Hoe bevalt mij ouderschapsverlof?

 Sinds eind juni van dit jaar is mijn ouderschapsverlof ingegaan waarbij ik één dag in de week minder ben gaan werken. Dat is een “dure” dag als je het doorrekent wat dit inhoudt op je salaris per maand. Helemaal als je dat vergelijkt met het tarief van de kinderopvang waar we gebruik van maken. Puur in een financiële zin is je kind naar de opvang sturen veel goedkoper dan gebruik te maken van de ouderschapsverlofuren. Maar het is een bewuste keus van ons om haar niet 5 dagen in de week op de opvang te hebben, maar slechts 3. Hiermee hebben wij zelf 4 van de 7 dagen in de week haar met ons alleen, en heeft ze ondertussen toch de sociale omgang met andere kinderen te pakken op de overige dagen. Maar hoe bevalt het mij nu deze dag vrij.

Hoe bevalt mij ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlofdag

Laten we voorop stellen dat het in het begin een aanpassing was. Waarbij als extra moeilijkheidsgraad, althans dat vond ik, de grens tussen werk en thuis zelf heel duidelijk moet maken. Zoals jullie weten werk ik sinds maart 100% uit huis en weet ik niet eens meer hoe het kantoor eruit ziet. De omschakeling van werk naar thuis op werkdagen is in een fractie van een seconde waardoor de grens tussen “echt” thuis zijn weg is. Dit heb ik na al die maanden nog steeds niet helemaal op orde gezien de kleine natuurlijk een hoop aandacht vereist. Zeker op dagen dat ze thuis is (vrouwlief haar dag dus heeft) hoor je haar toch en luister je toch stiekem mee, ook al weet je dat ze in goede handen is. Maar tijdens de lunch ben je toch weer even met haar aan het spelen evenals, als je even koffie of thee komt halen. Het vloeit heel snel over van het ene naar het andere moment en dus gedachte. Dat heeft natuurlijk ook veel voordelen, want hoeveel mensen uit eerdere generaties hebben het opgroeien van hun kind zo meegemaakt..... niet veel en daar ben ik mij dan ook echt wel bewust van. Elk voordeel heeft zijn nadeel zullen we maar zeggen.

Maar genoeg hierover, ik ging het hebben over mijn ouderschapsverlofdag. Hoe bevalt die mij?

In het begin wil je de dag toch zo efficient mogelijk indelen, want ja, je wilt ook klusjes in huis doen, zaken afmaken, toch stiekem nog even wat voor werk doen (want dat gaat ook gewoon door, waarvoor mijn collega's mij ook al waarschuwde). Maar ik merkte aan mijzelf dat ik er letterlijk gestrest van werd. Want je kan wel raden, met zo een kleintje om je heen wordt de dag voor je bepaald :-). 

Inmiddels begin ik mij dan ook anders op te stellen. Het is een vrije dag, en op deze vrije dag moet je helemaal niets. Het is letterlijk een vrije dag. Bedenk je dat je toch nog lekker een blogpost wilt maken, dan kan je zeker eraan beginnen, maar zolang je maar niet in je hoofd haalt dat je hem ook af krijgt die dag is het helemaal prima. En zo geldt dat met alle klusjes. De dag staat in het teken van lekker met je kind bezig zijn en rustig aan te doen. Immers, je bent vrij!. 

Deze mindswitch heeft ervoor gezorgd dat ik er nu ook echt van kan genieten. Niets moet alles mag, en als ik iets af krijg, des te beter! Wil ik toch nog wat voor werk doen, prima. Iets anders, ook prima. Lekker op de bank op de ipad blogs lezen, ook helemaal prima. De klusjes komen in het weekend dan wel weer.

Als resultaat zijn we lekker veel aan het lopen en aan het spelen samen, en is het zo weer 1,5 tot 2 uur verder, waarna ze weer een slaapje moet doen om het vol te houden. Ik loop dan ook vele kilometers met haar en heb de hele omgeving al gezien, zelfs op plekken waar ik nog nooit ben geweest heb ik ontdekt. Heerlijk!

Door deze instelling merk ik ook dat de werkstress zich prima loslaat, want ondanks dat ik nu 80% maar werk, is het werk nog steeds genoeg voor 100%. De andere dagen werk ik dan ook wat langer om het op te vangen, maar als dat ook niet genoeg is, dan heb ik daar wel eerder vrede mee dan vroeger, op de donderdag ga ik in ieder geval niet lopen stressen erom. Het is maar werk :-). 

Conclusie

Het heeft even geduurd, maar ik geniet echt van de dag vrij en haar zo intensief te zien opgroeien. Hoewel het een ongelooflijk dure dag is, heb ik (en mijn vrouw) er nog geen enkele spijt van om hem te hebben opgenomen. 

Hoe vonden jullie ouderschapsverlof? En hebben jullie dit gebruikt of gelaten?

Reacties

Geld Coach zei…
Ik herken mij zo erg in dit artikel als het over het thuiswerken gaat. Die lijn van werk en privé is zo fragiel.
Februari 2021 is voor mij ook een mijlpaal, dan wordt ons eerste kindje geboren. Ik ben heel hard aan het nadenken over de invulling van mijn verlofdagen. Nog tips?
Een mooie tijd ga je tegemoet Geld Coach! Voorop gesteld qua tip is om de eerste periode echt vrij te zijn. Zelf heb ik een maand vrij genomen en vond die periode ook echt heel fijn. Mijn vrouw heeft ook aangegeven dat ze het erg fijn vond dat ik niet na een week verdwenen was waardoor het voor haar ook fijner was om te herstellen.

Verder qua verlof daarna. Als je het financieel aankan is teruggaan naar 4 dagen een genot. Het is ff passen en meten, en het zal zeker ook even wennen zijn maar uiteindelijk wil je niet meer terug.

Let er wel even op bij de ouderschapsverlof dat je dit op tijd aanmeld! Bij mij moest ik eerst via HR de uren aanvragen (kost paar dagen) en daarna kon ik pas de uren inzetten. Je dient het officieel ook 2 maanden van te voren aan te melden bij je werkgever, maar dit hangt er natuurlijk vanaf hoe je werkgever erin staat.
Yolanda zei…
Eigenlijk vindt je dus dat je er iets voor laat, ‘het is een ongelofelijke dure dag’. Het werk is normaal en het verlof is ‘inleveren’. Persoonlijk zou ik dat liever omdraaien. Voor je kind zorgen is normaal en je werk zorgt ervoor dat je je financiën rond krijgt. Je kunt je hele leven nog werken maar deze eerste kinderjaren niet overdoen. Yolanda
Hoi Yolanda,
Net als jij zie ik het ook zo, maar feit blijft dat het simpelweg veel geld kost en een hoop mensen niet de ruimte hebben om deze keus te kunnen nemen. Dat begrijp ik heel goed.
Yolanda zei…
Voor heel veel mensen is enige luxe helaas niet weggelegd. Maar als je wel meer te besteden hebt zijn er ook meer keuzes. Toen ik nog werkte in een drukke stressvolle baan, beloonde ik mijzelf met vakanties, luxe eten, wijn etc om het vol te houden. Op 55 jaar ben ik gestopt met werken en nu koop ik bij de Lidl. Maar voel me veel beter en gelukkiger. Het ouderschapsverlof zie ik ook als een dergelijke keuze. Ik wens je heel veel plezier en geluk met je kleintje.
Hoi Yolanda,
Klopt en daarom besef ik mij heel goed in wat voor een luxe positie wij ons bevinden om wel die keuze te kunnen maken voor onszelf.

Mooi om te lezen dat je uit de ratrace bent weten te stappen en daarbij ook nog eens gelukkiger bent geworden! Ik hoop dat ook ooit te mogen zeggen.
Lekker doen en zeker van genieten als het kan. Bij de eerste ouderschapsverlof opgenomen en toen pas parttime gaan werken (toen was het ook nog aftrekbaar van de belasting) Bij de tweede tijdelijk een dag in de week minder gaan werken. Mijn man heeft ook bijna alles opgemaakt door een paar jaar lang één keer in de twee weken een dag op te nemen. Nu zijn ze beiden ouder dan acht jaar en dus geen recht meer. Maar zo fijn dat we het hebben kunnen doen, ze worden zo snel groot. Geniet er van. Het is veel meer waard dan geld en carrière.
Helemaal met je eens en genieten doen we zeker!

Populaire posts