Van energieleverancier gewijzigd

 Luxe of Zuinig had 1 juni genoteerd in zijn agenda om een keuze te maken wat hij ging doen met het energiecontract thuis. Mijn blog over hoeveel energie ons nu heeft gekost in 2022 geeft aan dat onze huidige partij nu niet echt de beste tarieven hanteert. Tijd voor actie.

Van energieleverancier gewijzigd

Ongunstig

Laten we voorop stellen dat 1 juni wellicht als een slecht moment geldt om over te stappen naar een andere partij, immers de nieuwe tarieven van 1 juli zijn nog niet beken. Maar er zit een redenatie achter. Juist doordat de tarieven nog niet bekend zijn kan ik nu nog vergelijken op de oude tarieven en daaruit het beste aanbod kiezen en af te sluiten met 14 dagen bedenktijd. In de aankomende 14 dagen ga zijn de meeste tarieven wel bekend en kan ik besluiten of de keus goed was, of dat ik even bel om het contract te ontbinden en naar een andere partij te gaan.

Keuze gemaakt

Na wat vergelijken kwam ik uit op Shell Energy als “beste” partij om een jaarcontract af te sluiten. Dat was ook mijn doel, want ik lees alweer veel partijen die elke 3 maanden de prijzen gaan aanpassen en daar zit ik niet op te wachten, ik wil gewoon weten waar we aan toe zijn. De prijzen van Shell energy zijn echter wel hoger dan de variabele prijzen van de grote partijen, maar deze zijn niet beschikbaar voor mij omdat ik geen bestaande klant ben die kan muteren van een vast contract naar een variabel contract. Erg jammer dat ik afgelopen jaar nu net niet bij een grote partij zat, anders had ik wel in een variabel contract gebleven.

De prijzen (all-in) die ik nu heb vastgelegd zijn als volgt.

Elektra:
- Normaal tarief: €0,44729 per kWh
- Dal tarief: €0,39221 per kWh

Gas:
- Standaard tarief: €1,92887 per m3

Hartstikke duur natuurlijk en ons totaalbedrag komt hiermee met ons opgegeven verbruik op €2246,47 en met de welkomstbonus er vanaf op €2146,47. 

Als je dat vergelijkt met de afgelopen jaren qua kosten is dit een astronomische verhoging.
Prijsontwikkeling Gas en stroomprijs

En dat vertaald zich ook in de uiteindelijke jaarkosten waar we tegenwoordig rond de €800-900 uitkwamen. Nou goed. Het wordt een duur jaar dat is zeker. Gelukkig hebben wij er de ruimte voor om dit netjes op te vangen, maar ik hou mijn hart vast voor de mensen die dit niet hebben. Want deze stijgingen zijn on-top-off de andere stijgingen die momenteel plaatsvinden.

Gelukkig is er ook nog positief nieuws te melden. Want deze tarieven zijn gebaseerd op 21% BTW en dat zal per 1 juli naar 9% gaan. De daadwerkelijke prijzen zijn daarmee een stuk lager en ik kom dan ook uit op ongeveer €1,70 qua gas. 

Hoe nu verder?

Zoals gezegd hou ik de prijzen nauwlettend in de gaten. Variabele contracten zien er nog niet eens zo slecht uit ten op zichtte van overstappers. Maar dat gokje durfde ik niet aan met mijn huidige leverancier die nu €3,66 durft te rekenen per m3 gas. Modelcontracten liggen nu rond de €2,00 met 21% BTW en ben benieuwd waar die op uitkomen vanaf 1 juli. Ik vermoed echter dat die niet veel anders zullen zijn dan het aanbod dat ik in handen heb.
Het zijn interessante tijden en ik heb nog nooit zo de prijzen in de gaten gehouden. Ook een reden waarom ik voor een jaarcontract ga. Ja wellicht kan het een paar centen goedkoper, maar ik weet tenminste wel waar ik aan toe ben want het zo in de gaten houden vind ik ook vervelend.

Zijn jullie ook zo ermee bezig?

Reacties

 1. Doordat de energieleverancier niet meer kon leveren (inkoop problemen) bij een andere leverancier terechtgekomen door de curator. Leverancier wilde per direct een voorschot voor de eerste maand tegen contractloze prijs. Oeps dat was even slikken. Ondertussen werd er gewerkt aan een voorstel.

  Hun voorstel heb ik geaccepteerd omdat op dat ogenblik alle andere leverancier nog duurder waren. Contract ging met terugwerkende tijd in dus de eerste hoge maand betaling zal verrekend worden met de jaarafrekening (nu maar hopen dat ook zij niet failliet gaan).

  Kortom het contract is, met de inzichten van nu, "gunstig" maar zoals je al aangaf hou ook ik de energieprijzen regelmatig in de gaten en ben inderdaad benieuwd hoe de prijzen per 1 juli a.s. (en later) zullen gaan ontwikkelen.

  Hoop dat de energieprijzen niet veel hoger gaan worden eind dit jaar. Er kan een moment komen dat ook iedereen met een jaarcontract hier last van kunnen krijgen (ondanks het contract). Kijk maar eens in de contractvoorwaarden, er staat vast wel in dat bij onvoorzien of bij overmacht situaties het huidige contract opgezegd mag worden. Daar sta je dan zonder contract met financiële consequenties tot gevolg.

  We zullen zien..................

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ai ja, dat is iets waar je dan naar staat te kijken en denkt….. hoe is mij dit overkomen. Erg nare ervaring kan ik mij voorstellen.

   Voor de rest heeft u helemaal gelijk, de kleine letters zullen vast mooie teksten bevatten, maar dit zal voor een bedrijf ook een laatste stuiptrekking zijn om iets te redden als ze ernaar grijpen.
   Zeker nu er extra toezicht op plaatsvind hoop ik dat de meeste eerder ingrijpen en op een andere manier.

   Maar inderdaad, de prijzen van 1 juli zullen hopelijk volgende week ergens bekend worden, hoe eerder hoe beter, dan kunnen mensen zich er op voorbereiden en een bewuste keuze maken.

   Verwijderen
 2. Meer door minder5 juni 2022 om 12:33

  Nee ik kijk er niet meer naar als ik normaal ook doe.
  Hoeft ook niet daar infrarood en zonnepanelen in combinatie met elektrische bij verwarmen ervoor zorgt dat mijn energie gebruik verwaarloosbaar is. Mag daarom van de energiemaatschappij ook niet per maand betalen maar verrekenen ze e.e.a. één keer per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ahh dat is luxe inderdaad, ik ben bang dat ons huis uit 1968 dat niet gaat redden…

   Verwijderen
  2. "Gevaarlijk" stukje desinformatie, als ik zo vrij mag zijn.

   Infraroodpanelen hebben per definitie een efficiëntie kleiner dan 1. Dwz: er wordt nooit méér warmte afgegeven dan er aan elektrisch vermogen in gaat. Om je woning dus op te warmen heb je 10kwh nodig vs. 1 kuub gas. Dat is dus duurder.
   Het enige voordeel wat je hebt is dat je het lokaal warmer kunt maken, en dus niet de hele ruimte warm hoeft te stoken.
   Hetzelfde geldt voor "resistance" heating: traditionele elektrische verwarming.
   Het is NIET goedkoper dan op gas stoken. En zéker niet als straks het salderen "einde verhaal" is.

   Verwijderen
 3. Ja, ik heb er vandeweek toevallig ook naar gekeken. Terwijl in de media stond dat Essent haar prijzen met 30% ging verhogen, kregen we een mail dat onze prijzen 30% dalen vanaf 1 juli. Na wat rondshoppen blijken er aardige verschillen te zijn.
  Ik wacht even komende weken af of een jaarcontract interessant gaat zijn. Inderdaad aan de dure kant, maar ik hou ik er ook wel van om te weten waar we aan toe zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De prijsverschillen zijn behoorlijk inderdaad. Let ook op de BTW. Sommige aanbieders schermen nu al met de BTW verlaging en andere niet, evenals dat sommige nog werken met de tarieven “voor” 1 juli. En het scheelt ook een hoop of je zonnepanelen hebt of niet in verband met de teruglevering verrekening en tegen welke kosten

   Verwijderen
 4. Je kunt je overigens prima aanmelden bij de grote spelers. Echter wel via hun eigen site en niet via de vergelijkers (gaslicht laat ze wel zien). Het modelcontract zijn ze verplicht om aan te bieden. Ik ben overigens ook benieuwd wat mijn aanbieder doet. Het nieuwsbericht van Eneco vond ik nogal ongenuanceerde bangmakerij. Die 30% geld alleen voor mensen die al een variabel contract haddne voordat de pleuris uitbrak. Ikzelf ben 1 februari uit een vast contract gerold en toen dus al in de hoge tarieven terecht gekomen. Ik verwacht dat ik net als Mr. Groeigeld misschien ook wel op een verlaging kan rekenen. Ik heb zelf shell ook op de korrel omdat ze een jaarcontract aanbieden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. P.s. van de grote spelers lijkt Vattenfall de meest redelijke te zijn. Eneco en Essent hebben imo een afschrikbeleid voor nieuwe klanten.

   Verwijderen
  2. De modelcontracten zijn geen vaste contracten. En wijzigen bij sommige aanbieders elke maand of elke 3 maanden. Bovendien zijn de huidige modelcontracten nog niet aangepast tegen de nieuwe prijzen per 1 juli.
   Daarnaast speelt nog dat het modelcontract nooit gelijk is aan het huidige variabele contract voor bestaande klanten die uit contract gaan, lees ze zijn veel hoger. Ik kies dan liever voor zekerheid.

   Verwijderen
 5. Zou zeggen alle riemen vasthouden. Ga er maar vanuit dat alle energiecontracten opgezegd gaan worden en iedereen een modelcontract aangeboden krijgt. Dan valt andere scenario's alleen maar mee.

  Uit het nieuws opgepikt:
  De mijnraad, de bij wet ingestelde en onafhankelijke groep energiedeskundigen, constateren dat er onvoldoende leveringszekerheid is de komende winter, net als werkgeversclubs VNO-NCW en MKB-Nederland die hun zorgen recent uitten.

  De nieuwste kabinetsplannen met noodmaatregelen zijn volgens mijnraad - bestaande uit bijvoorbeeld hoogleraren van meerdere universiteiten onvoldoende om een winter in de kou te kunnen voorkomen. Advies is voorbereiden op de meest extreme, moeilijk denkbare scenario’s’.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts