Uitgaven categorie “Aankopen algemeen” uitgepluist

 Zoals eerder beloofd in mijn kwartaalupdate zou ik nog eens uitzoeken waarom de kostenpost “Aankopen algemeen” nu precies allemaal is en waarom deze post blijft stijgen. Ik moet namelijk eerlijk bekennen dat ik geen flauw idee heb hoe dit precies komt en waar dit hem in zit. Ja, ik ben makkelijker geworden in het kwalificeren van uitgaven en dit te scharen in deze algemene pot, maar ik heb ook het idee dat de daadwerkelijke uitgaven hoger zijn geworden in deze categorie. Tijd voor een onderzoek om dit eens tot de bodem uit te zoeken.

Uitgaven post “Aankopen algemeen” uitgepluist


Uitgaven van de categorie door de jaren heen

Uiteraard gaat geen financieel uitzoekwerk zonder wat excel. Te beginnen met de uitgaven door de jaren heen. Laten we snel het overzicht erbij halen.

Uitgaven door de jaren heen voor de categorie “Aankopen algemeen”

Hier vallen een paar dingen op. Zo zijn de jaren 2016, 2017 en 2018 veel hoger dan de jaren die erna komen. Een gedeeltelijke verklaring zit hem erin dat dit komt omdat ik toen nog geen “aankopen algemeen” categorie had maar een standaard “aankopen” waarbij ook onze eigen aankopen hierin werden opgenomen. Maar dat verklaard niet het volledige verschil.

Verder valt op dat mijn vermoeden, dat deze categorie hoger qua uitgaven wordt, ook bevestigd wordt. In de jaren 2020, 2021 en nu in 2023 zeker, is het gemiddelde aan het stijgen en zitten we zelfs in dit dit jaar op een €100 maandelijks gemiddelde die hoger ligt ten op zichtte van vorig jaar. Waar zit hem dit in? Laten we eerst beginnen met een vergelijking tussen 2019/2020 en 2023.

Verschil tussen 2019/2020 en 2023

Waar zit het hem dan in? Waarom zijn we opeens gemiddeld gezien meer gaan uitgeven aan algemene aankopen? 
Een korte analyse van de jaren 2019 en 2020 geeft weer dat we die twee jaren echt heel weinig transacties überhaupt hebben gedaan. Zo waren er maanden dat op onze gezamenlijke rekening 10-15 transacties te zien waren in totaal. Dat is gewoon ook echt weinig.
Verder zijn in 2019 de aankopen aan het einde van het jaar voornamelijk voor de kleine geweest wat een andere categorie is, maar daarvoor hebben we oprecht gewoon weinig gekocht. Blijkbaar hadden we niet veel nodig of weinig behoefte daaraan.

De eerste maanden van 2020 hebben we nog wel aardige aankopen gedaan, maar is ook een hoop in de categorie “vakantie” gekomen omdat we nog even weg waren voordat de kleine in maart 2020 was geboren. Maar de maanden erna zijn wederom weinig transacties te vinden in het algemeen, logisch ook want er waren lockdowns en corona perikelen. Meer dan in 2019 hebben we in 2020 gemiddeld rond de 20-25 transacties gehad per maand waarvan enkele voor de categorie “aankopen gezamenlijk” zijn.

Snel door naar 2023. En daar zien we meteen dat het aantal transacties op de rekening vele malen groter is dan 2019/2020. Zo is dit eerder richting de 30-35 gegaan waarvan de categorie “aankopen algemeen” ook stukken groter is geworden.

De korte conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat we simpelweg meer zijn gaan uitgeven en meer transacties doen per maand die ook nog eens in die categorie horen. Maar waaraan zijn we dan zoveel gaan uitgeven?

2023

2023 is een raar jaar, door de gebeurtenissen die sinds december zijn gebeurd hebben we meer uitgaven gehad aan bloemen, kaarten, aankopen en andere zaken. Helemaal prima en dat is ook waar de ruimte voor is in ons budget. Ook is opvallend dat we meer impulsaankopen zijn gaan doen in deze periode. Wat resulteert in het veel sneller kopen van dingen zonder er echt op te letten of we het wel nodig hebben. Ik denk dat we dit terug kunnen voeren op de emoties die in het huis leven in afgelopen maanden. Om maar aan te geven wat emotie teweeg kan brengen en wat voor schade dit kan aanrichten als het gezin geen ruimte heeft in het budget hiervoor.

Conclusie

We kunnen wel stellen dat we de afgelopen jaren makkelijker zijn geweest met de aankopen en dat dit nog eens extra in een stroomversnelling is gekomen de afgelopen paar maanden. Het viel mij al op, maar het zien in harde cijfers zorgt er voor dat we ook de broekriem kunnen aanhalen om weer terug proberen te komen op het niveau van 2019 en 2020. Want het moet niet een gewoonte worden om dit soort uitgaven patroon te hebben. Nu eens kijken of dat in de aankomende kwartalen inderdaad tot een lager bedrag gaat komen in aankopen.

Heb jij ook aan jezelf gemerkt dat je meer aankopen bent gaan doen?

Reacties

Meer door minder zei…
Daar ik een hekel heb aan kopen van niet nodige en/of overbodige zaken is door mij alleen dat aangeschaft wat noodzakelijk was.
Anoniem zei…
Ook wij hebben dit jaar meer uitgaven. Mijn moeder werd in december ziek en de periode in het ziekenhuis en het Hospice en daarna haar overlijden zorgden er voor dat vooral ikzelf meer uitgaven deed. Ik merk het vooral aan het eten laten bezorgen. Vaak ben ik te moe om te koken en bestel ik snel iets. Hoewel er een potje “overige” is tikt dit toch behoorlijk aan en moet het niet te lang gaan duren. Het wordt tijd dat ik mezelf herpak.
Groet, Ikkelien
Dan kan je nog steeds een hoger uitgaven patroon hebben uiteraard ;-)
Wat vervelend. Sterkte en succes met het herpakken!

Populaire posts