Best gelezen blogposts van mei 2023

Mei zit er ook alweer op en dat betekent weer een flashback naar de best gelezen artikelen in mei. 

Best gelezen blogposts van april 2022
Veel leesplezier!

Op 30 mei 2023 aanstaande wordt er in de eerste kamer, eindelijk, gestemd over de pensioenwet die eigenlijk al per 1 januari 2023 in zou gaan. Als de eerste kamer instemt met de nieuwe wet dan zal deze ingaan per 1 juli 2023. In oktober 2022 heb ik reeds een uitleg en voorbeelden gegeven wat de nieuwe pensioenwet inhoudt en hoe deze invloed gaat hebben op mijn situatie. Nu dat deze bijna zover is een korte terugblik op de vraag die ik mijzelf stelde. Ga ik meer inleggen in de derde pilaar van mijn pensioen of niet?

Een belangrijke kostenpost in ons maandelijks budget is onze hypotheek. We hebben hierbij, in tegenstelling tot veel andere bloggers, niet als doel om onze hypotheek zo snel mogelijk af te lossen. In tegendeel. Ons plan is simpel. Ervoor zorgen dat we binnen de gestelde 30 jaar onze hypotheek afgelost hebben. Hoe bereiken we dit?  

3. Mijn financiële leven en de keuzes daarbij
Voortbordurend op de vorige blogpost over geld aan mijzelf uitgeven, was ik in mijn hoofd nog niet klaar met het onderwerp. De blogpost was, teruglezend, erg negatief geschreven wat niet mijn bedoeling was. Daarom vandaag de positieve kant van het verhaal.

Sparen is een belangrijke financiële gewoonte die kan helpen om financiële stabiliteit en onafhankelijkheid te bereiken. Het stelt ons in staat om ons voor te bereiden op onverwachte gebeurtenissen en om ons te richten op onze financiële doelen. Toch worstelen veel mensen om geld opzij te zetten en hun financiële doelen te bereiken. Hieronder volgen acht mogelijke redenen waarom mensen niet kunnen sparen:

Toen we ons huis kochten in 2010 had Luxe of Zuinig een excelsheet gemaakt met de te verwachten maandkosten. Op basis hiervan had ik berekend dat als we allebei €1.000 inlegde op onze gezamenlijke rekening dat we het zouden moeten redden om het kostendekkend te maken. Die verwachting kwam uit en bleek zelfs voor wat ruimte te zorgen omdat we op sommige posten minder uitgaven hadden. Hiermee werd het idee geboren om, in plaats van minder in te leggen, het geld te gebruiken om een buffer op te bouwen op de gezamenlijke rekening zodat we daar ook wat “vlees” hadden. In merkte ik dat de betaalrekening langzamer kleiner werd door groeiende uitgaven en moest onze gezamenlijke inleg aangepast worden naar €1.150 per maand. Tot 2018 is dit wederom gelijk gebleven waarna we opnieuw meer gingen inleggen tot een bedrag van €1.200 wat to op de dag van vandaag nog altijd gelijk is gebleven. Maar is dit bedrag na vijf jaar en vele prijsverhogingen nog steeds genoeg? Tijd om opnieuw dit tegen het licht te houden.


Ik heb al eens eerder hier een blogpost aan gewaagd in 2020. Toen waren de hogere kosten te verklaren door ons eetpatroon en aanpassingen hieraan die we hebben weten terug te brengen. En sinds enige tijdzijn hier ook nog de koopzegels bijgekomen die de kosten met 10% verhoogde, maar ook op zijn beurt weer geld opleverde. Toch merk ik zelf ook dat aan de kassa voor de hoeveelheid boodschappen die ik nu afreken meer moet betalen, ondanks dat we volledig zijn overstapt op huismerken. Hoeveel meer geven we nu daadwerkelijk uit per maand aan boodschappen en wat kunnen we nog meer doen?

Luxe of Zuinig heeft een probleem. Dat probleem bestaat al vele jaren en ik weet er nog geen raad mee na al die jaren. Soms zijn er momenten dat ik het accepteer, het laat voor wat het is en vooral probeer te negeren. Maar af en toe steekt het weer de kop op als ik andere mensen erover hoor praten en hoe ze zaken aanpakken in hun financiële leven. Zo ook nu kwam het weer ter sprake. En meteen moest ik eraan denken. Waarom kan ik niet geld aan mijzelf uitgeven?

Vandaag een luchtig onderwerp. Ik krijg wel eens de vraag waarom ik als bespaarder en excelsheet persoon nu eigenlijk meedoe met de loterij. Het is voor mij toch wel bekend dat het eigenlijk geld in de sloot gooien is? Dus vandaag, waarom doe ik in mee met de loterij?

Zoals eerder beloofd in mijn kwartaalupdate zou ik nog eens uitzoeken waarom de kostenpost “Aankopen algemeen” nu precies allemaal is en waarom deze post blijft stijgen. Ik moet namelijk eerlijk bekennen dat ik geen flauw idee heb hoe dit precies komt en waar dit hem in zit. Ja, ik ben makkelijker geworden in het kwalificeren van uitgaven en dit te scharen in deze algemene pot, maar ik heb ook het idee dat de daadwerkelijke uitgaven hoger zijn geworden in deze categorie. Tijd voor een onderzoek om dit eens tot de bodem uit te zoeken.

Het stellen en behalen van financiële doelen is een belangrijk onderdeel van het creëren van financiële stabiliteit en vrijheid. Of je nu wilt sparen voor een huis, een nieuwe auto wilt kopen of schulden wilt afbetalen, het hebben van duidelijke doelen kan je helpen om je financiële leven in kaart te brengen en te plannen hoe je je doelen kunt bereiken. In deze blogpost leg ik uit hoe je financiële doelen kunt stellen en behalen.

Reacties

Populaire posts