woensdag 22 mei 2013

Missie: Huis beter isoleren Deel 3: Spouwmuur isolatie

We hebben een koud huis. Zo koud dat na onze vakantie afgelopen maart het slechts 8 graden in onze woonkamer was. Voor veel mensen is dit niet heel schokkend, maar voor ons wel. Daarnaast is het in de winter zo snel aan het afkoelen dat als we s'avonds de kachel uitzetten, het s'morgens nog maar 12 graden in huis is. Brrrr dus. Hoogste tijd om daar deze zomer wat aan te doen dus.

Kozijnen
Zeker met alle commentaren die ik heb ontvangen wil ik toch nog uitleggen waarom we bewust ervoor kiezen om toch onze kozijnen te vervangen. Ik begrijp van een hoop mensen dat ze zo hun twijfels hebben van het nut / doel van het vervangen van onze kozijnen. Nu kan ik hierbij melden dat op het moment wij "slechts" dubbele beglazing hebben en dat enkele ruiten hun effectiviteit hebben verloren doordat deze lek zijn. Hierbij geldt ook dat onze achterdeur nu niet veilig is en dat we dit een vervelend gevoel vinden. Bovendien komt via de bijkeuken nog veel meer kou binnen in huis dan de muren. In de winter wordt het daar ook niet warmer dan 8 graden, en scheid een binnendeur ons van deze kou alleen. De vraag rijst dan waarom niet enkele kozijnen alleen aanpakken? Heel simpel, we hebben op dit moment de middelen om dit uit te voeren en we weten dat dit sowieso moet gebeuren. Als het niet nu is, dan is het wel binnen 5 jaar.

Naast dit alles waren er legitieme opmerkingen over het aanpakken van de koupunten, maar daar moet niet bij vergeten worden dat dit een groot koupunt is. 1 die we zeker gaan merken in onze stookkosten.

Een ander punt was op het dak leggen van zonnepanelen voor elektra en zonnecollectoren voor warm water. Absoluut een valide punt, maar hiermee los je niet je kouprobleem op. Bovendien is de energierekening niet de enige reden om dit te doen, maar juist voor een stuk comfort. Dat is namelijk de belangrijkste reden van deze hele actie.

Isolatie
Dat brengt me ook tot deel 3 van deze serie. De stap die daarna of tegelijkertijd volgt ook dat we moeten na gaan denken aan isolatie van de muren, en in het bijzonder van de spouwmuren. Op het moment is het mij onbekend of de vorige bewoners hier wat aan hebben laten doen. Helaas heb ik ook nog niet de tijd gehad om te overleggen met de buren hierover. Persoonlijk hoop ik dat het nog niet is gebeurd, want dat zou betekenen dat er weinig meer aan te doen valt. Ik hou jullie hiervan op de hoogte, want ook dat zal een hoop gaan uitmaken.

Naast deze isolatie is ook in het plan om de vloer mee te nemen, echter zal dit op een later stadium pas gaan plaatsvinden. Onze plannen voor de verbouwing van de beneden verdieping zijn namelijk door deze bovenstaande aankoop verschoven met een aantal jaar. We kunnen "helaas" het geld maar 1x uitgeven. In die periode willen we de gehele benedenverdieping opnieuw isoleren waardoor we uiteindelijk op een isolatiewaarde moeten kunnen komen waar je "u" tegen zegt.

En dat allemaal met als doel om een zo comfortabel mogelijk huis te hebben waar het in de winter niet meer zo koud zou zijn, en als extra voordeel dat onze energierekening nog verder zal kunnen dalen.


2 opmerkingen:

 1. Begrijp het wel u kunt centjes een keer uitgeven vandaar waarom HR+++ ? leuk voor passiefhuis-nulwoning etc maar dan zal je aan het einde van de rit wel 100k kwijt zijn.

  Weet je zeker dat ramen zijn 9 van 10 keer zijn het de kozijnen die kieren en tochten en nieuwe plaatsen is ook niet zaligmakend de keer dat het gebeurde met kozijnen tochten het meer dan enkel glas vervangen.

  Je had in winter een die koudevallen moeten meten met infrarood buiten dan zie je veel meer.

  Nou ik ben benieuwd welke EPC waarde het gaat worden want ik ben niet snel onder de indruk zag hier huis staan lager dan 0 :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een lagere energierekening is heel prettig! Soms gaan kosten voor de baat uit.

  BeantwoordenVerwijderen