Financieel fit voor de toekomst
Voor vele lezers en bloggers is financieel fit voor de toekomst een vanzelfsprekendheid van jewelste. De grote lijnen zijn allemaal gelijk aan elkaar, maar de weg ernaar toe is erg verschillend. Hoe zorgt Luxe of Zuinig dat hij fit voor de toekomst is?
De kracht zit in herhaling
De meeste zaken heb ik al over geblogd maar het is niet voor niets dat mensen zeggen dat de kracht in herhaling zit. Het meest belangrijke aspect aan financiële fitheid begint met, hoe saai dat ook mag zijn, inzicht!
Inzicht in je inkomsten en uitgaven en daar structureel inzicht in verkrijgen en houden is voorwaarde voor een financieel fit voor de toekomst. In 2014 blogde ik er al over dat dit voorwaarde was om grip op de situatie te krijgen. In 2020 deed ik daar nog een schepje bovenop. En nu in 2021 herhaal ik dat het valt en staat bij inzicht verkrijgen in je inkomsten en uitgaven. Maar hoe doe je dat nu?
Er zijn zoveel gratis tools online beschikbaar. Ook bij medebloggers zijn er prachtige en geautomatiseerde excelsheets beschikbaar. Maar wat ik zelf erg belangrijk vind is dat je niet alleen gebruik ervan maakt, maar dat je ook begrijpt wat de cijfers betekenen, en hoe ze tot stand zijn gekomen. Anders is het meer een marketing verhaal dan dat je er wat uit kan leren. Daarom pleit ik er stiekem voor om zelf een excelsheet in elkaar te steken zoals ik ook al eens uitzette eerder in 2021 hoe je een categorie kon toevoegen aan je inkomsten en uitgaven. Pas als dit basisinzicht er is, kan je ervoor kiezen je eigen excel goed in te richten of ervoor kiezen over te stappen op wat andere voor je hebben gemaakt. Zolang je maar consequent bent met het bijhouden van je inkomsten en uitgaven. Dagelijks, wekelijks, maandelijks. Wat het beste voor je uitkomt en kies vooral voor een vorm waarin je het zo lang mogelijk volhou. Dit is de belangrijkste stap voor controle!
Hoe werkt dit voor Luxe of Zuinig?
Dit principe gebruik ik zelf ook nog steeds. Sinds ik mijn eerste baantje heb, hou ik excelsheets bij waarin ik bijhoud hoe het met de inkomsten en uitgaven zit. Sinds 2010 is daar een nieuwe sheet bijgekomen waarin de gezamenlijke inkomsten en uitgaven op dezelfde manier in plaatsvinden. Ik ben nu 34 jaar oud en je kan je inbeelden dat ik voor vele jaren aan datapunten lokaal heb staan en dan ook veel excelversies heb voorbij zien komen. Het basisprincipe is echter niet veranderd. Inkomsten en uitgaven labelen met categorieen en organiseren op maandelijkse basis, wat ik wekelijks bijhou.
Zelfs na al die jaren vind ik het leuk en leerzaam om het bij te houden. Zeker in dure periodes van verbouwingen of veranderingen is inzicht een basis van rust waar je altijd op kan terugvallen en je buffers onder controle kan hebben zonder dat je zomaar voor een verassing komt te staan.
Zelfs nu we de nettowaarde van 500.000 hebben overschreden geeft dit rust en inzicht om de uitgaven onder controle te houden en geen uitspattingen te krijgen. Hoewel de kans dat wij voor verassingen komen te staan inmiddels tot een minimum is gedaald blijft inzicht hier thuis voor rust zorgen. Sterker nog, door inzicht hebben wij mogelijkheden gekregen om verder in de toekomst te kunnen kijken en letterlijk finanieel fit voor de toekomst kunnen realiseren, maar daarover later meer.
Met inzicht komt verantwoordelijkheid
Inzicht is goed, analyse is beter. Want als je niet leert van het verleden maak je in de toekomst dezelfde fouten. Kennis en inzicht in het verleden kan je toekomst veranderen zeker in termen van financiële keuzes. Want weten hoe je ervoor staat of wat beter kan of anders is het begin van een reis naar financiële fitheid voor de toekomst. Door de categorieën goed te labelen bij je inzicht kan je maand over maand zien of er veel fluctuaties of verschillen te zien zijn. Je kan dit vergelijken met andere bloggers, naasten of natuurlijk vergelijken met het Nibud. Ga op onderzoek en kijk waar verbeteringen mogelijk zijn. Is dit al een stap te ver hou het dan bij de maandelijkse inkomsten en uitgaven, Is er altijd een plus te zien of altijd een min, of zie je überhaupt vreemde uitgaven.
Er is hier geen goed en fout of minimale eisen. Het is aan jezelf om je grens te bepalen of juist te verleggen en op zoek te gaan naar rare of vreemde zaken. Of simpelweg zaken die je graag wilt aanpakken en wie weet…. Misschien ga je het zelfs leuk vinden zoals Luxe of Zuinig.
