Dalen onze gemiddelde uitgaven per jaar?

 Luxe of Zuinig had weer eens tijdens het invullen van de excelsheets een vraag aan zichzelf. Hoe zit het met onze totale gemiddelde uitgaven per jaar? Daalt deze? Stijgt deze? Blijft hij gelijk? Luxe of Zuinig had een vermoeden, maar nu hij toch bezig was met zijn excelsheet was het tijd om het eens uit te zoeken. Hoe staat Luxe of Zuinig ervoor?

Dalen onze gemiddelde uitgaven per jaar?

Uitgangspunten

Om hier een eenduidig antwoord op te kunnen geven is het zaak om zoveel mogelijk zaken “gelijk” te houden over de verschillende jaren heen. Daarom zal het gaan over onze gezamenlijke rekening en zullen we kijken naar uitgaven minus de spaarbedragen om het puur over de uitgaven te kunnen hebben. Er heeft daarnaast ook geen filtering plaatsgevonden op de categorieën die ik aanhou. Alles zit erin, van verbouwing tot boodschappen. Door de jaren heen zijn we wel meer de gezamenlijke rekening gaan gebruiken dus echt 100% zuiver is het niet en zijn niet kostenposten toegepast. Maar het geeft een indicatie.
Laten we kijken naar het resultaat.

Dalen onze gemiddelde uitgaven per jaar?

Dure jaren en goedkope jaren

De jaren waarin we een verbouwing hebben gehad zijn zeer duidelijk te zien. 2013,2016 en 2018 schieten eruit als zeer dure jaren. Deze hebben het gemiddelde dan ook enorm verhoogd tot een bedrag van 4505 euro per maand over de laatste 11 jaar.
Maar waar ik eigenlijk meer van schrok, en ik mij totaal niet bewust van was, is hoe veel geld er door ons is uitgegeven in de afgelopen 11 jaar! Bijna zes ton is er doorheen gejaagd. En tuurlijk daar zitten ook de verbouwingen bij. Maar wat is dat hard gegaan dan zeg. Zeker als je het nu opsomt.

Vorig jaar bij het uiteenzetten van te categorieën zei ik al dat 2020 wellicht het record jaar van 2014 en 2012 kan gaan evenaren na jaren structureel erboven te hebben gezeten. Maar helaas is dat niet gelukt. Sterker nog 2020 is hoger uitgekomen dan 2017 al zitten de jaren aardig bij elkaar in de buurt en netjes onder het gemiddelde van 4505 euro. 2020 is door corona een zeer net jaar geworden in uitgaven waar 2019 nog boven het gemiddelde zat van dit jaar. Maar feitelijk noteer ik 2020 wel als succes klapper, want als ik stiekem toch een filtering toepas en de kinderopvangkosten eraf haal a 700 euro per maand kom je op hetzelfde uit als 2014 uit. Feitelijk hebben we even goed gepresteerd. Maar zoals gezegd, volgens mijn eigen regels mocht ik dit er niet afhalen en is 2020 een duurder jaar geworden, maar zit het alsnog onder het gemiddelde en staat het daarmee te boek als “goedkoop” jaar.

Het jaar 2021

Hoe zit het dan met het jaar 2021. We hebben inmiddels acht maanden erop zitten en kunnen een inschatting maken hoe goed of slecht we ervoor staan. En ik moet zeggen, het lijkt erop dat 2021 net als 2020 zich netjes in een “goedkoop” jaar gaat scharen. We zitten momenteel nog gemiddeld 500 euro onder het maandelijks gemiddelde van 2020 maar daarbij moet wel gezegd worden dat december een dure maand is waarin de extra aflossing van de hypotheek plaatsvind en de zorgverzekering ook weer betaald zal worden voor het jaar. Dit zijn dusdanige bedragen dat het gemiddelde daar een behoorlijke klap van zal gaan krijgen en ik ben bang dat die 500 euro hiermee volledig opgesnoept gaat worden. Afhankelijk hoe de overige maanden zullen verlopen zal hiermee 2021 duurder zijn dan 2020 maar wellicht valt het mee. 

Dalen onze gemiddelde uitgaven per jaar?

Dat was de vraag die ik wilde beantwoorden en het antwoord erop is ja. Afgelopen jaar en dit jaar zijn onze kosten substantieel lager dan het gemiddelde. Gedreven door corona en natuurlijk onze eigen inzet om niet meer te consumeren via internet aankopen zitten we op een comfortabele uitgaven patroon die voorspelbaar is. Daar moet wel bij gezegd worden dat er door de jaren heen veel meer kostenposten bij zijn gekomen of zijn veranderd waardoor we nooit meer op de maanduitgaven kunnen komen die we in 2012 en 2014 hebben behaald. Onder andere de kinderopvang zorgt voor een behoorlijk kostbaar maandelijkse terugkerende post. Aan de andere kant is het extra knap van onszelf dat we alsnog in de buurt van die uitgaven komen en dat is alles te verklaren door ons gedrag om minder te kopen en lagere variabele kosten te hebben. In 2021 hebben we tot nu toe laten zien, ondanks opening van allerlei zaken, dat we ook dan de kosten onder controle kunnen houden. Dit zijn dan ook positieve berichten om te lezen en ik kan dan ook alleen maar blij zijn om te schrijven dat ik trots ben op onszelf.

Nu is het zaak om dit ook in 2022 en verder vast te houden!
Hoe staat het met jullie gemiddelde uitgaven per jaar? Dalen ze? Stijgen ze? Of blijven ze gelijk?

Reacties

Populaire posts