Een smart bike/trainer naast mijn hardlopen?

Zoals gemeld in mijn vorige blogpost, heb ik mogelijk eindelijk wat gevonden om mijn “vrij uit te geven” potje aan uit te geven. Ik wil namelijk naast mijn hardlopen toch ook wat crosstraining doen om een beetje variatie te houden en toch aan mijn conditie te werken. Hierbij vind ik het erg leuk om te fietsen, maar weet dat ik geen zin heb om daadwerkelijk rondjes te fietsen hier in de buurt omdat je dan zo een uur tot twee uur bezig bent met een leuke ronde. Met andere woorden ik wil een indoor cycle mogelijkheid hebben waar ik mijn ei in kwijt kan. Vol goede moed ging ik op zoek naar de voor mij heilige graal. Maar kwam er al snel achter dat mijn eisen en wensen toch behoorlijk high-end waren…. Hoe kan het ook anders.

Een smart bike/trainer naast mijn hardlopen?

Het wensen lijstje

Ik ben begonnen met het lezen van artikelen. Waar moet je rekening mee houden, hoe zit het met de connectiviteit en vooral welke opties heb ik. Hierbij heb ik een lijstje opgesteld waaraan het zou moeten voldoen:

Must have:
1. Een volledige Smart Bike
2. Durable, stevig en vooral comfortabel
3. ANT+ broadcast (zodat mijn garmin watch gegevens ontvangt en ik hier primair de activiteit op log, zonder afhankelijkheid van een 3rd party)
4. ANT + Speed/Cadence broadcast

Should have:
1. ANT+ Power broadcast
2. ANT+ FE-C
3. 3rd party app integratie (Zwift/etc) via Bluetooth Smart Connect (FTMS)
4. automatisch Elektronisch/ magnetische weerstand

Wat ik heb gevonden

Deze requirements zorgen er automatisch voor dat je niet in de goedkoopste range uitkomt, maar meteen in high-end wat mij echt verbaasd. Dus waar je dan zit tegen aan te kijken is.

- Kickr V1
- Stages SB20
- Wattbike Atom
- Tacx Neo Bike
- Peleton Bike

Allemaal met een prijskaartje ver boven de 2000 euro.... wat natuurlijk te gek voor woorden is.

Ik heb tot op heden als enige alternatief die de helft van die prijs is en voldoet aan de eisen een Zycle Zbike is. Wat een mooi ding is maar alsnog 1100 euro.

Veel te veel geld

Ik had geen budget gesteld, maar ik heb wel een, dat is toch idioot, gehalte in mijn hoofd waarbij dit bij al deze bikes afging. De meest acceptabele optie was de Zycle Zbike. Maar toen ik reviews hiervan las, was het ook meteen duidelijk waarom deze “goedkoper” was dan de rest. Waardoor je eigenlijk al weet dat het alsnog veel te veel geld was.
Het plan en lijstje met eisen ging in de afvalbak want een smart bike als geheel was een leuk idee, maar niet waar ik bereid was zoveel geld aan uit te geven.

Smart Trainer

Gelukkig zijn er ook alternatieven, kwam ik achter, maar die vereisen wat meer “handwerk” om voor elkaar te krijgen. De zogenaamde smart trainers. Feitelijk een apparaat waar je zelf een fiets op monteert. Ook hier zijn verschillende gradaties en prijzen voor, maar er zijn hier zoveel meer opties van met een hoop goede review websites. 

Met mijn lijstje uit de afvalton, minus de smart bike, kon ik opnieuw kijken waar deze trainer aan voldeden, en wat verbaasde mij? Vrijwel allemaal voldeden ze aan alle must en shoulds! Voor prijzen die meer dan gehalveerd waren! Wow, dat gaf opeens opties. 

