Kan ik nog besparen op persoonlijke abonnementen?

 Heel heel lang geleden heb ik de meeste persoonlijke abonnementen de deur uit gedaan en zijn er, naar mijn weten, geen nieuwe bijgekomen. Maar het is ook heel lang geleden dat ik heb gekeken naar mijn persoonlijke rekening voor maandelijkse uitgaven of in ieder geval terugkerende uitgaven. Welke heb ik en moet ik ze houden? Vandaag een onderzoek naar mijn eigen rekening en de maandelijkse uitgaven aan derden.

Kan ik nog besparen op persoonlijke abonnementen? Kan ik nog besparen op persoonlijke abonnementen?

Abonnementen

Ik ben geen fan van abonnementen, zeker niet van terugkerende omdat het een ongemerkt, vaak laag, bedrag is wat regelmatig automatisch wordt afgeschreven, maar daardoor bij elkaar wel behoorlijk kan oplopen in de papieren. Daarom nu een kort overzicht van de diensten die ik terug zie op mijn persoonlijke rekening en de rational waarom ik die diensten afneem.

Maandelijks:
1. Bankieren - €2,70
2. Spotify - €14,99
3. Mobieltje - €7,47
4. Usenet - €6,99

Jaarlijks:
5. Playstation Plus - €60 -> €120


Maandelijks

Goed laten we eerst eens beginnen met het maandelijkse lijstje wat terugkomt.

1. Bankieren - €2,70
Ik heb een oranjepakket bij de ING en daar hangen kosten aan van, inmiddels, €2,70 per maand. Daar kan ik weinig aan veranderen tenzij ik ervoor kies om weg te gaan bij de bank. Maar ondanks de vele storingen de laatste tijd ben ik nog steeds tevreden over de bank en zijn apps. Het werkt allemaal prima en ik vind het ook niet erg om te betalen voor de diensten die ik daarvoor terug krijg. Een goedkopere rekening dan dit bedrag bestaat er niet bij ING en dus zal ik dit simpelweg moeten accepteren.

2. Spotify - €14,99
Het bedrag dat ik maandelijks betaal is €14,99 voor een Family abonnement. Maar dat is niet het echte bedrag dat ik kwijt ben Aan deze dienst. Dit komt omdat ik het abonnement deel met 5 collega’s en familie leden die meebetalen eraan. Momenteel heb ik drie mensen die mij elke maand €2,50 betalen. Hiermee dalen de kosten al naar €7,49 per maand dat ik daadwerkelijk betaal wat per definitie al goedkoper is dan een los Premium abonnement. Voor de meebetalende leden is het echter helemaal goedkoop natuurlijk.
De overige twee leden zijn familie en betaal ik zelf voor. Één heeft te kennen gegeven dat het vrijwel niet gebruikt wordt en ik vermoed binnenkort dit plekje aan iemand anders kan geven waardoor mijn maandkosten verder omlaag kunnen.
Is het mij dit bedrag waard? Daar kan ik stellig over zijn, ik ben een fervent muziekluisteraar, getuige ook mijn Sonos collectie. Afgelopen jaar heb ik dan ook, aldus de statistieken van Spotify, 103.180 minuten geluisterd wat meer is dan 98% van de Nederlandse luisteraars. Ik denk dan ook dat zelfs de kosten van €7,49 per maand gerechtvaardigd zijn voor mij.

3. Mobieltje - €7,47
Ik heb al jaren een laag abonnement qua belminuten en internet. Zo laag dat het vernieuwen van mijn abonnement duurder is dan gewoon de jaarlijkse inflatiecorrectie te accepteren. Kan het goedkoper? Zeker. Want ik kan overstappen naar een goedkoper abonnement bij een andere provider, maar de huidige provider bied ook een mooi voordeeltje aan dat ik extra data krijg op mijn mobiel en €5 korting op mijn internet abonnement waardoor het niet goedkoper voor dezelfde voordelen op dit moment te vinden is. Dit is dan ook meer een, het is best zo moment.

