Misschien moet ik het hele idee laten varen en deze missie uit mijn hoofd gaan zetten. Misschien gaat hierdoor het schuldgevoel ook wel een beetje over, aangezien we de buffer dan allang hebben gehaald...

Heeft iemand hier tips voor hoe je dit slimmer kan aanpakken?

14 opmerkingen:

 1. Helaas kan ik je niet helpen. Ik lees dat ook sparen een verslaving kan zijn, nou dan heb ik dit in erge mate. Ik stort zelfs mijn zakgeld aan het eind van de maand op de spaarrekening want ik geef er niets van uit. Mijn doel is om 20.000 euro aan het eind van het jaar te hebben en alhoewel ik een nieuw autootje heb moeten aanschaffen omdat de oude niet door de keuring kwam zal ik volgens mijn berekening toch mijn doel halen. Ook het doel 3000 extra aflossen aan de hypotheek was al in juli voor mekaar terwijl het jaar nog maar half om was. Ik ben erg zuinig terwijl dat toch echt niet hoeft maar een levensstijl is en ik kan gewoon niet anders. Dus wees jij maar blij dat je nog relaxt kan zijn wanneer je je doel niet haalt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gewoon relaxen joh! En sparen voor wat nodig is. Als je 5000 achter de hand hebt, is dat voldoende, denk ik idd. Chill, flex, enzo :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hehe, nu niet populair gaan doen met die chill en flex enzo he :P

   Verwijderen
 3. Je praat over 10.000 gezamelijk sparen. Jij alleen hebt veel meer. Mij lijkt 5000 euro in jullie situatie dus ruim voldoende, aangezien je ook nog andere potjes hebt voor als dat. Ik zou dus lekker investeringen doen en misschien het doel opschuiven? EUR 7500,- einde van het jaar en 10.000 euro op 1 juli 2013.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt wel, maar dat is geld die in reserve is en dus eigenlijk niet voor andere doeleinden. Deze pot kan voor alles gebruikt worden.

   Verwijderen
 4. Ik moet zeggen dat ik me ook 'zekerder' voel als ik meer aanhoud als buffer voor noodgevallen.... En neen, wij hebben het ook niet echt meer nodig om te sparen en te consuminderen maar ik vind dat eigenlijk zo leuk om meer te doen met minder om meer over te houden....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben nog maar een paar dagen bezig met besparen (sinds 1 september) maar ook ik merk dat het een verslavend iets is. Nu is kopen ook een verslavend iets en met sparen doe je minder schade. Toch is het belangrijk dat je ook nog wat geniet van je leven en je doelen realistisch stelt. Cliché cliché, maar je leeft maar één keer.
  Tijdens het dagdagelijkse leven probeer ik nu zo zuinig mogelijk te leven, maar daar staat tegenover dat er echt wel een paar zaken zijn (voor mij bijvoorbeeld mijn huisdieren) waar ik wel zonder schuldgevoelens geld aan mag uitgeven.
  En ga ik eens in de zoveel tijd op restaurant (ivp wekelijks wel eens...) dan mag ik daar ook gewoon van genieten, zonder schuldgevoelens.
  Kortom, geef jezelf ook wat ademruimte op persoonlijk vlak en niet enkel of financieel vlak, want ook op vlak van genieten is een buffertje gezond ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. (Be)sparen werkt verslavend. Zeker als je je spaarrekening ziet groeien. Voorlopig ben ik nog jaloers op je, mijn spaarrekening heeft mijn sparen zeker nog wel hard nodig. Maar het is een goede vraag, waar leg je de grens. Op andere blogjes heb ik daar hele berekeningen voor gezien, maar het is toch per persoon en situatie verschillend en blijft wat dat betreft een eigen keuze. Je schuldig voelen als je geld uitgeeft wat je wél hebt lijkt me in ieder geval niet de bedoeling. Doorslaan is nooit goed, niet in uitgeven en niet in sparen. Even zoeken dus naar een middenweg waar jij (jullie) je prettig bij voelt. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is een moeilijke grens, maar zet me zeker weer aan het denken voor mijn volgende blogje :P Ik ga meteen aan de slag. Bedankt voor de tip voor een blogpost!

   Verwijderen
 7. Ik heb zelf ook veel moeite met een buffer. Dan hebben we een mooi bedrag en komt er weer iets langs van de verbouwing. Tsja, ga je dan b.v. in de kou zitten/wachten tot iets verder stuk is/met een zandbak in je tuin zitten, of spreek je je buffer aan en gebruik je het?

  Nu hebben wij samen iets van €20.000 gespaard, maar dat is over een maand op: we hebben een nieuw dak nodig. Zonde? Tsja, wel een beetje. Jammer? Ja, ook wel. Maar tegelijkertijd ook weer onvermijdelijk, als we niet willen dat al het werk dat we tot nu toe verricht hebben, voor niets is geweest. Daarna gaan we weer als een gek sparen, maar ik weet dat zodra we weer rond de €3000-€5000 aan spaargeld zitten, dat er dan wel weer iets komt.

  Voor mezelf laat ik het een beetje los en probeer ik elke keuze in ieder geval verantwoord te houden. Ik zou denken dat jullie met €5000 prima zitten. Ik zou zelf in jullie situatie eerst kijken naar zonnepanelen (die leveren geld op) en de meubels even opschuiven. In hoeverre is dat nodig? Kun je er op een andere manier aan komen? En als je ze echt nodig hebt en er niet op een andere manier aan kunt komen, dan is het tenminste een bewuste keuze. En die zijn altijd goed, want daar kun je achter staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gezien sparen jullie tweede natuur is en jullie geen nutteloos geld uitgeven, zou ik er niet mee inzitten de noodzakelijke aanpassingen (aan jullie huis) aan te brengen. Een buffer van 5000 euro is voldoende voor noodgevallen. In tussentijd moet er ook geleefd worden, namelijk, je zou morgen maar eens een enge ziekte moeten krijgen en tot de vaststelling komen dat je niet genoten hebt van je gespaarde bedrag. Natuurlijk geniet jij van het sparen op zich, maar af en toe bewust geld uitgeven mag ook denk ik.
  Wij houden voor onszelf een buffer aan van 5000 euro en wat erboven komt is vrij besteedbaar voor de renovatiewerken aan ons huis. Natuurlijk moet er altijd gespaard worden om een groot bedrag ineens te kunnen betalen, zo werken wij nu toe naar een bedrag om alle electriciteit te kunnen vernieuwen, vloeren leggen en centrale verwarming in één keer. En houden we rekening met onze buffer, die laatste 5000 euro wordt niet mee begroot in het te sparen bedrag. Zo vermijden we verrassingen.
  Eens het huis af is, zal ik streven naar een buffer van 25000. Wat daarna komt, zien we wel. Vermoedelijk is ons huis tegen dan afbetaald (nog 14 jaar te gaan bij de bank - BE systeem zonder restbedrag - en nog een heleboel renovatiewerken voor de boeg waardoor alle spaargeld daarin zal kruipen de eerstkomende jaren) en kunnen we nieuwe doelen gaan bespreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een buffer is goed, maar je moet natuurlijk ook niet je doel voorbij schieten. Geld is een middel, niet het ultieme doel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik weet niet of je voor aflossen moet gaan. Geld wordt steeds minder waard. Als je wat over hebt, investeer het in iets wat meer waard wordt. Dit ruil je dan later om en dan heb je meer geld terug.
  Daarom zie je al die wagens waar je je goud en zilver in kan leveren voor wat geld. Hier zitten grote bedrijven achter die weten dat hun geld minder waard wordt. Zij wisselen het goedkoop om voor grondstoffen en ruilen dit later weer in. Zo overleven ze tijdens de crisis.

  BeantwoordenVerwijderen