Hoe werkt dit voor Luxe of Zuinig?
Ik ben verslaafd geraakt aan analyses. Het kan tot een simpel boodschappen categorie uitzoeken zijn tot rekeningen die opeens hoger lijken dan anders. Luxe of Zuinig vind het allemaal leuk om te onderzoeken en dat hoeft niet voor iedereen zijn. Maar wat wel belangrijk is om te realiseren is dat “kennis is macht” zeker nog steeds geldt. Iemand die weet waarom bepaalde dingen in zijn uitgaven patroon gebeuren ook deze kan wijzigen of aanpassen zodat ze beter tot hun recht komen of het geld kan aanwenden tot andere patronen waar wellicht meer plezier of passie uit kan komen. Geld is wat dat betreft een handig middel om dingen voor elkaar te krijgen. Het is niet voor niets dat geld, geld maakt. Dit principe begrijpen en kunnen toepassen is een echte eyeopener en raad ik iedereen aan. Ook als het slechts over tientjes gaat, kan dat over de jaren aantikken om tot een financiële fitte toekomst te komen. Alle kleine beetjes helpen!
In ons geval heeft zich dat geuit in financiële planning en analyses naar de toekomst toe. Deze analyses zijn een continue proces van aanpassingen en lering van bekende en onbekende waarop de strategie wordt aangepast. Want niemand kan nog in de toekomst kijken, we kunnen alleen een “best guess” doen hoe deze eruit komt te zien en daarop proberen te blijven sturen.
Na verantwoordelijkheid komt actie
Tijd om dingen aan te pakken en veranderingen door te voeren. Dit is echt wat jij alleen zelf kan en vooral ook op welk onderwerp. Niemand kan dat voor je bepalen, maar hopelijk maak je hier bewuste keuzes waar je achter staat en waar je ook bewust van bent wat deze inhouden. Of nog beter, in de meeste gevallen keuzes waar je nog gelukkiger van gaat worden. Analyseren is één ding, maar actie is waar je al je harde werk terug in gaat zien. Sterker nog, dit is waar je de rust in terug gaat vinden of waar je kan bijsturen om de rust te vinden die je zoekt. Wees blij met kleine stappen en vier je successen! Elke euro winst is winst!
Hoe werkt dit voor Luxe of Zuinig?
Actie is een continue proces. Eerst in het snijden van zoveel mogelijk uitgaven. En nu uit zich dat in kleinere bedragen. Zelfs nu is Luxe of Zuinig nog trots en blij dat er te optimaliseren is. Dat geeft ook aan dat er altijd betere deals te krijgen zijn en alternatieven die goedkoper of goedkoper en beter kunnen. Jij bent net zo veranderlijk als de wereld en niets is te gek. Echter zijn wij inmiddels wel op een punt gekomen dat het minimale besparingen zijn en dat een jaarlijkse apk van alles mij inzicht geeft dat de huidige keuzes nog steeds de beste zijn voor ons doeleinde. Op dat vlak zijn we dan heel ver, maar nooit klaar.
Op het vlak van financiële fitheid voor de toekomst ben ik nog in de kinderschoenen. De analyses die Luxe of Zuinig gedaan heeft zijn wellicht voor een hoop mensen te ver. Maar in termen van accuraatheid en volwassenheid om tot een definitief cijfer te komen zijn we echt pas net begonnen. Er zijn zoveel keuzes en afhankelijkheden die moeilijk of niet in kaart te brengen zijn dat het bij elkaar wordt gehouden door assumpties en daardoor ook vele variaties mogelijk zijn op bedragen en uitkomsten van bedragen die nodig zijn voor een onbezorgde toekomst. Een kleine variatie kan al tonnen schelen.
De kracht zit wederom in herhaling
En net zoals met inzicht en daarin consequent te zijn is dat ook bij het herhalen van de bovenstaande stappen. Voor jezelf een moment creëren om dit continue te blijven doen zorgt voor grip en daarmee ook rust in je financiële huishouding. Zoals ik wel eens vaker heb herhaald is dit geen rocket science en zeker ook geen fulltime job. Sterker nog, het kost mij tegenwoordig misschien 5 min per week om dit op orde te brengen en te houden. Het begin is altijd lastig, maar als je er eenmaal aan bent begonnen is dit een goede exercitie voor iedereen en voor welke portemonnee dan ook. Het zal je nog verbazen over hoeveel dingen je op kan besparen of waar je onbewust geld aan uitgeeft. Zie het als een spel en het gaat al een stuk makkelijker.
Wacht dus niet tot morgen maar begin hier vandaag al aan! Luxe of Zuinig doet het al vele jaren en heeft er ook nog steeds profijt van. Pak je favoriete tool en log in bij je bank om aan je financiële fitheid van de toekomst te gaan werken.
Want als Luxe of Zuinig het kan, kan jij het zeker!
Reacties