Q3 2022 - Huishoudboekje

   Het huishoudboekje kan dit kwartaal natuurlijk ook weer niet ontbreken met een update. Maar erg veel verschillen zijn er niet te vinden tussen dit en vorig kwartaal. Op zich ook logisch, want het zijn gemiddeldes van het lopende jaar. Nu driekwart jaar voorbij is is het dan ook interessant hoe het zich heeft veranderd ten op zichtte van de eerste twee kwartalen. Zoals altijd, laten we beginnen met het overzicht.

Q3 2022 - Huishoudboekje

Inkomsten

We kunnen hier snel klaar mee zijn. In dit afgelopen kwartaal zijn er geen wijzigingen te vinden op dit vlak zoals ook verwacht.

Vaste lasten

Hier zijn drie wijzigingen te zien ten op zichtte van het vorige kwartaal. Dat zijn er drie meer, waarvan twee ervan al aangekondigd waren in het vorig kwartaal.

Te beginnen met de energiekosten. Die is natuurlijk gestegen. We zijn in juli overgestapt naar een vast jaar contract. Je weet wel die periode dat het nog wel kon ;-) Dit voor ons een “acceptabel” bedrag wat toen hoger lag dan de variabele prijs, maar die was onbereikbaar voor ons. De gok die we namen was de tarieven vast zetten en hopen dat het over een jaar beter is. Of in het ergste geval het contract openbreken als het toch opeens snel daalt.
Inmiddels weten we dat we een goede deal hebben gedaan, want alle variabele contracten zijn hoger dan ons vaste contract, en hebben het risico om nog verder omhoog te gaan. Voor de consument door het prijsplafond “minder” belangrijk omdat er een maximum tarief is. Maar als je daarboven komt wel belangrijk. Ik vraag mij dan ook af of energiemaatschappijen niet stiekem misbruik hiervan gaan maken, maar ik moet dan ook op de ACM vertrouwen dat ze niet onredelijke prijzen gaan rekenen wat de overheid dan gaat compenseren. We gaan het meemaken. Op de spotmarkt is een m3 gas in ieder geval weer on de de €1 euro gekomen dus het gaat wel de goede kant op, maar of het zo blijft….. We gaan het meemaken, de gasvoorraden zijn wel nagenoeg vol dus dat scheelt een hoop vraag en angst die nu hopelijk uit die prijs blijft.
In ons geval want daar gaat deze post over, is het maandbedrag van €75 naar €187,20 gegaan wat een verhoging is van €112,20 per maand. Meer dan een verdubbeling. Maar door de aankondiging van de overheid om in november en december €190 te vergoeden….. zouden we deze maanden geld toe gaan krijgen ofzo? Ik heb geen idee. Het is een zooitje zullen we maar zeggen. 

Dan een verlate update. Dit jaar waren de waterschappen erg laat met hun rekening. Daarom kon ik nu pas updaten wat we daadwerkelijk dit jaar kwijt zijn aan de gemeente belasting en waterschappen. Deze is in vergelijking met vorig jaar €0,77 cent per maand verhoogd. Dat is overzichtelijk.

De laatste wijziging is ook al aangekondigd, namelijk de autoverzekering. Overstappen loont blijkt maar weer want we zijn €7,42 per maand minder gaan betalen. Helemaal prima!

In totaal zijn we hierdoor €105,55 meer gaan uitgeven aan vaste lasten, waarbij dit volledig te wijten is aan de energierekening. Dat zal bij meer mensen zijn, hoewel door adequaat handelen in juli het nu wel meevalt hoeveel extra het is. Met een zachte winter zal dit nadeel nog kleiner worden.

Variabele kosten

Op de variabele kosten zijn er gelukkig oo de nodige verschillen. Maar dit komt ook omdat dit gemiddeldes zijn van de inmiddels afgelopen negen maanden.
Te beginnen met de boodschappen, deze zijn nog netjes op orde, maar hier zit wel een stijgende lijn in. We zijn van iets boven €300 naar €325 en nu naar €350 gegaan. Dat terwijl we bewust huismerken kopen en echt erop letten voelen wij ook de verhoogde prijzen terug. 

Op benzine zien we juist weer een lichte daling. Opvallend, want we zijn meer kilometer gaan rijden. Toch is de verklaring simpel. Want de benzineprijs is omlaag en dat merk je hierdoor meteen. Meer kilometers, meer liters, maar een lagere benzineprijs en daardoor overal net iets lagere kosten. 

Vakantie dan. Ondanks ons recente uitje, die we al betaald hadden, hebben we weinig extra kosten daar gehad. Overall zijn daardoor de gemiddelde kosten omlaag gegaan met €15.

Aankopen algemeen. Ook hier zien we een daling. Niet veel, het is daarmee vrij stabiel. Dit is overigens een potje die we in de gaten moeten houden en vereist denk ik nog wel eens een extra blogpost of dit potje niet efficienter kan.

De post Mini laat wel een stijging zien, maar dit komt omdat mevrouw uit de luiers is… Dat klinkt gek, want dat zou dus lagere kosten moeten tonen. Maar we hebben onderbroeken gekocht en vonden het ook meteen wel handig om even een maatje groter van andere zaken te kopen… Ze groeit zo snel! Een kleine plus van €14,69.

De laatste post. Persoonlijke kosten is ook omlaag, en wel met €7,22. We hebben namelijk niets gekocht van de gezamenlijke rekening voor onszelf. Op mijn persoonlijke rekening is mijn recentelijke aankoop wel verwerkt, maar die zie je terug in de persoonlijke savingsrate update.

Overall zijn de variabele kosten heel licht gestegen met €4,10 in dit kwartaal wat erg netjes is in de huidige tijd! We houden goede de hand op de knip.

Onder de streep

Onder de streep zien we nog steeds een min bedrag staan.  Maar zoals gezegd is dit volledig te wijten aan de verhoogde energiekosten, of beter het voorschot daarvoor. Helemaal onderaan de streep zie je ook nog steeds een minus bedrag staan, en dat klopt ook nog steeds want we leggen nog altijd meer geld in op de beleggingen dan we daadwerkelijk binnen krijgen. Die cashbuffer moet toch nog steeds naar beneden, maar wel op een tempo waar wij ons prettig bij voelen. Ook dit vereist toch wel weer eens een onderzoek, maar ik denk dat ik dit pas in het nieuwe jaar aanpas nadat ik de nettowaarde update weer heb gedaan. Eens kijken hoe we ervoor staan na dit jaar.

Vooruitblik naar Q4 2022

Aankomend kwartaal zou een saai kwartaal moeten worden, maar door ontwikkelingen op mijn werk is dat het niet het geval. Er gaat namelijk wat wijzigen aan de inkomsten kant. Wat precies, daar zal ik later over schrijven. 
Op de uitgaven kant verwacht weet ik nog niet zo goed hoe ik omga met de energievergoeding die in november en december zijn. Daar moet ik nog even naar kijken. 
Qua variabele kosten zal het wel wat duurder worden. Want de feestdagen komen eraan en dat houdt in, cadeau’s en lekker eten. En dit jaar gaan we daar ook gewoon van genieten. Ik ben benieuwd hoe dat eruit komt te zien in het laatste kwartaal van 2022!

Hoe is jullie derde kwartaal gegaan?

Q3 2022 gerelateerde posts

Q3 2022 - Autokosten

Q3 2022 - Persoonlijke savingsrate

Q3 2022 - Huishoudboekje

Q3 2022 - Energiekosten

Q3 2022 - Beleggingen

Reacties

Populaire posts