Q3 2020 - Energieverbruik

Net zoals voor de  de overige overzichten is het kwartaal ook weer voorbij gevlogen met energieverbruik. Tijd om te kijken hoe ons verbruik is geweest de afgelopen drie maanden. Te beginnen, net zoals altijd, met een overzicht.


Energieverbruik derde kwartaal 2020 Grafiek

Energieverbruik derde kwartaal 2020 tabel
Energieverbruik elektra 2011 tot 2020

Energieverbruik gas 2011 tot 2020

Q3 vs Q2
Het derde kwartaal laat niet veel verschil zien met het kwartaal hiervoor. Elektra is iets gestegen, maar dit komt voornamelijk doordat het weer veel sneller donker is in de avond en in de ochtend het ook weer nodig is om een lampje aan te zetten. Daarbij geldt nu ook dat we op de zolder nog niet verder hebben gemoderniseerd, wat ook als gevolg heeft dat er nog geen ledlampen zijn, maar simpele halogeen spots. In de keuken heb ik deze ook nog niet geupgrade omdat ik in 2016 geen mooie led spots (juiste kleur, dimbaar, levensduur) kon vinden tegen acceptabele prijzen. Met als gevolg dat we daar nog wel wat te besparen hebben in de wintermaanden. Desondanks is ons verbruik (rond de 200 KwH) nog altijd lager dan het gemiddelde gebruik van een 2 persoonshuishouden (rond de 235 KwH) dus hierover mogen we niet klagen. Wel is dit een mooi moment om eens te kijken of we niet verder kunnen besparen op elektra verbruik in de corona tijd. Maar daarover meer in een andere blogpost.

Verder is te zien dat tot en met september de kachel ook nog niet aan is geweest, en dat is precies volgens plan. Hier is dus ook weinig verschil met de afgelopen paar maanden terug te vinden. Hier valt dan ook weinig verder over te melden.

Verwachtingen
Uiteraard blijft het lage gasverbruik niet voor eeuwig zo. Maar zoals in de jaargrafieken te zien is, is de maand oktober (afhankelijk van het weer) een maand dat de kachel nog steeds niet aan hoeft. Je ziet duidelijk dat door onze isolatie woede er een dalende lijn te zien is in gasverbruik in zowel oktober als november. Echter de grotere invloed is natuurlijk het weer zelf. Als het koud, klam en winderig is dan koelt het huis simpelweg sneller af en ook in huize Luxe of Zuinig gaat de kachel dan aan. Comfort wint het nog steeds tegenover principes.
Vooruitkijkend naar de weersverwachtingen denk ik echter dat het in oktober een graad of 14 overdag blijft met hier en daar een zonnetje en dat gasverbruik niet nodig is. We gaan het meemaken in het volgende kwartaal of mijn verwachting uitkomt :)

Qua elektra ga ik eens opnieuw op zoek naar besparingen, ik ben wat luier geworden en eerdere besparingen die geen zin leken te hebben kunnen nu wellicht aangepakt worden. Maar daarover meer in een nieuwe blogpost.

Hoe is het met jullie energieverbruik? En staat de kachel al aan?

Reacties

Geld Coach zei…
Waarschijnlijk ook meer verbruik door het thuis werken? Vooral de kachel zullen we in Q4 wel gaan merken.
Zeker, maar daar had ik vorig kwartaal al over gerapporteerd :) En daar is inderdaad geen wijziging in gekomen.
Jullie doen het gas wel heel erg netjes zeg, wij zitten op 12 m3 zonder nog de verwarming aan te hebbne gehad. Ik hou van dit soort overzichtjes.
Hoi Miranda,
Ja we verbruiken nu eenmaal niet veel warm water. Douchen kort en dat merk je.

Populaire posts