Wederom na het lezen van veel reviews ben ik uitgekomen op de “Elite Directo XR-T” (geen affiliate). Die voor nu meer dan prima is, maar ook als ik straks beter ben, nog prima meegaat en het vermogen goed bij kan houden. Bovendien was het voordeel dat deze ook nog eens in de “aanbieding” was van €900 voor €499,95. Luxe of Zuinig kon dat niet laten staan natuurlijk en heeft zowaar een impuls aankoop gedaan!

En than some more

Maar met alleen zo een apparaat ben je er nog niet natuurlijk, nu moest er nog een racefiets op gemonteerd worden. Op marktplaats ben ik gaan struinen naar een racefiets. En dan zal je denken, eitje…. Klopt, maar wat een dingen moet je allemaal mee rekening houden. Van Groepssets, tot tandwiel types, quick release…. Nou goed. Je zal begrijpen ik heb lekker veel onderzoek kunnen doen. Maar ook hier kwam een lijstje uit wat ik minimaal wilde hebben waarbij de belangrijkste eis was dat de wielen “quick release” moesten hebben en de groepsset minimaal een “Shimano Tiagra” moest zijn. Op marktplaats heb ik een hoop gevonden, maar slechts één fiets zag er netjes verzorgd uit waar ik op wilde bieden.

Het stond te koop voor €300, maar ik dacht dat ik het wel voor €225 kon kopen, wat een prima prijs was. Uiteindelijk zijn we uitgekomen op €240 waar ik vrede mee heb. 

Maar dan ben je er nog niet. Je zal ook een “cassette” moeten kopen om op de smart trainer te bevestigen (waar de ketting omheen gaat). Maar gelukkig vallen die kosten voor een “simpel” ding mee voor €24,99

Totale kosten

In totaal heb ik hiermee €764,94 uitgegeven, in mijn geval, als impuls aankoop. Maar mijn vrouw is heel lief, had ik dat al eens gezegd? Want ze zei meteen, weet je was, dan krijg je die fiets van mij als vaderdag cadeau! Super lief natuurlijk!

Daarmee hoef ik nog maar €524,94 uit mijn “vrij uit te geven” pot te halen, Waardoor de pot geslonken is naar €119,02. 

Eerste rondjes gereden

Net zoals mijn mijn hardlopen heb ik eerst investeringen gedaan in goed materiaal voordat ik bepaal of ik het leuk genoeg vind om het te blijven doen. Dat is omgekeerd van hoe mensen normaal gesproken werken. Maar voor mij motivatie om er ook echt mee aan de slag te gaan. Want als ik het dan wel echt leuk vind dan heb je niet meteen de noodzaak om te “upgraden”. De upgrade heb je immers al. Maar net zoals hardlopen wist ik eigenlijk wel dat ik dit ook leuk zou vinden. En inderdaad. De eerste rondjes zijn gereden en ik heb mij weer verbaasd wat voor spieren ik normaal nooit train. Positief punt is wel dat ik merk dat door het hardlopen mijn conditie echt meer dan prima is. Het is daarmee precies een omgekeerd gevoel dan toen ik met hardlopen begon. Toen was mijn conditie het probleem maar mijn spieren niet, en nu is mijn conditie niet het probleem maar wel mijn spieren. Een grappige gewaarwording en ik zie veel ruimte voor verbetering waarbij hopelijk door het crosstrainen ik baat zie bij beide sporten.

Dat betekent ook dat mijn sportupdate weer een update nodig gaat hebben. Maar eerst moet ik nog een FTP test doen zodat ik duidelijk kan zien waar ik nu sta en hoe ik gedurende de maanden kan verbeteren. 
Ik heb er weer een sport/hobby bij en kan deze ten allen tijden doen. Is er een hittegolf? Is er er een storm? Onweer? Weet ik veel wat waardoor ik niet buiten kan rennen… Dan kan ik altijd mijn mijn indoor fiets springen!

Hebben jullie ook een indoor fiets?

Reacties

Geldsnor zei…
De Elite Directo XR-T is een uitstekende keuze voor mensen als wij. Blijkbaar. Hij staat ook hier onder de overkapping.

Populaire posts