Q3 2020 - Autokosten

Het kwartaal is weer voorbij en dat betekent tijd om een update te plaatsen over de cijfers van het afgelopen kwartaal. Te beginnen vandaag met de autokosten

Laten we beginnen met het overzicht van de autokosten van januari t/m september 2020. 

Autokosten januari 2020 t/m september 2020

Q3 - Autokosten

Uit het overzicht is duidelijk de pandemie te zien en de oplettende lezer kan ook zien dat ik welgeteld één keer heb getankt sinds maart 2020. Wat dat betreft geniet mijn auto behoorlijk van zijn vakantieperiode op de parkeerplaats. Jammer want ik vind auto rijden erg leuk, maar ik ben niet iemand die een rondje maakt puur om het feit om een rondje te maken. Er moet wel een reden achter zitten of een doel en dat is de afgelopen maanden simpelweg niet zoveel geweest, bovendien hebben we alles gered met lopen of fietsen in de buurt. Wat dat betreft verbaas ik mij erover dat we vrijwel geen enkele winkel missen die niet bij ons in de buurt is. Alle voorzieningen die we nodig hebben zijn op loop/fiets afstand en gezien het natuurlijk ook zeer goed weer is geweest sinds maart, was er bijna geen noodzaak om niet de benen-motor aan te zetten.

Verschillen met Q2

In de update van Q2 2020 - Autokosten meldde ik al enkele wijzigingen op onze verzekering en ook de aankomende wijzigingen op reiskostenvergoeding vlak inclusief de intreding van het ouderschapsverlof. Beide wijzigingen zijn vanaf juli actief en dat is dan ook meteen terug te zien in het reiskostenvergoeding bedrag. Door het wegvallen van de bruto/netto regeling en het ouderschapsverlof krijg ik gemiddeld 250 euro minder reiskostenvergoeding. Dat is dus een behoorlijk bedrag wat er elke maand minder in komt, echter aan de andere kant staat (zoals te zien is in de tabel) dat er ook weinig geld uitgaat aan de auto en het voornamelijk de vaste kosten zijn die blijven doorlopen. 

Toch mag ik nog steeds niet klagen, want hoewel 250 euro netto minder per maand natuurlijk wel balen is, heb ik tenminste nog recht op een leasevergoeding die hoog genoeg is om alsnog een +je te mogen noteren aan het eind van de maand. Als het alleen vaste reiskostenvergoeding van kilometers zou zijn geweest had er nu 0 euro aan de reiskosten vergoeding gestaan en was het wel erg zuur geweest en had de sheet er ook heel anders uit gezien.

2019 vs 2020

Om nog maar eens in perspectief te zetten hoe een gekke situatie het dit jaar heb ik ook een staatje waarin de kosten per kilometer per maand/jaar zijn voor de auto met daarin de afschrijving meegenomen of niet. Die zien er momenteel als volgt uit:

Afschrijving auto en kosten per kilometer per maand/jaar

Waar in 2019 ik per kilometer gereden (met afschrijving erin verwerkt) ik voor 0,17 cent reed wat ik zelf nog bij moest leggen naast mijn reiskostenvergoeding. Wat op de kilometers die ik reed een kleine 5000 euro in 2019 heeft gekost. Zo anders is het dit jaar, waar ik 0,01 cent winst maak per kilometer (met alle bedragen van afschrijving er al in verwerkt voor dit jaar) en ik nu geld verdien met autorijden...... Als ik de afschrijving vergeet is het nog gekker. Dan verdien ik 0,48 cent per kilometer. wat neerkomt op bijna hetzelfde bedrag dit jaar aan “winst” als de totale kosten met afschrijving van vorig jaar. 

Het is heel raar, maar dat houdt dus letterlijk bijna in dat ik al 2 jaar “gratis” rij gesponsord door het werk. Dat is ook wel een interessante bevinding om mee te nemen richting het FO scenario. Dan is er alleen maar een kostenpost zonder vergoedingen die er tegenover staan, en kan een auto een dure hobby worden. De vraag is dan ook wat ik in dat geval ga doen.

Vooruitblik komende 3 maanden

Hoewel ik in mijn vorige vooruitblik er vanuit ging dat we na de zomer toch wel weer naar het werk werden geacht te komen, of op zijn minst de druk hoger zou worden, ben ik bang dat door de opleving van Corona in Nederland dit niet meer zal gebeuren dit jaar. En vermoedelijk ook niet de eerste drie maanden van het nieuwe jaar, qua autoverbruik zullen het dan alleen de prive kilometers zijn die nog mee gaan tellen, en daar kan ik simpel over zijn.... dat zijn er niet veel meer. Ik vermoed dan ook dat deze scheet de volgende 3 maanden er niet veel spannender uit gaat zien dan nu :)

Hoe zit het met jullie autokosten?


Q3 2020 gerelateerde posts

Q3 2020 - Autokosten

Q3 2020 - Persoonlijke savingsrate

Q3 2020 - Huishoudboekje

Q3 2020 - Energiekosten

Q3 2020 - Beleggingen

Reacties

Nicole zei…
Je hebt het goed in beeld gebracht voor jezelf.
Manlief heeft een leaseauto. Hoewel hij volledig thuiswerkt sinds deze week (daarvoor ging hij op vrijdag naar kantoor), wordt de auto nog regelmatig gebruikt om de kinderen (21 en 15 ergens naar toe te brengen of op te halen).
Ikzelf rijdt een Clio van bijna 3 jaar. Nog geen kosten aan gehad dit jaar. In december breng ik de auto voor een beurt. Ik werk ook volledig thuis (heel af en toe een afspraak op kantoor). De auto staat voornamelijk voor de deur. Ik krijg geen reiskosten voor de auto van mijn werkgever. Ze vergoeden alleen OV en autokosten vanaf 60 minuten reistijd enkele reis. Omdat ik wel altijd de auto pak (OV is mijl op zeven) scheelt me dit nu ongeveer EUR 120 per maand. Ik werk op 30 minuten enkele reis van mijn huis. De kosten van verzekering, wegenbelasting en afschrijving lopen wel door. Slijtage van motor en banden gaat nu natuurlijk veel minder snel.
Bedankt Nicole!
Ja dit is denk ik wel een scenario voor een hoop mensen waarin de auto meer stilstaat dan rolt. Voordeel is, zoals jij ook omschrijft, dat onderhoud dit jaar een stuk lager uitvalt. Mijn auto geeft ook aan dat ik al 3 maanden geleden een onderhoudsbeurt had moeten doen, maar ja..... als ik de auto amper rij laat ik het even voor wat het is. Dat komt wel weer in het voorjaar!

Populaire posts