maandag 6 mei 2013

Zonnepanelen Deel 2

Bijna een jaar geleden berichtte ik hier dat ik interesse had in zonnepanelen en dat ik me hiervoor had opgeschreven. Echter heb ik nooit meer gemeld hoe dit is afgelopen. Je kan wel raden, ik heb ze toendertijd niet genomen. Echter is er nu een nieuwe actie van samenzonneenergie.nl en heb ik mij opnieuw ingeschreven.

Waarom niet genomen?
We hebben naast deze actie ook iemand langs laten komen van een ander bedrijf die ons liet weten wat de mogelijkheden waren. De man zij al dat wij een aparte leiding moesten leggen voor de stop (geen probleem!) Echter meldde hij ook dat er helemaal geen zonnepanelen zouden passen onder onze dakkapel. Want ze verkochten alleen de maat die te groot was. Met dit in het achterhoofd heb ik navraag gedaan bij samenzonneenergie.nl en die konden mij meldden dat ze maar 1 maat zonnepanelen hadden, en was dat nu net de maat die te groot was! De keuze was dus snel gemaakt en vorig jaar heb ik aan mij voorbij laten vliegen.

Waarom nu nog een keer ingeschreven?
Zoals verwacht hebben twee van onze buren wel zonnenpanelen op het dak gelegd, en hebben ook een dakkapel op het zuiden. Maar wat blijkt nu? Er is ruimte zat! Ook voor de grotere panelen! Na een gesprek met de buren weet ik nu exact wij zij hebben betaald en hoe groot de panelen zijn. Daarnaast weet ik hoeveel er precies naast elkaar kunnen, en of het dus wel rendabel is om dit te doen.

Kopen dus!
Dat is de gedachte, maar de subsidie is er niet dit jaar, en dat maakt een behoorlijk verschil in prijs. Zonder subsidie zit ik op 10 jaar minimaal voordat ze panelen zich terugverdienen. Met subsidie op 5-6 jaar. Nu durf ik wel een gok te doen op 5-6 jaar dat de overheid niet besluit de energiebelasting af te schaffen op zonnepanelen, maar 10 jaar is wel een erg grote gok. Mijn vermoeden is echt (zeker nu iedereen die dingen neemt) dat de overheid hier iets aan gaat doen. Daarnaast komt de slimme energiemeter ook steeds dichterbij. De verhalen zijn er al dat mensen extra per maand moeten betalen omdat ze een retourgeschikte meter moeten krijgen en dit speciaal aangezet moet worden. Daarnaast verschillen de rekenmethodes dan van een oude ferraris meter met op en af trekken.


En nu?
Ik heb me voor dit jaar weer opnieuw ingeschreven. We gaan zien wat voor prijs eruit komt. Vorig jaar was dit 4750 voor 9 panelen als adviesprijs en uiteindelijk 4500 euro geworden. Dit jaar is het 3050 euro voor 6 panelen als adviesprijs. Nog steeds erg veel geld. We wachten netjes het bod in juni af en kijken of dit rendabel is voor ons. Met of zonder subsidie. Het blijft erg leuk om het gewoon te hebben, maar of ik het dit jaar ga doen is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn teveel factoren waar ik niet zeker van ben. Bovendien blijft het staan dat we slechts 1500-1600 Kwh per jaar doen. Wat niet erg veel is.

Veel vragen dus nog en weinig antwoorden. Eerst het bod maar afwachten en daarna beslissen wat ik nu precies wil. Onze buren zijn er enthousiast over in ieder geval en ik stiekem natuurlijk ook!

2 opmerkingen:

  1. Wat voor type panelen zijn het en hoeveel neem je ?Julie verbruiken 1500/1600 Kwh zou wat hoger gaan zitten ivm met omvormer 2000 Kwh, lever je iets meer niet te veel want leverd geen drol op.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thank you for sharing valuable information. Nice post. I enjoyed reading this post. The whole blog is very nice found some good stuff and good information here Thanks..Also visit my page. zonnepanelen Goedkope zonnepanelen van hoogst mogelijke kwaliteit. Door slimme inkoop de scherpste prijzen met volledige garantie. Profiteer nu nog van de subsidie 2013!

    BeantwoordenVerwijderen