Nettowaarde update 2024 - over de €967.000!

Daar is hij dan weer! De nettowaarde update van 2024! 

2023 zit er weer op en dat betekent ook dat we weer de jaarlijkse balans van onze nettowaarde kunnen opmaken zoals we afgelopen jaar deden. Dit is iets wat ik slechts 1x per jaar de balans van opmaak, dit jaar door omstandigheden wat later dan normaal maar dan nu alsnog met het antwoord op de vraag, wat is onze nettowaarde van 1 januari 2024 geworden?

De cijfers op een rij

Zoals altijd laten we beginnen met de cijfers.

p.s. Deze cijfers bevatten geen informatie over de 1st, 2de en 3de pilaar van pensioen. Ook zijn hier geen andere zaken zoals inboedel, auto of andere zaken in meegenomen.


€967.000 behaald!

Met het schrijven van bovenstaande kop was ik trots en teleurgesteld in één. Trots dat ons nettowaarde bedrag wederom gestegen is met onmogelijk grote bedragen. maar ook teleurgesteld dat we dit jaar niet de magische €1.000.000 hebben bereikt. We zijn echter onwijs dichtbij! En dat is toch wel reden tot een feestje. Want wat een bedrag staat er weer. Er is afgelopen jaar een plus van €150.106,98 te noteren. Een all time high en nog groter dan in het corona jaar waarvan ik dacht dat we dat niet snel zouden evenaren. Het blijkt maar weer, geld maakt geld. Laten we eens dieper in de cijfers duiken.

De cijfers per 1 januari 2024

Laten we door de cijfers heenlopen in meer detail.

Spaartegoed
Het spaartegoed….. Tja, de lezer die al meerdere jaren meeleest weet dat ik al drie jaar op rij dit omlaag probeer te krijgen en ook al twee jaar hierin gefaald heb.  Maar net als vorig heb ik ook dit jaar een klein succesje vieren, want ons spaartegoed is echt omlaag gegaan! Dat is normaal geen reden voor een feestje, maar in ons geval wel, want de balans tussen beleggingen en spaartegoeden is echt niet op orde. Langzaamaan verplaatsen we steeds meer richting de beleggingen op een tempo wat voor mij als “veilig” wordt gezien en ik mij comfortabel bij voel. Dit betekent dat we dit jaar een negatief getal kunnen noteren van -€2.000ish.  

Hierbij geldt nog steeds dat 1/3de deel hiervan in een groen spaar rekening gestald staat en ik daarmee geen vermogensrendement heffing hoef te betalen hierover. Dit jaar is deze met een rente van 2% best aantrekkelijk zei het dat groen sparen minder aantrekkelijk wordt gemaakt . Dit gaat dit jaar dan ook veranderen.

WOZ
De WOZ waarde is wederom een grote jongen dit jaar. Deze is namelijk gestegen met 11,51% wat overeen komt met €48.000. Dit is dan ook de twee na grootste stijging ooit. De totale nettowaarde stijging is hiermee ook voor een groot deel verklaard. Papieren winst waar je weinig voor koopt, maar toch leuk is voor de statistieken. Ik hoop echter dat volgend jaar de WOZ niet een grote gemene deler is van de totale nettowaarde stijging.

Aandelen
De aandelen zijn dit jaar behoorlijk toegenomen. Door zowel koerswinst als inleg is onze waarde toegenomen met €96.618,01. Dit is volledig toe te rekenen aan het stug blijven investeren van €3000 per maand in de fondsen en fijne koerswinsten. De vraag is dan ook wat 2024 gaat brengen op dit vlak, stijgt de beurs weer als een raket? Dan kan dat een slingshot effect hebben op mijn posities. Het is nog koffiedik kijken. In ieder geval blijf ik netjes investeren en wellicht toch weer extra investeren als de beurs verder naar beneden gaat. In ieder geval hoef ik geen minus bedrag te noteren wat wel geldt voor mensen die niet meer hebben geïnvesteerd afgelopen jaar. Het is maar net hoe je het dus bekijkt ;-)

Hypotheekschuld
Net als alle andere jaren lossen we elk jaar een gedeelte van de hypotheek af. Ook dit jaar stond er weer €7500 gepland en deze hebben we dan ook genoteerd. Daarmee is onze hypotheekschuld onder de twee ton gekomen. Jeej! Want het begint hiermee echt een “peuleschil” te worden zeker met de reserves die er tegenover staan is dit iets waar ik totaal niet wakker van lig.

Waren we drie jaar geleden nog zo enthousiast dat de loan to value (LTV) onder de 70% was gekomen is deze dit jaar, met de WOZ stijging in één klap geëindigd op 41%. Dat houdt ook in dat het risico dusdanig klein is geworden dat dit meer een vestzak broekzak oplossing wordt. 
Toch hou ik vast aan ons plan van aflossen. En wellicht ben ik hem wel eens zat, en los ik hem af vanuit de cashpositie…. Is die ook meteen opgelost ;-)


Totale waarde (spaar + aandelen)
Tijd om op te gaan tellen. Want hoeveel zijn we nu waard? Puur kijkend naar de cashpositie en de aandelen kunnen we inmiddels de teller zetten op €693.473,09. In vergelijking met vorig jaar heeft er een toename van €94.606,98 plaatsgevonden. Wat!? Dat is volledig toe te rekenen door de aandelenmarkt en geeft het jaar in aandelen weer. Een mooie prestatie. Volgend jaar naar een ton?

Totale waarde (spaar + aandelen - schulden)
Voegen we hieraan de schuld toe die we nog hebben open staan, alleen de hypotheek, dan komen we uit op een bedrag van €502.973,09. Een toename van €102.106,98. Wat in percentage behoorlijk hoger is dan vorig jaar (6% vs 25%).

Totale waarde (spaar + aandelen - schulden + woz)
Voegen we hier nog de WOZ aan toe. Dan komen we op het mooie bedrag van €967.973,09 uit. Een toename van €150.106,98. Waarmee duidelijk wordt dat een groot deel van de stijging wordt veroorzaakt door de WOZwaarde stijging. 

Vooruitblik op 2024

Ik heb vorig jaar een voorspelling gedaan dat het wellicht wel eens zou kunnen gebeuren dat we de grens van de 1 miljoen konden doorbreken. Helaas is dat net niet uitgekomen, maar desondanks is het een mooie mijlpaal die we hebben bereikt. In 2024 verwacht ik echter dat we wel door de grens van de 1 miljoen gaan. het moet namelijk wel heel gek gaan lopen als ons dat niet lukt! 

Verder is afgelopen jaar niet echt een representatief jaar geweest qua uitgaven. We zijn niet op vakantie geweest en hebben weinig uitgaven gehad. Dat in combinatie met een goed beursjaar heeft voor het slingshot effect gezorgd.

In 2024 is dit anders. We gaan op vakantie, hebben airco en zonnepanelen aangelegd. Hebben onderhoud aan ons huis (schilderen) en zullen ook nog wel de nodige andere zaken qua uitgaven hebben. Alles bij elkaar opgeteld hebben we veel meer uitgaven wat hopelijk ervoor zorgt dat ons potje met spaargeld verder omlaag gaat, maar geen effect heeft op onze aandelenkapitaal. 

Verder is 2024 ook het jaar van beslissingen qua baan. Dit zal dan weer impact hebben op onze inkomsten. Maar wellicht dat dit zich dit jaar nog niet ontvouwd en pas in 2025 relevant wordt. 

Verder heb ik geen specifieke voorspellingen in 2024. Ik ben inmiddels van mening dat mijn strategie werkt en dat de tijd de rest doet. Er zijn vette jaren en mindere jaren maar overall lijkt het op een duidelijke stijgende lijn die elk jaar het iets beter doet. Ik heb er verder vrede mee!

Ik ben in ieder geval wederom benieuwd naar hoe het jaar zich zal ontwikkelingen!

Hoe is het met jullie nettowaarde gegaan dit jaar?

Reacties

Meer door minder zei…
IK kijk daar niet echt op die manier naar. Als het binnenkomend geld in balans is met mijn uitgave patroon zorgt mijn "Meer door minder" aanpak bijna automatisch voor ruimte om goed te kunnen leven op een wijze zoals het mij voor ogen staat.(100 ermee kunnen worden) Nu het eerste kwartaal bijna voor 2/3 is verstreken ben ik eigenlijk wel een beetje benieuwd of jullie er qua toekomstig werk(plannen) er al een beetje uit zijn.
Mr Groeigeld zei…
Wow, wat een bedragen zeg! Ben je al bijna miljonair (op papier). Je zou bijna zeggen: ga er een wat leuks/geks mee doen. Het geld dat je hebt geïnvesteerd blijft toch nieuw geld maken.

Ons papieren vermogen begint ook steeds sneller te stijgen. Grotendeels door hogere WOZ-waarde (+50k) maar ook door de beleggingen. Hopelijk blijkt dat nog even voor het slingshot-effect, maar ergens zal de boel weer een keer gaan dalen.
@meerdoorminder
Nee we zijn er nog niet uit. Dat is hopelijk zoals ik ook in het stuk schrijf ergens dit jaar duidelijk
@groeigeld,
Wat zeg je nu?! Uitgeven! Gekke man. Accumuleren natuurlijk ;-) maar zonder gekheid we genieten er natuurlijk ook wel van. Dit jaar wordt er veel meer geld uitgegeven dan vorig jaar aan allerlei leuke dingen zoals vakantie. Maar bijv ook de zonnepanelen en airco die voor meer comfort gaan zorgen en we geen nadenken hebben of we het wel kunnen betalen. Dat is het fijne aan gewoon de beschikking te hebben over zulke bedragen.

Mr Groeigeld zei…
Daarom zei ik al "je zou bijna" ;-)
Ik blijf ook nog even doorgaan met accumuleren, maar met zulke bedragen zou ik wel een keer een berekeningetje wagen of we niet al kunnen stoppen.
Die berekning heb ik uiteraard ook gemaakt. De korte conclusie is dat we er nog niet zijn. Voor 1 persoon erg dichtbij maar voor de ander moeten we nog even doorsparen.

Populaire posts