maandag 27 mei 2013

Missie: Huis beter isoleren Deel 5: EPC waarde

We hebben een koud huis. Zo koud dat na onze vakantie afgelopen maart het slechts 8 graden in onze woonkamer was. Voor veel mensen is dit niet heel schokkend, maar voor ons wel. Daarnaast is het in de winter zo snel aan het afkoelen dat als we s'avonds de kachel uitzetten, het s'morgens nog maar 12 graden in huis is. Brrrr dus. Hoogste tijd om daar deze zomer wat aan te doen dus.

EPC waarde
Gisteren had ik (hier) een leuke reactie wisseling met "Anoniem" die terecht zijn vraagtekens zette bij de uitvoermethode van onze isolatiemethode. Een terechte opmerking op de meeste vlakken omdat onze wijze van aanpak inderdaad afwijkt van de normale gang van zaken. Ik heb daarom iets meer informatie vrij gegeven in een reactie van mij aldaar waarom wij dit op deze methode aanpakken in plaats van eerst de muurisolatie uit te voeren.

Feitelijk maakt het natuurlijk niet uit op welke methode je het aanpakt. Zolang je maar alle zaken aanpakt. Tuurlijk scheelt het veel geld als je meteen begint met de methode die het meeste oplevert, maar voor ons is dit op dit moment het meest handige om aangepakt te krijgen voordat we vervolgstappen kunnen oppakken (op muurisolatie/spouwmuur isolatie na dan).

Dat brengt mij meteen ook op de EPC waarde van een huis. Anoniem meldde dit gisteren tegen mij. Ik had er wel van gehoord, maar nog nooit uitgerekend waar we zaten. De EPC waardes lopen van 1 tot 700. Waarbij 1 zeer energiezuinig is (passief huis dus) en 700 een heel slecht geïsoleerd huis. Hierbij is een EPC waarde van 180 verplicht voor nieuwbouw huizen. Na wat gegoochel op internet kwam ik op een mooie EPC waarde berekenaar waar ik mee aan de slag ben gegaan (let op het is wel de belgische methode, maar ter referentie natuurlijk prima):
http://www.bouw-energie.be/berekenen/epc.php

EPC waarde van ons huis
Het is natuurlijk een globale inschatting en geen absolute getallen, maar geeft wel een inschatting wat ik per onderdeel kan verwachting qua verhoging van het comfort in huis.
Allereerst de standaard waardes in ons huis ingevuld waarmee we op een EPC waarde van 423 komen. Nu eens kijken wat het verschil is per onderdeel.

EPC waardes huis
Wat hierbij opvalt is dat spouwmuur isolatie nog minder verschil maakt in de EPC waarde dan 3 dubbel glas plaatsen. Dat had ik persoonlijk niet verwacht. De buitenmuur geheel isoleren levert hierbij echter wel een behoorlijke winst op. Een daling van 173 punten is een behoorlijke hap.

Doel
Als we kijken wat dan de uiteindelijke waarde is bij het uitvoeren van alle verbeteringen komen we uit op 155. Waarbij geldt dat 180 de grens is van een nieuwbouwhuis die minimaal hieraan moet voldoen is dat niet slecht voor een huis uit 1968.

Hebben jullie dit al eens laten berekenen?

1 opmerking:

  1. Hier in België is het sinds een paar jaar een verplicht certificaat bij de verkoop van je huis, toen wij kochten echter nog niet. Bij de bouwvergunning hoort echter ook een aanvraag om dit dossier op te maken.

    Voordat wij aan de isolatie- en andere werken begonnen hebben wij wel een isolatieadviesdossier laten opstellen (voor 302,50 euro). Dit is bijzonder interessant! Hierbij de sites, weliswaar uit België maar ongetwijfeld vind je gelijkaardige bedrijven in Nederland
    www.pgeensenergieadvies.be
    www.deskundig-isoleren.be

    BeantwoordenVerwijderen