Uitgaven per categorie van 2011 tot 2020 - hoe staan we ervoor?
Al jaren hou ik onze inkomsten en uitgaven bij in excel. Een tool die ik na onderzoek nog steeds prefereer ten op zichtte van andere alternatieven. Het is zo flexibel dat vrijwel alles bedenkbaar erin mogelijk is. Soms is het in drie klikken voor elkaar te krijgen, en soms kost het wat meer tijd. Het leuke aan excel is ook dat deze door de jaren heen is gegroeid qua functionaliteit, maar ook qua hoeveelheid data dat erin terug te vinden is. Zo kan ik je na jaren nog steeds precies vertellen wat ik op 22 september 2011 heb gekocht.
Inzicht in categorien
Één van de nieuwste grafieken (lees hij is pas 2 jaar oud) is een jaar op jaar overzicht op totale uitgaven per categorie. Dat ziet er dan als volgt uit:
Hierin is in één oogopslag te zien hoeveel uitgaven wij per jaar hebben gemaakt en zijn de pieken en dalen ook duidelijk te zien. Wat niet meteen helder is, hoe de categorieën onderling van elkaar verschillen, en waar de grootste uitgaven zitten in een jaar, al is het voor 2016 natuurlijk vrij duidelijk.
Het leuke aan deze grafiek (vind ik dan he ;-) ). Is dan ook dat je hem met een paar muisklikken zo kan aanpassen dat je alleen een specifieke categorie kan inzien. Zoals bijv uitgaven aan het huis.
Hierin is duidelijk te zien wanneer wij verbouwingen hebben gedaan. De jaren 2019, 2018, 2016, 2013 zijn heel herkenbaar en zijn 1 op 1 te verklaren met de verbouwingen (tuin, bovenverdieping, benedenverdieping, kozijnen) waarom de kostenpost huis zo hoog zijn.
Maar wat interessanter is om te zien of we jaar op jaar meer of minder zijn gaan uitgeven op andere posten. Als we nu de kosten voor de hypotheek (die toch vrij constant is) en de huis kosten eruit filteren hoe ziet het plaatje er dan uit?
In deze grafiek is te zien dat 2020 (we hebben nog 3 maanden te gaan natuurlijk) er zeer gunstig voor staan en dit jaar een record jaar gaat worden in “lage” kosten. Ondanks dat er een categorie bij is gekomen (mini) waar toch de nodige kosten heen gaan (voornamelijk gedreven door de opvangkosten).
Daarnaast valt op dat de vakantie post veel lager is dan normaal (wat ook al zichtbaar is in 2019) gezien we in 2018 echt op een verre vakantie zijn geweest. Dit jaar zit er alleen een wintersport in van februari, net voor de corona crisis.
Ook valt op dat de kosten voor de auto dramatisch zijn gedaald. Daar rapporteerde ik natuurlijk al eerder over in mijn Q3 autokosten post, want door dezelfde crisis beweegt de auto vrijwel niet.
En dan de post waar we zelf toch wel een beetje trots op zijn. Namelijk de gezamenlijke aankopen. Die kan behoorlijk oplopen zoals te zien is in de jaren 2016, 2017 en 2018, ook wel gedreven door de verbouwingen natuurlijk en dus nieuwe aankopen. Maar sinds 2019 is dit weer terug op de 2015, 2014 jaar hoogtes. Waar het in mijn optiek ook hoort te zijn.
Conclusie
2020 lijkt de boeken in te gaan als goedkoopste jaar sinds 2012 en 2014. Record jaren voor huize Luxe of Zuinig waarin er erg veel gespaard werd voor verbouwingen in huis. Maar nu in 2020 gedreven door een heel andere aard. Een corona crisis. Één ding is zeker, hij is goed voor onze portemonnee. Maar eigenlijk ook voor onze gemoedsrust. We missen niets in huis en zijn blij dat we in de jaren ervoor geïnvesteerd hebben in ons huis. Dat betaald zich nu dubbel en dwars uit. Het geld dat we besparen is niet bewust voor een doel, maar gaat in de algemene FIRE pot, die hopelijk hierdoor nog sneller groeit dan gepland. Het zal in ieder geval wel een moeilijk doel worden om in 2021 dit te kunnen evenaren.
Hoe zit het met jullie uitgaven in 2020?
Reacties
Maar goed idee, ik zal eens kijken of ik dat er ook in kan krijgen, moet lukken :)