Q3 2020 - Huishoudboekje

Zoals het derde kwartaal is aangebroken, geldt hetzelfde ook voor ons huishoudboekje. En daar zijn in vergelijking met vorig kwartaal toch behoorlijke wijzigingen in terug te vinden.

Zoals altijd eerst het huidige overzicht.

Huishoudboekje September 2020

Q2 vs Q3
Inkomsten
En daar staat het dan in rode koeienletters. Elke maand krijgen komt er gemiddeld 1406,86 euro minder binnen in vergelijking met vorig kwartaal. Geen verassing natuurlijk, zoals ik ook al eerder aangaf door ouderschapsverlof / kinderopvang kosten. Maar als extra hit van 250 euro wordt ook de bruto/netto reiskosten niet meer verrekend. Waardoor de klap toch iets groter is dan initieel gedacht. Daar staat wel tegenover dat we beide 8 uur minder per week zijn gaan werken en we dus deze tijd kunnen spenderen aan tijd met ons kind, en daar kan je geen bedrag tegenover zetten! Geen enkele spijt van, ondanks de heftige aanslag op ons inkomen.

Vaste lasten
Hier zijn niet veel wijzigingen op te melden, enkel een inflatie correctie op ons mobiele abonnement. Volgend jaar ga ik eens kijken of dit goedkoper kan voor ons. Dat kan toch nog een paar euro omlaag.

Variabele kosten
Hier zijn voornamelijk groene cijfers te zien, nog altijd kopen wij relatief weinig spullen en dat is te zien in de gemiddelde uitgaves die alleen maar omlaag lijken te gaan. Boodschappen is ook weer gestabiliseerd rond de 300 euro.

Overzicht
Qua uitgaven zijn wij in totaal hierdoor gemiddeld 135 euro minder gaan uitgeven, maar met de inkomstenhit zijn we er in totaal toch 1271,05 euro op achteruit gegaan. 

Sparen gesplitst
Hier is ook een verandering te melden want doordat mijn partner haar loon minder hoog is geworden legt zij ook minder in, in een aandelen plan (gezien dat naar ratio van haar loon gaat). Hierdoor leggen we 101,12 euro euro minder in op aandelen.

Conclusie
Onderaan de streep staan we nog steeds 579,82 in de plus op de balans. Maar de bufferzone die er was, is wel behoorlijk opgedroogd. Vooral ook omdat we nu natuurlijk veel minder uitgeven door de befaamde pandemie. Persoonlijk denk ik dan ook, dat als we weer terug zouden zijn in het nieuwe normaal, deze 500 -600 euro die overblijft elke maand zeker opgaat, al was het alleen maar aan benzine. Daar tegenover staat dan wel weer 250 euro extra inkomsten door de bruto/netto regeling. Uiteindelijk ben ik dan ook van mening dat we nu op een prima balans zijn gekomen tussen inkomsten/uitgaven en investeringen, ook als we weer de normale uitgaven zouden doen.

Hoe staat het met jullie huishoudboekje?


Q3 2020 gerelateerde posts

Q3 2020 - Autokosten

Q3 2020 - Persoonlijke savingsrate

Q3 2020 - Huishoudboekje

Q3 2020 - Energiekosten

Q3 2020 - Beleggingen

Reacties

Mooi overzicht hoor! Ik hou er van, zou dit zelf graag willen, maar zover ben ik nog niet :)
Geldsnor zei…
Ik kan het zo snel niet vinden, dus ik vraag het maar: uit hoeveel personen bestaat het huishouden?
Hoi Geldsnor, Het huishouden bestaat uit 2 volwassen, 1 kind en 1 kat
Gewoon doen Miranda! Inzicht zorgt voor rust!
Anoniem zei…
Mag ik vragen hoeveel dagen per week jullie kinderopvang hebben?
Hoi Anoniem, dat mag zeker. Dat zijn er 3. Waarbij we 10,5 uur per dag afnemen.
Anoniem zei…
Dank je wel.. mooi en duidelijk overzicht!
WTU876C0NL zei…
Wat een mooi helder overzicht. Heb je ook wel eens geprobeerd om dit met gratis software bij te houden, of vind je Excel gewoon prettiger werken?
Hoi WTU876C0NL
Bedankt! Ik heb inderdaad wel eens uitgezocht of gratis software voor mij werkt. Dat kan je hier teruglezen:

https://luxeofzuinig.blogspot.com/2020/08/je-persoonlijke-financien-bijhouden-in.html

Korte conclusie is, ze kunnen allemaal net niet wat ik ermee wil, Bovendien als ik wat nieuws bedenk ben ik overgeleverd aan de softwaremakers, en met excel kan je alles zelf in elkaar toveren.

Populaire posts