Missie “ontspullen” - deel 3

 In juni 2021 startte we in huize Luxe of Zuinig de missie “ontspullen”. Vol goede moed gingen we aan de gang, maar we wisten dat het een weg van de lange adem is en waren toen dan ook zeker niet klaar. In januari van dit jaar volgde deel twee. Nog steeds niet klaar, want het is een continue proces lijkt wel wat door de maanden heen af en toe tot resultaat leidde. Maar dit weekend was het weer een rake klap. Vandaar vandaag de blogpost missie “ontspullen” deel 3.

Missie “ontspullen” - deel 3

Fase één en een half

In januari dacht ik fase één en een half wel even af te ronden. Grotendeels is dit ook gelukt, maar door de maanden heen zijn er de nodige veranderingen geweest die ervoor hebben gezorgd dat deze kamer wederom aandacht nodig had. Maar voordat we daaraan begonnen was het zaak om deze fase uit te breiden naar de woonkamer.

De woonkamer was namelijk ontploft. Het leven van een peuter van 2,5 staat in het teken van chaos heb ik het idee en er lag zoveel speelgoed overal dat we er echt kriebelig van werden. Daarom hadden we besloten al het speelgoed en kinderzaken uit de woonkamer te halen en opnieuw te beginnen. Vrijdag avond voordat de kleine naar bed ging heb ik samen met haar alles verzameld en naar boven gebracht. Haar meegenomen in het proces dat het tijd wordt dat we alles gaan uitzoeken en alleen de spullen beneden houden waar ze ook daadwerkelijk mee speelt. Dat de andere dingen er ook zijn, maar dat ze dan het moet vragen waarna we het van boven zullen halen. Ze begreep het, of althans… dat zei ze ;-). En dat betekende dat ik heeeeeel vaak naar zolder ben gelopen met alle kinderspullen. Goed voor de conditie. We hebben ook uitgelegd dat we in het weekend samen met haar alles gingen uitzoeken en dat zij mocht kiezen wat er beneden moest staan. Zo gezegd, zo gedaan. Want zaterdagochtend was het eerste wat ze zei, of we naar boven mochten om het uit te zoeken :-).

De woonkamer was in ieder geval helemaal leeg en ik heb nog nooit zoveel ruimte gezien in de afgelopen 2,5 jaar. Wat fijn weer een ruimte voor jezelf. Dat wilde we dan ook graag zo houden en besloten dan ook de woonkamer aan te passen. Onder de trap hadden we een kastje staan waarop mijn drankcollectie, sonos en vooral diverse liggen. Maar de ruimte wordt niet echt optimaal gebruikt. Dus besloten we naar de Ikea te gaan om “Kallax” kasten te kopen en hiermee een 4,3,2,1 trap kast te maken. Dit bied gelijk de gelegenheid om de onderste ruimtes te voorzien van stoffen opbergdozen waarin het speelgoed van de kleine kan staan en ze dit zelf kan pakken als ze dit wilt.  

Fase 2

We hebben hierdoor toch speelgoed mee naar beneden kunnen nemen en netjes kunnen opbergen wat ze zelf kan pakken, en ook deed! Maar hebben ook een hoop spullen boven kunnen laten. Hiermee was het probleem in die kamer dan niet weg, maar de woonkamer is wel een stuk leefbaarder geworden met veel meer ruimte als resultaat. Feitelijk vind ik dan ook dat we fase één en een half hebben afgesloten ook als is de scope veranderd, maar het resultaat beneden is zo overweldigend dat het echt een goed gevoel geeft.

Nadeel is, dat de kamer waar fase twee sowieso plaats zou vinden nog voller is geworden. En dat is een missie op zich, want ik had mij ook een beetje vergist in de luier inkoop actie. Zo hebben we nog 5 maandverpakkingen van pamper maat 5 staan, want groot ingekocht omdat het “goedkoop” was. Terwijl de kleine sinds de zomer in één uit de luiers is, zowel de dag als de nacht, enorm trots trouwens hierop. Bovendien zitten de schotten vol met nog meer kinderkleding en babyspullen waar we ook wat mee moeten doen. Want uiteindelijk is het de bedoeling dat dit haar slaapkamer gaat worden. De kleur hebben we al samen uitgekozen. Maar dat betekent wel dat de kamer helemaal op de schop moet. Laten we dit dan fase twee gaan noemen. Die kamer leeghalen en volledig opnieuw indelen. Om dat te moeten doen is er wel behoorlijk wat werk te doen. Maar dat lijkt mij een mooie missie voor de kerstvakantie. Kamer leeghalen, schilderen en sorteren. Dat ik ermee wacht tot de kerstvakantie heeft een andere reden. Maar daarover binnenkort meer ;-)

Voortgang!

Het is niet zo dat we geen vorderingen maken met missie “ontspullen” maar het gaat gestaag door. Dit weekend heeft er weer een klap plaatsgevonden. Maar het is ongelooflijk hoeveel spullen je eigenlijk hebt als mens, en nog erger wat je allemaal verzameld door de tijd heen. Of het nu gaat om gebruiksobjecten of goed bedoelde rotzooi. Afscheid ervan nemen is altijd lastig en vereist tijd. Het is een proces van maanden maar elke keer dat je het ziet en door je handen haalt wordt het makkelijker om er afscheid van te nemen. Er is namelijk echt al een hoop weg.

Aan de andere kant beperken we ons ook bij de aankoop kant. Ja er zijn nu  “Kallax” kasten bijgekomen, maar dat zorgt er ook weer voor dat we afscheid nemen van andere dingen. Zo is het dressoir dat er stond weg, niet weg weg maar netjes doorgegeven aan iemand die het graag wilde hebben, en is de inhoud van die kastjes goed doorzocht en opgeruimd. Bovendien zijn er de afgelopen maanden geen nieuwe spullen bijgekomen wat een plekje nodig had waarmee het netto een min is geworden. Dat is ook iets om trots op te zijn.
Maar met de aankomende december maand, sinterklaas, kerstmis, etc is het zaak om ook de influx van spullen door andere te beperken. We zijn lijstjes aan het maken met alleen gebruiksobjecten. Als het geen gebruiksobjecten zijn dan komen ze er niet in. Met andere woorden we doen ons best en ben benieuwd naar het resultaat aan het einde van deze periode.

Na de kerstvakantie zal ik een nieuwe update plaatsen van onze missie “ontspullen”

Hoe houden jullie de december maand onder controle met goed bedoelde rotzooi van derden?

Reacties

Anoniem zei…
Wij hebben ooit de afspraak gemaakt met de opa’s en oma’s maximaal 3 cadeaus per kind in de december maand. Daarbij geven wij vaak de hint dat we gebruiksdingen erg waarderen. Een pyjama of kleurtjes, klei, badschuim. Het mooiste cadeau wat onze zoon ooit in zijn schoentje heeft gehad was een mandarijntje. De chocoladeletters en vele kleinigheidjes die er in de afgelopen jaren in hebben gezeten zijn allang vergeten, maar hij sprong een gat in de lucht toen hij het mandarijntje kreeg want het was zijn lievelings en hoe wist die piet dat nou toch ;)
Anoniem zei…
Ik ga komend weekend afspraken maken. Iedereen geeft de kinderen maximaal 1 cadeau (in totaal dan 4). Ik ben zelf voor de kinderen al klaar voor Sinterklaas. Paar kleine cadeautjes (handschoenen, knutselspullen, kwartet ed ) en daarnaast een dagje Efteling voor in de vakantie. Zelf vragen we alleen dingen die we echt nodig hebben en we anders ook zouden kopen. En iets eetbaars/drinkbaar is ook goed.
Anoniem zei…
Nog een tip voor het ontspullen. Ik werk zelf vanuit huis en loop iedere dag tijdens de lunch naar de rommelkamer. In Max. 5 minuten pak ik een paar spullen en kies voor bewaren, weggeven of weggooien. Ik heb 3 dozen en als er 1 vol zit zorg ik dat deze aan het einde van de week leeg zijn. Op deze manier heb ik de afgelopen maanden al 2 kamers volledig opgeruimd.
haha, mooi commentaar! Zorgde voor een glimlach op mijn gezicht!
Slim! En inderdaad we moeten nog even afspraken maken. Ik wil de bergen aan kado’s voorkomen. Dat is ook nergens voor nodig.

Populaire posts