zaterdag 4 mei 2013

Spaarrentes update Mei 2013Zoals ik reeds in mijn eerdere blog over spaarrentes Oktober 2012 meldde was ik begonnen met het inventariseren van de spaarrentes en wat de trend hiervan is. Helaas kon ik maar accurate data verzamelen vanaf het moment dat ik begon, daar alle gegevens daarvoor enkel in grafieken terug te vinden was en niet meer wat de exacte waardes waren.
Ik heb toen beloofd elke maand hiervan een update te geven, zodat iedereen kan zien of hun rente die ze ontvangen van de bank nog een gemiddelde rente is of een rente waar ze zwaar onder vallen. Dan is het een reden om over te stappen of van spaarrekening te wisselen.

Voortgang
De rente kruipt nog steeds omlaag, en met de aankondiging van de ECB die de rente omlaag gooit naar 0,5% en meteen ook meld dat het nog lager wil gaan, is het duidelijk dat de aankomende 6 maanden zo niet 12 maanden de rente gaat dalen op de normale spaarrekeningen. De vraag is of dit zich zal doorzetten naar de hypotheekrentes en leningen. Als stok achter de deur dat de spaarrentes niet onder de 1% gaan kruipen heeft de ECB ook bedacht om hun depositorekeningen (voor de banken om geld te stallen) op een negatieve rente te zetten. Wat feitelijk inhoudt dat de bank dan geld aan de ECB moet gaan geven als ze geld daar willen neerzetten. De vraag of ze dit ook daadwerkelijk gaan inzetten omdat ze niet het effect weten van dit verschijnsel (het is nog nooit gebeurd) We hopen maar dat het allemaal een keer gaat omdraaien, want op het moment lijkt het wel alsof we beter alles kunnen aflossen aan de hypotheek, of gewoon moeten uitgeven. De inflatie alleen al zorgt ervoor dat ons geld veel minder waard aan het worden is.


Hoogste en laagste spaarrente normale spaarrekening
Vanaf 1 mei 2013 zijn dit de hoogste en laagste rente op de normale spaarrekening

Hoogste spaarrente: Westland Utrecht Internet = 2.15%
Laagste spaarrente: Triodos Noord-Zuid spaarrekening = 0.90%

Wederom een verlaging en opeens ook een nieuwe aanbieder van hoogste rente. Westland Utrecht (onderdeel van ING) die 2,15% bied.

Hoogste en laagste spaarrente Deposito 1 jaar

Hoogste Spaarrente: LeaseplanBank = 2,15%
Laagste Spaarrente: ING  = 0,30%

Hier heeft LPB nog steeds de hoogte deposito rente, ING heeft wederom de troon van laagste deposito rente gekregen. 0,30% geeft duidelijk aan dat ze geen geld nodig hebben van spaarders.
Gemiddelde spaarrekening

Gemiddelde Deposito rente

Gemiddelde spaarrente ontwikkeling

De gemiddelde ontwikkelingen zijn zoals verwacht behoorlijk deprimerend. Zoals gemeld in de voortgang is de verwachting dat het dal nog steeds niet bereikt is.


De gemiddelde spaarrente komt op 1 mei uit op 1,58%. Dat is een daling effectief van 0,02% ten op zichtte van april 2013. Als je boven deze rente zit ben je dus gemiddeld goed bezig maar in werkelijkheid is dit natuurlijk niets. Voor deposito's geldt dat het gemiddelde percentage op 1,94% ligt. Dat is een daling effectief van 0,166% ten op zichtte van April 2013.

Conclusie

Het is huilen met de pet op. En mijn deposito's gaan ook bijna vrij komen.... De vraag is nu, gaan we het wegzetten voor een jaar? Ik denk het wel want zoals gezegd is het dal nog lang niet bereikt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten