zondag 26 mei 2013

Missie: Huis beter isoleren Deel 4: Spouwmuur isolatie

We hebben een koud huis. Zo koud dat na onze vakantie afgelopen maart het slechts 8 graden in onze woonkamer was. Voor veel mensen is dit niet heel schokkend, maar voor ons wel. Daarnaast is het in de winter zo snel aan het afkoelen dat als we s'avonds de kachel uitzetten, het s'morgens nog maar 12 graden in huis is. Brrrr dus. Hoogste tijd om daar deze zomer wat aan te doen dus.

Spouwmuur isolatie *Update*
Inmiddels heb ik gepraat met de buurman over de spouwmuren en hoe het huis afkoelt. Gisteren was er toevallig een pakketje aan de deur voor hun die ik heb aangenomen. Dat kwam in dit geval goed uit! Maar terug naar de spouwmuur.
Het blijkt dat er GEEN spouwmuurisolatie is uitgevoerd aan onze woningen. Tevens kon hij mij vertellen dat hij zelf ook geen muur en vloerisolatie had. Maar dat hij inderdaad ook het probleem had dat zijn huis erg snel afkoelde. Vooral in de winter. Ze wonen er inmiddels meer dan 25 jaar, en vind het dan ook vreemd dat ze hier niet eerder iets aan hebben gedaan, maar waarschijnlijk hebben ze er mee leren leven. Iets wat ook prima mogelijk is want ik kan niet zeggen dat we het niet overleven zonder isolatie!

Gelukkig gaf hij wel aan dat hij vorig wel al ermee bezig is geweest om te onderzoeken. Dat zou mooi zijn want als we dan besluiten te gaan isoleren hebben we waarschijnlijk wel een medestander gevonden! Daarnaast kon hij mij ook meteen melden hoe de vloer in elkaar zat. Ons huis schijnt opgedeeld te zijn in 4 compartimenten, met 4 kruipruimtes. Als we dus vloerisolatie willen moet dit per sectie gebeuren daar er meerdere luiken verdwenen liggen onder een houten vloer... Toch iets om over na te denken. Vloerisolatie is dus niet zo 1-2-3 gedaan.

Een mooie update dus, want er valt dus nog een hoop te verbeteren aan ons huis. Dit bied hierbij absoluut perspectief.

Nieuwe pagina
Tevens heb ik zojuist een nieuwe pagina aangemaakt waar de ontwikkelingen te volgen zullen zijn van onze missie om het huis beter te isoleren. Hier zullen alle updates geplaatst worden en de kosten die hierbij gemoeid zijn.
Je kan deze hier vinden.

Rest mij om jullie allemaal een fijne zondag te wensen!

19 opmerkingen:

 1. Nou weet je gelijk waarom het zo koud is en daarom is hr +++ overtrokken en onnodig die centen kun je weer bij spouw muur isolatie bijleggen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gisteren meldde ik al dat wij voor een zeer kleine muurprijs HR+++ glas kunnen krijgen. Dan is de keuze snel gemaakt.

  Neemt niet weg dat de spouwmuur absoluut aangepakt moet worden. Of dat dit jaar nog gaat gebeuren weet ik niet. Volgend jaar deze tijd hebben we in ieder geval spouwmuur isolatie, dat is 1 ding dat zeker is :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. OK maar dan nog is de aanpak vreemd zo,n 90% van warmte ontsnapt door vloer/muur/dak en u begint eerst met hr+ die het jongst zijn en aan muren en vloer en misschien ook dak want dit wordt vaak terzijde geschoven maar hier blijft de warmte in huis.

  Veel mensen die goede aanpak volgen zullen hoogstwaarschijnlijk de hr+laten zitten en eerst echt die koude vallen aanpakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp absoluut je punt. Een korte uitleg hierover.
   In 2006 zijn er dakkapellen geplaatst op ons huis door de vorige bewoners. Toen is het dak meteen ook geïsoleerd. Hierbij waren ze de stookruimte vergeten die ik 2 weken geleden heb gedaan. So far so good.

   Onze kozijnen zijn echter echt kapot aan het gaan. Zowel lekke ramen als een niet goed sluitende achterdeur en schuifdeur dit niet meer goed functioneert. Hoe langer wij hiermee wachten des te slechter zal het worden. Als we namelijk beneden een verbouwing willen doen dient eerst de structuur van ons huis aangepakt te worden en dat houdt in kozijnen vervangen.

   In die verbouwing kunnen we ook pas de vloerisolatie aanpakken aangezien we nu anders onze vloer moeten openbreken en dat is erg lastig en ook niet gewenst met een echte parket vloer in huis.

   Met andere woorden. We moeten dus eerst wel de structuur van ons huis aanpakken alvorens de rest aan te kunnen pakken. In de tussentijd ben ik zoals u leest ook bezig om mij te oriënteren op de spouwmuurisolatie. Die volgend jaar zeker (misschien dit jaar zelfs) is afgerond. Echter de kozijnen waren reeds in werking gezet om gekocht te worden.

   Bovendien moet ik mijn naam van het blog ook eer aandoen. Wij proberen zo zuinig mogelijk te zijn, maar zetten we de luxe middelen in als we dit kunnen betalen. Beter 1x goed doen dan net zoals nu bij de vorige bewoners slechte kwaliteit in huis halen.

   Verwijderen
 4. OK maar wie zegt dat die dakisolatie wel nu anno 2013 in orde is,gezien vorige bewoners wat vergeten waren, hier nieuwbouw 2009 en hebben dakisolatie van 25cm zou zeker nakijken zeker jullie ook voor luxe gaan dan zo ik meer adviseren :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wederom een valide punt. Ons dak heeft een isolatiedeken van ongeveer 18 cm. Hierbij is dit natuurlijk wel naisolatie wat altijd slechter is dan wat er in de bouw mogelijk is.
   De dakkapellen zelf zijn wel volledig geïsoleerd hier valt ook weinig nog aan te doen. Voor nu is het dus absoluut voldoende.

   Verwijderen
  2. Het is natuurlijk altijd de vraag welke isolatie je hebt. De dikte is vaak secundair. Buitengevelisolatie EPS in Helmond

   Verwijderen
 5. Ok, maar ik zou toch kijken naar EPC-waarde die mogelijk is voor jullie woning zomaar wat isoleren heeft vaak niet gewenste resultaat.

  Stel jullie woning is energielabel F en je wilt naar A of hoger dan zul je aan minimale materiaal eisen/diktes moeten voldoen.

  Vergeet niet bij goed geïsoleerd huis hoort ook een goede manier van frisse lucht aan/afvoer balansysteem (mechanische ventilatiesysteem)

  Zijn er geen goede voorbeelden van juist isoleren bij jouw in de straat? Anders zou ik zeker een expert erbij halen die kan je zeker vertellen wat haalbaar is bij jullie woning.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zojuist even globaal de EPC waarde uitgerekend van ons huis en kom op 413 uit. Na uitvoeren alle isolatie komen we dan uit op 180 (nieuwbouw waarde) Dat is dus een zeer mooie uitkomst als alles geïsoleerd is!

   http://www.bouw-energie.be/berekenen/epc.php

   Ik vind het een mooi idee die EPC waarde. Ik ga hier eens een blogpost aan wagen met alle waardes tegen elkaar uitgelicht.

   Verwijderen
  2. Oh, deze kende ik zo nog niet. onze woning heeft een EPC-waarde van 0.75 en volgens jouw berekening kan ik geen sluitende berekening doen en ik kom op 221 uit dus als jij op 180 wilt komen is jullie woning beter geïsoleerd.

   Waar zou je hier op uitkomen ?

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Energieprestatieco%C3%ABffici%C3%ABnt

   Verwijderen
  3. Aha, zag het al is een Belgische berekening. Dat is niet de norm die we in Nederland handteren.

   Verwijderen
  4. Hier nog meer info met schema,s

   http://www.rockwool.nl/files/RW-BNL/6_Downloads/Rockwool%20EPC.pdf

   Verwijderen
 6. Bedankt voor alle informatie! Ik ga daar eens rustig naar kijken. Ik heb voor vandaag een blogpost over het belgische systeem gemaakt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die buitenmuur isolatie met EPC besparing 173 klopt niet, je zult nooit 60% verschil (van 423 in totaal) bereiken met alleen de muren te isoleren. Dat is een broodje aap....
  http://youtu.be/wQXmYO13-E0 het is weliswaar in het Duits maar dan heb je een idee. Een van de reacties op dit thema schreef al dat je beter met een warmte camera kunt controleren waar de grootste lekken zitten en die dan aanpakken dus niet zoals je zelf zegt:"doe iets aan warmte isolatie en het maakt niet uit wat je als eerste doet" dat klopt niet. Het is echt wel een vak waar je ervaring voor moet hebben dus zorg voor onpartijdig advies voor jouw huis dat wil zeggen niet een adviseur van isolatiemateriaal die zijn of haar spullen wil verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is natuurlijk ook allemaal maar theoretisch en natte vinger werk. Het is echter een indicatie. Toch is het wel een verbetering bij ons thuis geweest wat we echt merken en voelen en dat is meer waard dan een cijfer alleen natuurlijk.
   De warmtecamera is uiteraard een voordeel, maar vind maar eens een goede adviseur er zijn een hoop mensen die er totaal geen verstand van hebben en maar wat doen. En dat is inderdaad erg lastig om dat goed te doen.

   Verwijderen
 8. goed artikel, leuk om te lezen.
  hoe staat het er nu mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed dat jullie in ieder geval geconcludeerd hebben dat er wat mistte aan de woning. Zoals je zegt is isolatie niet één twee drie gedaan, maar het loont uiteindelijk wel degelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb veel van je verslagen gelezen van je missie huis beter te laten isoleren. Leuk en uitgebreid!

  BeantwoordenVerwijderen