Wat te doen met het potje “speelgeld”

 In januari 2019 maakte ik opnieuw een potje aan op mijn rekening genaamd “speelgeld”. Ik had als doel dat ik wat liever tegen mijzelf mocht zijn want de klad was er weer ingekomen om mijzelf af en toe iets te gunnen en soms van mijn regels af te wijken. Maar het ziet er weer beroerd uit, tijd voor een her-evaluatie.

Wat te doen met het potje “speelgeld”

Terugkomend onderwerp

In 2013 schreef ik al over het schuldgevoel bij aankopen. Een gevoel die voor sommige niet herkend wordt en ook voor mijzelf lastig te grijpen was hoe ik daar wat aan kon doen. Daarop had ik besloten wat doelen aan te maken op de spaarrekening en maandelijks daar geld voor opzij te zetten. Enkele maanden later is het mij gelukt om tot een lijstje te komen en hiervoor te gaan sparen. Sommige doelen heb ik bereikt, zoals bijv een nieuwe laptop. Daarnaast als klap op de vuurpijl gunde ik mijzelf elke maand 25 euro wat ik vrij kon en moest uitgeven van mijzelf.

Dit laatste was een nobel streven, maar is behoorlijk mislukt in uitvoering. Elke maand werd er 25 euro bijgestort op het spaardoel maar er ging nooit wat vanaf. Daarop heb ik op een gegeven moment besloten om het spaardoel weer te sluiten en het maar op de grote pot te gooien en heb ik er jaren niet meer naar om gekeken. We waren immers genoeg geld kwijt aan alle verbouwingen hier in huis. 

Jaren later nieuwe poging

In januari 2019 vond ik het tijd voor een resurrectie van deze pot. Ik zat weer meer met mijzelf in de knoop en besloot nogmaals bovenstaande tactiek uit. Ik vond 25 euro alleen een te klein bedrag. Ik zou ruiger moeten zijn, want wat koop je tegenwoordig nog voor 25 euro wat geen prullaria was… Ik besloot echt ruig te zijn en voegde een 0 toe aan de 25. Waardoor er maandelijks 250 euro beschikbaar zou zijn om uit te geven. Deze keer zei ik alleen niet dat het ook elke maand op moest, maar dat het ook meerdere maanden opgeteld kon worden zodat ik iets groots kon kopen. Bijv een nieuwe laptop, tv of iets anders. 

Ik heb geen idee wat ik dacht in januari 2019, maar de eerste 5 maanden is er 1250 euro in gegaan en 294 euro uit gegaan op basis van drie transacties. Het was mij helder dat ik wel erg ruig was op dat moment en besloot de inleg te verminderen van 250 euro naar 100 euro per maand.

De overige 7 maanden is er elke maand netjes 100 euro bijgeschreven, maar de uitgave beperkte zich tot 113,50 en drie transacties. Waarbij het zwaartepunt in december lag en ik mijzelf tweede PS4 spelletjes gunde.

In 2020 zijn de eerste 6 maanden een soortgelijk patroon ingegaan waarbij ik slechts 1 transactie heb gedaan van 29 euro.
Hierop besloot ik dan ook dat de inleg nog steeds te hoog was en verlaagde het met 50 euro per maand. Maar na twee maanden stopte ik in September volledig met de inleg omdat er inmiddels 2413,89 euro op het spaardoel stond.

Missie gefaald

En zo is het experiment na ruim 1,5 jaar voor een tweede keer mislukt. Maar waar ligt dat nu aan? Waarom lukt het mij niet om uitgaven te doen en heb ik daar zoveel tijd voor nodig? Deels is te verklaren dat mijn eigen regels erg goed werken. Daarnaast merk ik gewoon dat ik erg weinig nodig heb en doe ik vele jaren met zaken. Bijv kleding. Daar geef ik weinig verder om en wat ik heb doe ik jaren mee. Modebewust ben ik niet en dat scheelt enorm in de kosten. 
Echter zoals wel vaker geconcludeerd sla ik wel eens door in bezuinigen ook al is daar geen enkele noodzaak ertoe, moneywise dan. Het andere probleem is “tijd”. Hoeveel leuke dingen ik ook zie, of waar ik tijd aan wil spenderen. De vrije tijd is er simpelweg niet door het continue veranderen van het leven. Was het eerst nog alleen werk en sociale verplichtingen. Nu is dat bij ons als gezin compleet anders geworden. Hiermee komt ook meteen een ander aspect naar voren. Namelijk het feit dat ik het zonde vind om geld uit te geven aan spullen die ik toch niet gebruik of waar ik erg weinig tijd voor heb om aan te spenderen. Daar komen de regels weer boven drijven en elke keer kom ik tot de conclusie dat het, het niet waard is.

Wat te doen met dit spaardoel

En zo is het cirkeltje rond en zijn we beland bij het doel van deze blogpost. Wat ga ik nu doen met dit spaardoel? Inleg is er al sinds september 2020 niet meer geweest en inmiddels staat de pot op 2464,11 euro. Het brand in het scherm van mijn bank en ik zie slechts enkele opties.

1. Spaardoel opheffen en terug op de lopende rekening
2. Extra inleggen in beleggingen
3. Toch een aankoop bedenken wat ik graag wil
4. Iets anders?

Optie 1 vind ik te makkelijk en heb ik al eens eerder gedaan zonder dat het mij een goed gevoel gaf. Optie 2 is een last resort maar met de huidige inleg van meer dan 3000 euro per maand is dit wellicht een beetje overkill, gezien ik ook pas extra zou inleggen bij beursdips.

Optie 3 dan…. Ja als ik mijn eigen betoog lees, leert het verleden dat ik hier heel slecht in ben geweest, maar er staan zeker dingen op mijn lijstje waarbij de pot gebruikt kan worden zoals:
1. Nieuwe laptop (ja dat ding uit 2013 is nog steeds mijn huidige laptop!)
2. Nieuwe sonos soundbar (verslaving)
3. Nieuwe TV

En dan is de pot wel op! Nou ja, ik denk dat ik zelfs moet bijleggen. Maar in al deze gevallen heb ik al eerder besloten dat het nog prima apparaten zijn die allemaal nog prima werken en nog absoluut niet aan vervanging toe zijn. Het gaat hiermee tegen mijn natuur in terwijl de items toch op mijn lijstje staan in mijn hoofd. 

Ik vind het altijd een moeilijk onderwerp omdat het, en dat besef ik mij terdege, een luxe probleem is en ook een intern conflict die een hoop mensen niet begrijpen of hebben. Dat is ook al waarom ik al jaren hiermee rondloop en nog steeds niet tot een oplossing ben gekomen. 

In ieder geval is het weer stof tot nadenken waar ik nog geen keuze in heb kunnen maken.

Reacties

Gerdien zei…
Optie 5: laat het lekker staan tot je het wel kunt gebruiken voor een nieuwe laptop, die kunnen er ineens mee ophouden.
Haha, ja klopt. Maar ik moet ook heel eerlijk bekennen dat na 8 jaar het apparaat nog geen enkele tekenen van ouderdom laat zien afgezien dat het geen state of the art specs zijn. Maar voor mijn gebruik (excel, foto’s) is het nog meer dan prima
Mr Groeigeld zei…
Waarom zou je een potje opbouwen wat je niet gebruikt of nodig hebt? Dus goed dat je het ergens anders voor gaat gebruiken. Zelf zou ik het gebruiken om te beleggen, maar daarin leggen jullie al een enorm maandbedrag. Luxe weekje weg?
Daar hebben we het vakantiepotje voor…. En die is ook nog niet leeg! Maar dat komt vast goed volgend jaar.

Populaire posts