4. Usenet - €6,99
Last but not least Usenet. Voor de meeste mensen wellicht onbekend maar dit was vroeger “de” methode om het internet leeg te trekken voor van alles en nog wat. Het illegale circuit. Ik heb nog steeds een maandelijks abonnement erop. Maar gebruik het zelf eigenlijk nooit meer. In dit geval heb ik dit altijd aangehouden omdat het in de familie nog wel actief wordt gebruikt en ik dit account deel. Waarom ik dit dan nog betaal vraag je je af? Daar staat tegenover dat wij weer gebruik maken van iemand anders in de familie hun Netflix account. Voor wat hoort wat. We hebben dan ook de stille deal gesloten dat ik Usenet blijf betalen en zij Netflix. Een goede deal in mijn geval, want de prijs van Usenet is in geen jaren meer veranderd, terwijl die van Netflix onderhevig is aan inflatie. Dat hou ik dan ook graag in stand.

5. Playstation Plus - €60 -> €120
Vroeger speelde ik heel veel op de playstation, maar tegenwoordig is dit amper. Toch deed ik netjes altijd playstation Plus kopen om zo maandelijks gratis titels aan mijn bibliotheek toe te voegen. Een goede deal want ze gaven meer weg dan de kosten van €60 euro. Tevens kocht ik vaak de aanbiedingen waardoor ik maximaal €40 betaalde. Maar die dagen zijn voorbij.

Met de introductie van de nieuwe lineup van playstation plus hebben ze verschillende Tiers toegevoegd. Essential, Extra, Premium. Door wat goede deals ben ik overgezet naar Premium a €120 per jaar. Maar heb ik daar feitelijk de afgelopen twee jaar slechts €60 voor betaald. 

Zonder in te gaan wat ik nodig heb of niet, wil ik hier zelfs iets rigoreuzer in zijn. Want ik game simpelweg gewoon niet meer. En als ik game dan zijn het spelletjes die ik vaak zelf heb gekocht. Daarbij komt dat aan het einde van het jaar mijn abonnement daadwerkelijk gaat verlopen en ik weinig goede deals zie voor verlenging. Met andere woorden, ik denk dat ik dit maar gewoon laat verlopen. Simpelweg omdat ik te weinig tijd spendeer aan gamen en ik tegenwoordig liever mijn tijd nuttig besteed aan hardlopen of andere activiteiten uitvoeren in huis, tuin of simpelweg met mijn dochter. Wellicht dat ik in de toekomst dit wel weer belangrijker vind maar dit is misschien ook een mooi moment om deze jaarlijkse kostenpost te gaan afstoten.

Conclusie

Ik ben door de jaren heen niet meer abonnementen gaan afnemen, en de abonnementen die ik heb zijn mooi geïsoleerd en nodig op één na. Ik ga dit abonnement afstoten en ook een tijdje niet meer laten terugkomen. Dat houdt wel in dat ik alle games die ik heb geclaimed niet meer kan spelen, maar als ik toch niet game zou dit ook niet erg moeten zijn. De vraag is of ik dit ga missen, en dan vooral het huidige hoge Tier, omdat er wat extra perks aanzitten die me wel bevielen (streaming gaming bijv). Maar ik kan het nu simpelweg niet rechtvaardigen aan mijzelf om dit af te nemen. Dus dan moet je hard zijn het het wegstrepen. 
En zo hebben we toch een besparing weten te realiseren! Om maar weer eens aan te geven hoe goed het is om zelfs in een opgeruimd huis af en toe nog eens te kijken of het niet nog wat beter kan!

Hoe staat het met jullie abonnementen op eigen titel?

Reacties

 1. Meer door minder23 mei 2023 om 11:07

  Koop je de staatsloterij dan elke maand los?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, maar die gaat van de gezamenlijke rekening af ;-) Dit gaat puur over wat er van mijn persoonlijke betaalrekening af gaat en aan mij toebehoord.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts