donderdag 9 mei 2013

Bezuinigen op uitgaven, hoe kan je dit verantwoord doen? Deel 2: Harde euro's

Dit is toch wel een interessante vraag, want zoals eergisteren ook al bleek  aan de hand van de comments, bij mijn post over het boodschappenbudget zijn er twee manieren van bezuinigen. De ecologisch verantwoorde manier, en de bezuinigen om te bezuinigen (omdat het moet, of omdat je het wilt maar niet teveel in comfort wilt inleveren).Vandaag deel 2: Harde Euro's

Bezuinigen om te bezuinigen
In navolging van gisteren waarbij je probeert je ecologisch footprint te verkleinen en niet zo zeer in je portemonnee, was de conclusie dat veel bedrijven hier nog geen oplossing voor hebben gevonden. Het gevolg hiervan is dat er voor de consument nog niet veel te kiezen is. Maar gelukkig  is er nog een tweede categorie van bezuinigen. Namelijk bezuinigen om de harde euro's. Maar hoe kan je dat nu verantwoord doen dat je toch niet teveel in luxe inboet?

Categorieën
Hier gelden eigenlijk dezelfde categorieën al gisteren waar je op kan bezuinigen. Om te beginnen kan je hierbij weer beginnen met de boodschappen. Heb je een duidelijk beeld wat je daaraan uitgeeft? Heb je echt die dure A merken nodig? Proef je het verschil wel tussen een A en een huismerk? Dat zijn vragen die je jezelf moet gaan stellen om hier succesvol te gaan bezuinigen. Stel een budget voor jezelf in en probeer eens iets van het goedkopere merk uit. Vind je het niet lekker, geen probleem dan koop je weer je oude merk, maar er zijn gerust huismerken waar je het verschil niet proeft ten op zichtte van een A merk. Afgezien van de verpakking. Je zal versteld staan hoeveel geld je minder uitgeeft, voor dezelfde hoeveelheid spullen.

Energie
Daarnaast is een grote post natuurlijk de energiekosten. En hier is het helemaal makkelijk op besparen. Zet de kachel een graadje lager in de winter. Geen 21, maar 20 of 19 graden. Dit scheelt per graad zo 7% in je gasverbruik. Zet je kachel eerder uit etc etc. Zo zijn er nog duizend tips, maar voer ze ook uit. Het makkelijkst is om dit dan ook bij te houden wat voor effect dit heeft op je gasverbruik. Daarnaast kan je ook in de gaten houden of je het fijn vindt om hierop te bezuinigen. Again het gaat om je comfort waar je toch wat op inlevert, maar je hoeft in Nederland natuurlijk niet kou te leiden! Hou het dus realistisch.

Overige
Als laatste kan ik meegeven dat mobiele abonnementen tegenwoordig heus wel iets minder kunnen. Je hebt geen abonnement nodig van 45 euro per maand! Zelf doe ik het met een abonnement van 3 euro per maand. Je hebt niet altijd de nieuwste mobiel nodig. Deze kostenpost is er de laatste jaren bij iedereen ingeslopen en kost veel geld op jaarbasis waar je veel andere leuke dingen van had kunnen doen!

En zo zijn er nog veel andere posten waar je op kunt besparen, maar als je niet wil inleveren op luxe of comfort, probeer dit dan altijd in je hoofd te houden. Kijk waar je kunt besparen, maar sla niet te ver door. Ga zo ver als dat je zelf wilt. Want bezuinigen omdat je moet bezuinigen is veel erger dan het vrijwillig doen! 

1 opmerking:

  1. Je kunt ook besparen op A merk producten door gebruik te maken van GTA's (geld terug acties) en slim met laagste prijsgaranties en vers garanties om te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen