Veranderingen in lijfrentes in 2023 - wat ik ermee ga doen

 Zoals de bekende lezer weet ben ik gek op lijfrentes. Elk jaar maak ik er weer een feestje van om te kijken hoeveel ik dit jaar mag storten. Maar met de aankomende wijziging in de pensioenwet veranderd er ook het één en ander voor de lijfrentes. Wat is dit precies en wat ga ik met deze wijziging doen?

Veranderingen in lijfrentes in 2023 - wat ik ermee ga doen

Huidige lijfrente regels

Het leven bestaat uit regels en formules. Zo ook voor de lijfrente berekening. Om maar meteen het lekker technisch te maken is de huidige berekening in 2022 als volgt:

Jaarruimte = (13,3% x (bruto jaar inkomen - franchise)) - (6,27 x Factor A) - FOR

Deze formule behoeft wat uitleg om te begrijpen wat er staat.

Jaarruimte: Het bedrag dat je jaarlijks mag inleggen in je lijfrente
Bruto jaar inkomen: Behoeft geen uitleg vermoed ik
Franchise: Het gedeelte waar je geen lijfrente over kan inleggen, omdat dit onderdeel is van de AOW later, deze wordt jaarlijks vastgesteld door de overheid.
Factor A: Pensioenaangroei in een kalenderjaar
FOR: Voor ondernemers , ZZPers en en Freelancers, gezien ze geen traditioneel pensioen opbouwen kunnen ze op de balans hier hun oudedag op regelen.

Laten we aan de hand van een voorbeeld dit invullen om het wat meer te laten leven hoeveel de jaarruimte nu daadwerkelijk is.

We hebben Pietje, hij verdiend €60.000 bruto per jaar in loon dienst en heeft zijn UPO ontvangen waarop een factor A stond genoemd van €800. De franchise voor 2022 is gesteld op €12.837.

We hebben nu genoeg informatie om de jaarruimte te kunnen vaststellen. Laten we de formule invullen.

Jaarruimte = (13,3% x (€60.000 - €12.837)) - (6,27 x €800) - 0 = €1256

Dit jaar zou Pietje hiermee maximaal €1256 kunnen inleggen in zijn lijfrentes. 

De veranderingen in 2023

In 2023 veranderd de formule aanzienlijk en dat heeft direct invloed op de hoogte van de lijfrente die je kan inleggen voor dat jaar. De formule wordt als volgt:

Jaarruimte = (30% x (bruto jaar inkomen - franchise)) - (6,27 x Factor A) - FOR

Dat lijkt erg op elkaar, maar de wijziging van 13,3% naar 30% is aanzienlijk. Laten we hetzelfde voorbeeld nemen als hiervoor ter vergelijking. De franchise van 2023 is dit keer vastgesteld op €14.802. Laten we de formule weer invullen.

Jaarruimte = (30% x (€60.000 - €14.802)) - (6,27 x €800) - 0 = €8543

Het verschil tussen €8543 en €1256 is 680% meer inleg. Dat is niet een klein beetje verschil, maar daadwerkelijk een aanzienlijk verschil.

De verandering voor mij

Als ik mijn eigen inkomen en factor A invul van afgelopen jaar en dit “assume” dat dit ook mijn inkomen wordt voor aankomend jaar evenals een gelijke factor A. Dan ga ik van €2554 naar €7659. Wat een verschil is van 300%.

Ook dit is een aanzienlijk verschil en zou betekenen dat mijn eigen pensioen inleg veel meer in eigen hand kan nemen dan de extraatjes die ik nu die kant op kan schuiven. De vraag is echter of ik dat wil doen of niet. 
Aan de ene kant ben ik voorstander om het in eigen beheer te nemen. Het is een pot met geld waar ik zelf over kan beslissen hoe het rendeert en het valt ook buiten box 3 belasting. Bovendien is het ook nog eens fiscaal aantrekkelijk om geld op deze manier weg te zetten. Daarnaast geldt dat als ik zou komen te overlijden dat de lijfrentes niet verloren gaan, zoals wel het geval is bij het pensioen via de werkgever, en mijn kinderen er dus ook van kunnen genieten mits dit maar goed beschreven is in het testament (dit is nog wel een puntje)

