Q3 2022 - Persoonlijke savingsrate

     Ahhh de persoonlijke savingsrate! Hoe staat het ervoor  na het derde kwartaal van 2022? Zoals altijd eerst weer het overzicht!

P.s. de volgende post en tabel is gebaseerd op alleen Luxe of Zuinig zijn lopende betaalrekening en niet op vrouwlief of de gezamenlijke rekening. Hierover volgt een ander verslag die éénmaal per jaar wordt bijgehouden.

Q3 2022 - Persoonlijke savingsrate

Q3 vs Q2

Dit derde kwartaal is normaal gesproken een rustig kwartaal op mijn persoonlijke rekening. Er zijn geen salarisverhogingen, geen bonussen, geen vakantiegeld of andere zaken te melden normaal gesproken. En dat is voor dit kwartaal eigenlijk ook wel te stellen op twee zaken na.

Juli is exact gegaan zoals verwacht, standaard salaris, standaard beleggen en sparen. Wat logischerwijs ook precies uit komt op de SR waar ik op wil uitkomen namelijk 65%. Helemaal perfect, en soms ook wel eens goed om te valideren met een normale maand dat de wens om 65% SR te bereiken overeen komt met de realiteit en geen verdere aanpassingen in het budget nodig heeft. Mooi nieuws vond ik dat zelf!

In augustus zien we echter een heel ander patroon. Dit heeft alles te maken met het bijstorten in de lijfrente. Want de UPO was weer bekend en heb daar niet veel gras over laten groeien. Dit zorgde voor een extra €2555 inleg van de betaalrekening die kant op. En dat werkt ook meteen door in de SR van die maand. Die zou hierdoor uitkomen op 184% omdat ik geen geld van de spaarrekening heb gehaald. Het stond nog stil op de betaalrekening. Gecompenseerd hiervoor kom ik in augustus op een SR van 56% uit. Ook helemaal prima!

De laatste maand van het kwartaal dan. September. Hier zien we stiekem een opname van de spaarrekening! Dit heeft alles te maken met het sporthorloge die ik heb gekocht. Het was niet nodig om het van de spaarrekening af te halen, maar ik heb nog steeds een potje staan met “vrij uit te geven” waar ik nu het een mooi moment vond om het eens uit dat potje te halen. Hierdoor is er wel een wat vertekend beeld van de maand gekomen waardoor de SR is uitgekomen op 38%. 

Het is hiermee toch een vrij rustig, zoals verwacht, kwartaal geworden. En alles bij elkaar opgeteld komt mijn SR uit na drie kwartalen op 72%, gecompenseerd voor de betaalrekening op 64%. Dat ligt beide prima op schema op uiteindelijk uit te komen rond de 65% dit jaar. Het was hiermee wederom een mooi kwartaal!

Vooruitblik op Q4 2022

Het vierde kwartaal wordt een interessant kwartaal. Er zijn namelijk wat ontwikkelingen op werk waarbij er opeens extra inkomsten beschikbaar gaan komen in dit kwartaal. Ik zal hierover binnenkort over bloggen. Maar daarnaast is het laatste kwartaal ook “bonus” kwartaal waarin we enkele schenkingen krijgen van familieleden. Maar ook weer extra uitgaven komen in de vorm van de extra aflossing van de hypotheek en de zorgverzekering die weer vooruit betaald gaat worden.

De vraag is dan ook hoe beide SR’s zich op bovenstaande gaat gedijen. Traditioneel gezien is het laatste kwartaal het slechtste kwartaal qua SR waardoor de SR gemiddelde omlaag schiet, maar met de inkomende extratjes kan het toch wellicht gedeeltelijk gecompenseerd worden….. Ik ben in ieder geval erg benieuwd hoe aankomend kwartaal gaat ontwikkelen!

Hoe zit het met jullie SR van Q3 2022?

Reacties

 1. Meer door minder8 oktober 2022 om 15:49

  Leuk om te zien bij een ander maar voor mezelf kijk ik hier niet op die die manier na. Als binnenkomend geld in balans is met mijn uitgave patroon zorgt mijn meer door minder aanpak automatisch voor ruimte om goed te kunnen leven op een wijze zoals het mij voor ogen staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet vooral doen waar je zelf achter staat :) Dat is het belangrijkst.

   Verwijderen
 2. Ik ben bang dat mijn saving rate negatief is... Volgend jaar hopelijk beter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het tijd wordt voor een nieuwe blogpost Uitklokken :-) Ik ben benieuwd naar je verhaal!

   Verwijderen
 3. Mooie saving rates hoor! Die van ons is redelijk stabiel, wel een stuk lager. Zo'n 30% per normale maand en gemiddeld 35% over een heel jaar beleken (ivm 13e maand e.d.). Eigenlijk zijn we daar best tevreden over, al zou hoger natuurlijk nog mooier zijn en ons sneller bij FO brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 35% is toch ook helemaal prima. Bedenk goed dat het nog steeds vele malen hoger is dan menig ander huishouden in Nederland!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts