Salderen blijft, Energiecontract snel vastgezet voor 3 jaar!

 Na mijn blogpost over de salderingsregeling is het niemand denk ik ontgaan dat de wetswijziging niet is doorgegaan en salderen nog steeds mag. Maar dat introduceert een nieuw probleem voor zonnepaneelbezitters. Namelijk de befaamde terugleververgoeding, of een andere vorm van verhoging van de prijs. Luxe of Zuinig heeft hier een stokje voor gestoken.


Te laat, maar toch op tijd

Vlak voor de stemming afgelopen dinsdag had ik al bedacht dat het slim was om mijn energiecontract, voor stroom, alvast voor een langere tijd vast te leggen. Maar door tijdgebrek en ziekte in huis, beide kinderen waren ziek…., kwam het er niet van om mij hier toe te zetten. 

Diezelfde dag na de stemming werd al snel duidelijk dat de energiebedrijven ook niet gek zijn en iedereen die aanvinkt dat ze zonnepanelen hebben en terugleveren kregen alleen nog maar de optie om 1 jaarscontracten te krijgen of te accepteren dat er terugleveringskosten gerekend gingen worden, in mijn geval tussen de €125 - €225 per jaar. 

Dat was even slikken om te zien, want hiermee gaat mijn terug levertijd (TVT) behoorlijk achteruit. Los van het feit of dit terecht of onterecht is, dat is namelijk een blogpost op zichzelf als ik mijn mening op papier wil zetten. Was snel handelen het advies.

Huidige contract loopt tot 30 juni 2024

Daar wringt ook nog eens de schoen, want de meeste energieboeren hebben een max ruimte van overstap van 3 maanden van te voren. Dat zou betekenen dat ik een overstapboete moest betalen en ik hier rekening mee moest houden in mijn berekening. Of de keuze moest maken dat ik het op zijn beloop liet lopen en op hoop van zege in de zomer kies voor een alternatief.

Loophole

Na een avondje zitten en kijken wat het mij ging kosten om mijn contract “langer” vast te zetten. Onder andere Vattenfall had nog een 3 jaars aanbod. Weliswaar met een terugleververgoeding van 4,5 cent….. maar zonder terugleverkosten en de verplichting om ook gas af te nemen (wat ik niet wilde). Alle overige waren 1 jaars contracten of 2 jaars contracten die niet echt lucratief waren. Echter ik kwam een loophole tegen op tweakers.

Greenchoice bood zelf geen 3 jaars contracten meer aan, maar als je je aanmeld via een energiecoöperatie was het nog wel mogelijk om 3 jaars contracten af te sluiten met de volgende eigenschappen.

1. Terugleververgoeding van 11,5 cent
2. Geen terugleverkosten
3. Alleen stroom af te sluiten (gas blijft dan waar hij zit)
4. Startdatum in de toekomst, langer dan 3 maanden, dus geen overstapboete!

Wow, dat is wel heel gunstig. Want hiermee koop ik voor de komende 3 jaar mijzelf vrij van eventuele kosten. De prijs van de kWh stroom boeit niet zoveel voor mij aangezien ik toch meer oplever dan verbruik feitelijk is dat 0 euro.
Bovendien houdt dat in dat ik ook de komende 3 jaar verzekerd ben van 11,5 cent terugleververgoeding. Dat is een waarde waar ik geen rekening mee had gehouden in mijn eigen berekening, die ging namelijk uit van 9 cent met afbouw naar 5 cent.

Door deze actie, is mijn TVT van 7 jaar naar 6 jaar gegaan. Dat scheelt toch behoorlijk met dezelfde gegevens! 

Met andere woorden, mocht je zelf nog iets willen regelen. Doe het dan snel, want bovenstaande optie zie ik ook niet lang meer als optie die open blijft. Wat er na deze 3 jaar gebeurd….. we gaan het meemaken. Maar in ieder geval koop voor de komende drie jaar zekerheid…. Mits salderen deze 3 jaar nog blijft bestaan. Maar dat verwacht ik wel. Maar dit scheelt in ieder geval al vele honderden euro’s.

Reacties

Anoniem zei…
Greenchoice heeft vandaag de loophole verwijderd. Vanochtend kon ik nog kiezen voor de 3 jaar optie, maar zojuist niet meer...
Ai, ja daar was ik al bang voor inderdaad. Het was duidelijk een loophole die ze nu gedicht hebben. Blij dat ik er nog gebruik van heb kunnen maken.
Anoniem zei…
Dank voor je artikel van vanmorgen! Ik hield het al een tijdje in de gaten en zag 1 voor 1 de 3 jaarscontracten verdwijnen. Deze had ik nog niet gezien, met een mooie gasprijs en terugleververgoeding, dus ik heb 'm vanmorgen gelijk aangevraagd. En nu is de optie voor 3 jaar inderdaad verdwenen. Net op tijd geweest dus!
Fijn! Net op tijd inderdaad!
Anoniem zei…
Opvolgend op mijn reactie van 12:26 heb ik via een andere route toch nog een andere loophole gevonden die op Tweakers werd gesuggereerd. Teruglevering is iets minder gunstig, maar nog steeds beter dan wat ik nu bij Vattenfall heb. De boete voor het opzeggen is verwaarloosbaar, omdat m'n contract anderhalve maand later afloopt (ik kon het nieuwe contract niet later in laten gaan).
Anoniem zei…
Als je lid bent van FNV kun je via ongeveer dezelfde loophole nog gebruik maken van een contract van 3 jaar, die optie is nog niet weggehaald.
Anoniem zei…
Over welke nieuwe loophole hebben we het? En hoeveel later kun je het contract in laten gaan? Mijn contract loopt af in september....

Staat er overigens in de algemene voorwaarden niets mbt het mogen aanpassen van dit soort tarieven tijdens de looptijd...? Weet iemand dat?

Populaire posts