Aan de andere kant gaat het niet over kattenpis qua bedragen. We zijn van de €2000 - €3000 inleg per jaar in één keer naar €7500+ gegaan. Feitelijk leg je daarmee drie keer zoveel in als je normaal zou doen en dat is aanzienlijk. Bovendien zal dit ook gaan gelden voor mijn vrouw, hoewel haar inleg minder zal zijn omdat ze minder “secundaire arbeidsvoorwaarden” heeft naast de baan die geen pensioen leveren. 

Toch neig ik er momenteel naar om toch aankomend jaar meer te gaan inleggen, maar ik moet er rekening mee houden dat ik niet teveel naar de lijfrentes duw. Ik bouw immers ook nog steeds normaal pensioen op en hoewel dit deel “tegenvalt” als ik de UPO mag geloven moet ik er ook rekening mee houden dat ik niet teveel oppot voor later. 
Toch is dit ook wel weer een teken aan de wand dat er steeds meer vanuit gegaan wordt dat je voor jezelf moet gaan zorgen in de toekomst. Met andere woorden. Ik moet binnenkort weer eens gaan rekenen en met wat scenario’s gaan werken om te zien waar we het nu over hebben.

Gaan jullie volgend jaar meer inleggen in je lijfrentes?

Reacties

Mr Groeigeld zei…
Interessant stuk. Ik heb er ook zelf weleens naar gekeken (mijn vrouw bouwt namelijk erg weinig pensioen op), maar twijfel nog steeds. Aan de ene kant is het een goede manier om zelf iets op te bouwen voor later. Aan de andere kant zit je met lijfrente vast aan een soort uitkering vanaf je 67e, dus kun je er nog niet aan als je zelf wilt. Dat vind ik nog een lastig punt. Hoe heb jij de uitkering geregeld vanaf je pensioenleeftijd?
Hoi Groeigeld,

De derde pilaar is net als de tweede pilaar geld waar je, bij een beschikbare premie pensioen, een uitkering bij moet kopen. Feitelijk creëer je een tweede pensioenpot die in je eigen beheer is, tot op zekere hoogte. Je hebt veel meer controle in welke fondsen je kan investeren en daarmee ook het kosten aspect en rendement sturen. Dit brengt ook met zich mee dat je wel hiermee om moet kunnen gaan.

De uitkering is gebonden aan regels, 20 jaar uitkeren, 5 jaar uitkeren etc etc daar kan je mee spelen tegen de tijd dat je met pensioen gaat om het belasting technisch (over de schijven) zo optimaal mogelijk te verdelen, of gewoon aan je behoefte dat je op dat moment hebt.
Echter dit stukje is onderhevig aan veranderingen, net als de inleg natuurlijk, want we gaan over naar een nieuw belastingstelsel met nieuwe regels. Daarom nu anticiperen op die uitkering is erg lastig.

Voor mijzelf heb ik qua uitkering het nu als volgt bedacht, binnen de kennis die ik nu heb.

1. Box 3 vermogen (mijn eigen FO pot opeten)
2. Lijfrentes uitkeren (3de pilaar) (ik vermoed dat deze groter zal zijn dan mijn normale pensioen door de wens om eerdere te stoppen)
3. Normale pensioen (2de pilaar) (zie ik als bonus)
4. AOW (1st pilaar) (zie ik als bonus bonus als ik dat nog mag meemaken)

Ik probeer dus ervoor te zorgen dat ik op #1 leun en de rest ondersteunend is. Of het gaat lukken geen idee.
Meest belangrijke aan deze lijfrente vind ik dat het de enige vorm van pensioen (naast box 3) die overdraagbaar is naar de langstlevende of je kinderen. Waar #3 en #4 simpelweg verloren gaan.

Vorig jaar heb ik een uitgebreidere blogpost erover geschreven die je hier kan teruglezen:
https://luxeofzuinig.blogspot.com/2020/07/hoe-ziet-ons-pensioen-vermogens-opbouw.html
Anoniem zei…
Heb ik het goed begrepen dat voor de nieuwe formule voor belastingjaar 2023, het jaarinkomen en factor A van 2022 gebruikt wordt?
Het inkomen en factor A gaat altijd over het jaar ervoor. Zie ook de rekenhulp van de belastingdienst:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/aftrek-en-kortingen/content/hulpmiddel-lijfrentepremie-2016-en-daarna
Anoniem zei…
Is dit nu dan al definitief vastgesteld of is het nog afhankelijk van de nieuw aan te nemen pensioenwet?
Afhankelijk van de pensioenwet die wordt aangenomen, de verwachting is dat deze nu niet 1 januari ingaat maar 1 juli 2023. Als ze dat halen dan zal dit gedeelte ook per direct gelden.
Anoniem zei…
Ik heb gelezen dat waarschijnlijk ook de formule voor het bepalen van je maximale inleg wordt aangepast. Waarschijnlijk wordt namelijk de factor A vervangen door het totaal aan reeds ingelegde premies (totale inleg in collectieve pensioenregeling door werkgever en eigen bijdrage). Ik heb dit voor mijn situatie uitgezocht en dit resulteerde maar in een klein verschil t.o.v. de oude berekening.


https://www.doelbeleggen.nl/artikelen/pensioenakkoord-2023-verandering-derde-pijler/
Vanaf 2023 wordt deze “6,27 x factor A“ waarschijnlijk ingeruild voor een bedrag dat gelijk is aan de premie die de werkgever heeft betaald in het voorgaande belastingjaar.
Interessant, dat had ik nog niet gelezen. Maar ook als ik mijn ouderdomspensioen premie per jaar invul kom ik op een nog hoger bedrag uit dat ik kan inleggen. Dus dat zou alleen maar betekenen dat we nog meer ruimte creëren.
Anoniem zei…
Je moet daarbij natuurlijk wel rekening houden met het aandeel dat de werkgever voor jou inlegd en het deel dat je zelf inlegd en op je salaris wordt ingehouden. Bij mij neemt de werkgever 75% van de totale inleg voor zijn rekening en ik het resterende deel. Voor mij was er vrijwel geen verschil tussen de oude en nieuwe formule.
Ik ben nu uitgegaan van het volledige bedrag van de premie. Als ik alleen het deel van mijn werkgever neem dan wordt het nog meer wat ik mag inleggen ;-) Immers, de inleg van de premie is dan lager. Ook zou ik het vreemd vinden om alleen het werkgevers deel mee te nemen in de berekening. Maar goed, er staat “waarschijnlijk” dat het veranderd. We moeten het maar even afwachten. Wordt vanzelf duidelijk en dan de tool van de belastingdienst gebruiken zodat je niet voor een verassing komt bij het invullen van je belastingpapieren.
Anoniem zei…
ja ik bedoelde ook de totale premie, ik dacht dat je misschien enkel jouw eigen inleg had meegenomen. Aangezien ik meer verdien dan de maximale premiegrondslag is voor mij de berekening als volgt: 30% x (€ 114.866 (maximale premiegrondslag) -/- € 14.802 (AOW franchise)) – 23.000 (reeds ingelegd pensioen via/door werkgever) = ~7.000. Hiervoor was dit ruim 5.000 euro, dus wel een stijging maar niet heel significant. Daarnaast ben ik het met jou eens dat we eerst maar moeten afwachten wat nou de definitieve berekening gaat worden en wanneer deze uiteindelijk wordt ingevoerd.
Mr Groeigeld zei…
Klinkt als een goede verdeling (excuus voor mijn late reactie, was wat druk). De regels voor uitkering zal ik eens bekijken. Als dat flexibel genoeg is, is het voor ons ook interessant om de jaarruimte te gebruiken. Het voordeel van overdracht naar je kinderen is ook een goede, dat is met ons huidige pensioen een stuk beperkter als ik morgen zou omvallen.

Populaire posts