Airco en Zonnepanelen? - De offertes

 Na mijn eerdere bericht van afgelopen vrijdag over de adviesgesprekken met twee aanbieders heb ik inmiddels ook de offertes binnen gekregen. Tijd om ze eens nader te bestuderen.


Zonnepanelen

Er zit behoorlijk verschil in wat er “mogelijk” was tussen de aanbieders. Dat bevreemde mij eerst gezien ze beide op hun website precies hetzelfde aanboden. Maar na wat rondvragen bij de adviseurs kwam er al snel uit dat één van de aanbieders zonnepanelen als “side-business” doet en ze voornamelijk op airco’s en warmtepompen richten. Dat verklaarde ook de verschillen tussen de mogelijkheden qua zonnepanelen en de varianten en ervaring ermee. 

Aanbieder #1
6x Jinko 375 WP
11x Jinko 435 WP
17x Enphase IQ8M

Totaal 7035 Wattpiek voor €7300. Wat neerkomt op €1,03 per WP.

Aanbieder #2
13x Jinko 405 WP
13x Enphase IQ8M

Totaal 5265 Wattpiek voor €6500. Wat neerkomt op €1,23 per WP.

Hieruit blijkt dat aanbieder #2 aanzienlijk duurder is, en daarbij ook minder panelen wil leggen. Tijdens het gesprek kwamen vooral “onmogelijkheden” naar voren die in mijn ogen geen problemen waren en ook niet voor de eerste aanbieder. Later bleek dat deze aanbieder zonnepanelen als “side-business” had en dat verklaarde ook waarom dit bedrijf zo een andere insteek had. Het moest vooral “makkelijk” zonder maatwerk zijn. Interessant maar dat kan natuurlijk.

Airco

Aanbieder #1
1x Mitsubishi SCM 45 ZS-W
1x Mitsubishi SRK 20 ZS-WF
1x Mitsubishi SRK 25 ZS-WF

Voor een bedrag van €3950

Aanbieder #2
1x Mitsubishi SCM 40 ZS-W
1x Mitsubishi SRK 20 ZS-WF
1x Mitsubishi SRK 20 ZS-WF

Voor een bedrag van €4000

Verschil

Opvallend genoeg vond de tweede aanbieder dat we geen grotere unit nodig hadden en dat beide ruimtes met dezelfde kleine unit gekoeld en verwarmd konden worden. Ik ben het zelf dan ook gaan narekenen en daar heeft dit bedrijf niet helemaal gelijk in gehad. De kleine kamer komt overeen met elkaar en is inderdaad ruim bemeten. Maar de grote kamer (pal op het zuiden) is te klein bemeten. Hier hoort echt een slag groter te hangen.

Nadenk periode

Goed, de verschillen zijn best enorm, zowel in prijs als in oplossing die geboden wordt. Dan komt het aan op het adviesgesprek en wat “proefwerk vragen” die ik stelde tijdens het adviesgesprek. Het is tijd voor de overpeinzing periode. Een derde aanbieder gaan we niet meer vragen, het bedrijf die ik in mijn hoofd had wilde geen nieuwe klanten meer aannemen en het andere bedrijf dat ik meerdere dagen heb gebeld nam de telefoon niet op. Bovendien zal het advies niet heel veel verschillen met de twee opties die ik hierboven heb gekregen.

In de laatste blogpost zal ik mijn keuze maken.

Reacties

Meer door minder zei…
Waarom zou je kiezen voor panelen uit China als er zeer goede panelen zijn die in Europa gemaakt worden. Daarnaast zou ik ook kijken naar glas-glas panelen i.p.v. glas-folie panelen geven namelijk een betere opbrengst en gaan langer mee. Levert 1 centrale omvormer met eventuele optimizers niet een betere prijs-prestatie verhouding op! Bij veel offertes kan je kiezen uit minimaal 3 verschillende merken panelen!
Niet elke airco is even goed als het op verwarmen aankomt let op de cop-waarde. Je kunt ook kiezen voor 1 buitendeel waar je meerdere binnendelen op aansluit.

Jaap zei…
Zou geen installatie met micro-omvormers overwegen nu de paneelprijzen flink zijn gedaald. Het is niet interessant meer om de opbrengst te maximaliseren nu de stroomprijs de opbrengst bepaalt. Daarnaast moet je je afvragen of je het hele dak ramvol wilt leggen, of heb je een meerjarig contract met mogelijkheid tot saldering?
Geldsnor zei…
Altijd gaan voor optimizers: daarmee kun je in ieder geval stuk voor stuk de panelen uitlezen. Als er iets mis is, hoef je niet de hele string na te laten zoeken...

Maar inderdaad: waarom niet ook vergelijken met producten uit eigen land of economische zone?

(overigens denk ik dat deze Jinko's gewoon glas-glas zijn)
@Meerdoorminder,
Europa maakt zeker prima glas, maar deze aanbieder heeft, naar eigen zeggen, alleen deze panelen en heeft er goede ervaringen mee. Nu zijn de panelen zelf niet echt breekgevoelig dus geloof ik dat ook wel. Dus of het nu chinese of amerikaanse of europese panelen zijn maakt mij niet zoveel uit.
Qua omvormer. Zeker 1 omvormer en een string in serie geschakeld is goedkoper, maar mijn systeem (gedeelte laag/ gedeelte hoog en ook nog op verschillende graden gelegd) is helaas daar niet efficiënter door en dan kijk ik al gauw naar meerdere omvormers met optimizers erop. Dan is het opeens niet meer zo goedkoop.
Dan je laatste punt. De COP of beter nog de SCOP staat op 4,7 vanuit de fabrieksopgave voor verwarmen. Of ik dat haal weet ik natuurlijk niet en ga ik ook testen en bijhouden. Maar ik vind dat meer dan acceptabel.
@Jaap,
Ik heb een aparte blogpost gemaakt over de Terugverdientijd en saldering inclusief het wetsvoorstel dat op 6 februari behandeld zal gaan worden om de saldering af te bouwen. Deze blogpost komt op 7 februari online.
Kleine spoiler alert, inderdaad, doordat ik meer opwek dan gebruik gaat de terugverdientijd omhoog en ja ook door te kiezen voor microomvormers gaat mijn installatie “aftoppen” en wek ik naar verwachting “iets” minder op dan met een centrale omvormer. Echter heb ik nu wel inzicht op paneel niveau hoe de productie is en werkt alles parallel van elkaar waardoor bij eventuele problemen het issue snel gevonden kan worden. Anders had ik sowieso optimisers willen hebben omdat alsnog bewerk te stelligen en kom je qua kosten niet veel goedkoper uit.
Inzicht en data analyse is mij ook wat waard :-).
@Geldsnor,
Ik hoef geen optimizers omdat ik micro-omvormers heb. Deze zijn parallel en bieden de mogelijkheid om op paneel “live” inzicht te hebben hoeveel er wordt opgewekt.
Qua waarom niet in de regio. Mijn antwoord daarop is gelijk aan wat ik tegen Meer of minder aangaf.
Jaap zei…
Geldsnor heeft het over SolarEdge met optimizers, hebben dezelfde functie als micro omvormers maar werken iets anders. Je kunt micro omvormers én optimizers niet samen in één systeem gebruiken.

Micro omvormers worden bewierrookt, maar laten je langer stilstaan. Een korte terugverdientijd op een hele degelijke installatie is het meest interessant.

In een installatie die volgens het boekje is aangelegd is uitval op de panelen zelf verwaarloosbaar. Als er problemen optreden dan is de installateur daar debet aan, meestal is het een beroerd ingestoken stekkerverbinding, bedrading die niet goed is vastgezet of hotspots door transportschade (panelen die omvallen in de bus of een tik krijgen bij naar boven brengen of plaatsen). Bij de wat grote strings gaat er heel soms een diode door. Ik heb al langer ervaring met PV, met meerdere installaties en ben 10 jaar geleden zelf met SolarEdge begonnen dus de praktijk spreekt.

Over een paar weken vervangen wij een setje uit 2014 en niet omdat het moet, maar omdat het zinvol is om in de randen meer te produceren. De panelen waardeer ik hiervoor op van 260Wp naar 430Wp, de omvormer zet ik softwarematig terug naar 2kW omdat pieken geld kosten. De impact van peakshaving is met ontwerpsoftware te berekenen en is verbazingwekkend klein.


Populaire posts