vrijdag 3 mei 2013

Potjes om te sparen en het jezelf te gunnen.

In navolging van het blog "schuldig voelen om aankopen" wil ik daar toch nog even op terugkomen. spaarolifantje schreef het volgende commentaar hier namelijk in:

"Maar misschien moet je gewoon een plan gaan maken voor bijv. de laptop. Zeg: "Over twee jaar ga ik 'm vervangen, tenzij hij eerder echt stuk is". En leg dan elke maand 50 euro er alvast voor opzij. Dan heb je over twee jaar 1200 euro, dat is misschien zelfs al wat veel, maar goed. Dan voelt het niet als een eenmalige uitgave van 1000 euro (of zo), maar als iets waar je elke maand een stukje voor gespaard hebt. En nadat je 'm aangeschaft hebt, kun je ook alweer beginnen met sparen voor de volgende (over een jaar of acht, dus met een snelheid van 20 euro per maand of zo). 

Dus een deel van je geld opzij leggen met een bepaald doel; en als de tijd rijp is, dat geld ook gewoon uitgeven zonder schuldgevoelens. 

Zo zou je ook kunnen zeggen: 50 euro per maand voor leuke dingen. Geef ik het niet uit, dan spaar ik het op en kan er later iets meer van kopen."

Een briljant idee, en ook een idee die wordt gedragen door een hoop medebloggers, of die al zelfs wordt toegepast.

Potjes en schuldgevoel

Door gebruik te maken van virtuele of fysieke potjes waar je maandelijks geld inlegt. Ben je ook meer bezig met het daadwerkelijke doel (zie onder andere mijn 10.000 euro doel). Wat ervoor zorgt dat je feitelijk elke maand alvast in je hoofd aan het goedpraten bent dat je dit geld ook mag uitgeven. Door dit over genoeg maanden uit te spreiden (per persoon verschillend) zou dat in theorie zorgen voor minder schuldgevoel tijdens de daadwerkelijke uitgave.

Proef op de som

Door dit commentaar (bedankt spaarolifantje) ga ik dit eens testen op mijzelf door een aantal potjes te  bedenken die ik hier ga bijhouden, en het resultaat met jullie delen.

Potjes voor luxe of zuinig (tot nu toe)

1. Scheerkop schoonmaakmiddel (kosten: 9 euro)
2. Een nieuwe desktop (verwachte budget 1200 euro)

Het eerste vind ik altijd veel te duur, maar ik vind het heerlijk spul en het werkt ook echt, ik kan het maar niet voor mijzelf kopen en misschien hierdoor wel. Het tweede wil ik eigenlijk ook al een tijdje, maar kan mij ook niet ertoe aanzetten. Hierdoor kan ik ook mijn moeder blij maken, want zij krijgt mijn oude pc die voor haar weer een enorme upgrade is.

Ik zal jullie op de hoogte houden hoe mijn vorderingen zijn en hoeveel ik ga opzij leggen per maand.

5 opmerkingen:

 1. Bij ons gaan grote uitgaven gewoon van de buffer rekening af. Een uitgave van 9 euro gaat van het maandbudget van de huishoudelijke rekening.

  Het enige dat een aparte rekening heeft is mijn paard. Dit is mijn hobby dus daar hoeft mijn vriend niet aan mee te betalen. Deze rekening had ik al voordat we samen wat kregen.

  Voor iedereen werkt er weer wat anders. Gewoon doen waar je een goed gevoel bij hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een goed idee zeg! Wat zijn blogs toch handig dan. Zo leer je nieuwe dingen, en komt op goede ideeën.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zo heb ik bijvoorbeeld een speciale portemonnee voor rommelmarkten, daarin spaar ik mijn statiegeld op en daar koop ik dan leuke dingen voor die ik op een rommelmarkt tegenkom, omdat ik meestal alleen zomers naar rommelmarkten ga,maar wel het hele jaar door het statiegeld spaar zit er meestal ook genoeg in voor een wat grotere aankoop

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, dat heb ik ook! Met ING internetbankieren heb ik sinds deze week ook virtuele verschillende spaarpotjes, ideaal, vind ik!
  Ik spaar op die manier voor vakanties, mijn museumkaart en mijn tijdschriftabonnement.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Doelsparen is de laatste tijd een hot item, en veel banken spelen hier slim op in. Zo heeft de ING Bank laatst de Oranje Rekening geïntroduceerd. Dit is een spaarrekening waarop je in virtuele spaarpotjes kunt sparen. Ook Rabobank, WestlandUtrechtBank en MoneYou hebben soortgelijke spaarrekeningen. In onderstaand artikel wellicht nog wat tips om je op weg te helpen
  http://www.geld.nl/sparen/service/doelsparen

  BeantwoordenVerwijderen