Waterverbruik 2023 +11%

 Tja, en dan is het jaar alweer voorbij qua waterverbruik en vraagt het waterbedrijf je om de meterstand door te geven. Tijd om het resultaat eens beter te bekijken.

+11%

Laten we meteen met de deur in huis vallen, ik schrok namelijk van het verbruik afgelopen jaar. Ik had namelijk stiekem, maar wellicht tegen beter weten in, verwacht dat we minder water verbruikt zouden hebben. De meter liegt echter niet en het resultaat is een toename van verbruik van +11% naar 91 m3. Dat is het derde jaar op rij waarin we meer verbruik hebben. Waar zit dat hem toch in?

Op onderzoek

Hebben we lekkage ergens? Hebben we buren die ons water tappen? Wat is er toch aan de hand? Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende. We hebben uiteraard een baby gekregen afgelopen jaar. En dat betekent, meer wassen, meer schoonmaken, meer badderen. Toen we ons eerste kind kregen in 2020 was het waterverbruik met 49% gestegen. Dat was ook het corona jaar dus helemaal eerlijk is dat natuurlijk niet. Maar het geeft wel aan dat het niet ongekend is dat we meer verbruik hebben dan daarvoor.
De vraag is echter, is dit het nieuwe normaal, of stijgt het volgend jaar nogmaals? Mijn verwachting is dat dit daalt, of dat dit gelijk blijft. Immers de zomer was niet erg warm en ik heb niet al te veel de tuin gesproeid. Het meeste is uit de regenton gegaan. 

Opletten

Gezien we afgelopen jaar feitelijk elke dag wel iemand thuis is geweest is het verbruik natuurlijk hoger, maar we kunnen wel beter gaan opletten. Want als ik het vergelijk met een aantal jaar terug is ons verbruik inmiddels verdubbeld van 46m3 naar 91m3 nu. Ongelooflijk eigenlijk hoe snel dat is gegaan terwijl we voor mijn gevoel niet heel veel meer verbruiken. 
Tijd dus om de broekriem aan te halen en eens te kijken hoe we dit effectiever aan kunnen pakken.

Hoeveel water hebben jullie verbruikt afgelopen jaar?

Reacties

45m3 was wel heel erg laag voor twee personen. Met vier personen 91m3 is heel redelijk. Op dit moment ben ik begonnen met te letten op de waterstanden, het vloog bij mij ook omhoog, alsmik zo doorging zou ik op 48m3 uitgekomen zijn voor 1 persoon. Nu gaat de teller omlaag tot de normale stand van 30m3.
Een schoonzus met een verbruik van 25m3 per jaar, vertelde me dat zij twee keer per week doucht. Ik was mijn haar nu in het zwembad.
Mr. Dreamer zei…
gemiddeld gebruikt een mens tussen de 30 en 35kuub water per jaar. Dus het klopt wel wat je ongeveer schetst...
Haha jullie hebben uiteraard gelijk, maar blijkbaar waren wij voorheen zo zuinig dat het nogal verschilt :)
Anoniem zei…
Wij hebben met zijn 2en 43m3 verbruikt dus het is wel mogelijk.
Zijn zuinig maar ook weer niet overdreven, spoelen de wc door met regen water bij kleine boodschap, en 1x per week douchen de rest bij de wasbak.
Anoniem zei…
Wacht maar tot de kinderen pubers zijn, dat schiet het waterverbruik omhoog ;)
Nicole zei…
Wat anoniem hierboven zegt (10.42). Onze dochter(18) heeft een vriendje en ik denk dat ze samen lekker lang douchen, naast dat dochter er graag lang onderstaat alleen :)

Populaire posts