Inleg pensioen beleggings rekening BND 2020

 Zodra ik mijn IPO had ontvangen in juni van dit jaar berekende ik meteen wat ik eventueel kon gaan inleggen in mijn pensioenbeleggingsrekening. Echter tot op heden had ik het nog niet gestort, gezien ik een gokje wilde nemen dat de beurs nog verder naar beneden zou gaan. Daarnaast kreeg ik ook bericht in augustus van BrandNewDay (BND) dat ze de rekeningen zouden gaan overzetten naar BND Bank en we een IBAN kregen. Inmiddels ben ik overgezet naar het nieuwe systeem, is de beurs inderdaad niet meer op zijn/haar hoogste punt (nagenoeg gelijk met juni van dit jaar) en is er dus geen reden meer om te wachten.

Inleg pensioen beleggings rekening BND 2020

BND aanpassing

Voorheen was het altijd zaak om algemene gegevens van BND inclusief je rekeningnummer mee te geven in de overschrijving, waarna BND zelf het op de juiste rekening deponeerde. Maar met de invoering van een IBAN is dat makkelijker geworden gezien elke pensioenbeleggingsrekening ook van een IBAN is voorzien die op mijn persoonlijke naam staat. Het is hiermee minder foutgevoelig geworden, maar gezien het een geblokkeerde pensioen beleggingsrekening is, zijn er niet echt andere voordelen aan deze nieuwe methode.

Inleg voor 2020

Voor mijzelf had ik alleen ruimte over voor het jaar 2020. Vorig jaar vulde ik al mijn pensioengat met de reserveringsruimte van de jaren ervoor en kwam het totale bedrag uit op 8438 euro wat er naartoe gesluisd is. Door het fiscale voordeel wat uit pensioen sparen/beleggen geldt heb ik in onze situatie ongeveer 50% terug gekregen via de belastingaangifte van 2019. Voor 2020 was het persoonlijke bedrag nog behoorlijk groot, dit kwam door de afrekening van mijn oude werkgever met hierin enkele extra inkomsten waar logischerwijs geen pensioenafdracht over is geweest. Voor 2020 kon ik dan ook 3838 euro inleggen. Wat het hoogste bedrag is in de afgelopen 8 jaar. 

Voor vrouwlief was de situatie iets anders gezien ze vorig jaar zoveel reserveringsruimte had over de afgelopen jaren, dat het van onze overheid niet mocht om meer dan 9500 euro in te leggen. Dit is dan ook gebeurd. Dit jaar had ze een pensioengat van slechts 928 euro, maar omdat we nog reserveringsruimte over hadden van voorgaande jaren kwamen we in totaal op een inleg van 7444 euro wat mogelijk was. Om weer gelijk te lopen met mij heeft ze besloten dit volledige bedrag in te leggen. Waarmee we volgend jaar alleen nog beide de ruimte van 2021 hoeven te vullen.

Hiermee komt onze belasting teruggave van volgend jaar ook weer in zeer groene cijfers terecht. Want net als dit jaar krijgen we weer ongeveer 50% van de inleg terug. Een fijn gevoel na jaren van alleen maar een bedrag te moeten betalen ;-). 

Hebben jullie al je vrije ruimte benut?

Reacties

Uitklokken zei…
Nog niet alle ruimte benut, maar wel mee bezig! Dit jaar zit ik vrijwel aan de max inleg, als het goed is ben ik volgend jaar weer helemaal "bij". Ik zit ook bij BND maar ik ben nog niet overgezet. Ik doe het verder dus nog op de oude manier. De nieuwe manier lijkt me wel handiger, een typfout in de onschrijving met je klantnummer is zo gemaakt. bij een IBAN niet (mod 97 check).
Lekker bezig uitklokken!
Mr FireMe zei…
Dat zijn mooie bedragen zeg! Ik heb nog wat ongebruikte reserveringsruimte en dat smeer ik over het hele jaar uit met een maandelijkse inleg (~€850 / maand), hoeveel ruimte er nu nog over is weet ik niet, maar wel dat het optimaal wordt benut. Goed bezig!
Jij ook hoor! Zijn nog teveel mensen die het niet kennen of benutten deze ruimte. Doodzonde.

Populaire posts