Tijd voor een nieuwe badkamer

 Luxe of Zuinig woont alweer 11 jaar in ons huidige huis en er was nog één ruimte waar nog niets aan gedaan was. Namelijk de badkamer, tijd om daar verandering in te brengen.

Tijd voor een nieuwe badkamer

Een nieuwe badkamer

Toen wij hier kwamen wonen was de badkamer ook niet nieuw maar ook zeker niet hopeloos verouderd. Deze was ergens tussen 2000 en 2006 vervangen door de vorige bewoners en was zeker niet onze smaak, maar het voldeed. Er zit een douche, wastafel, wc en klein bad in. Vooral die laatste is altijd een doorn in het oog geweest van vrouwlief gezien het bad echt te klein is voor een volwassen persoon. Je moet met je knieën opgetrokken zitten. De enige die er na al die jaren van geniet is onze dochter die er lekker in baddert. 
Na 11 + 10 of 4 jaar (geen flauw idee wanneer het nu precies was, nooit gevraagd) vinden we het wel eens tijd dat de badkamer ook eens op orde komt en naar onze smaak ingericht gaat worden. Dit is echter iets wat wij al jaren zeggen maar tot op heden telkens hebben uitgesteld of simpelweg zijn vergeten.

Oriëntatie

Deze vakantie is er ruimte geweest om eens in de oriënterende fase te komen. Mijn vrouw had “opeens” zin om naar badkamer winkels te gaan om wat inspiratie op te doen. En zo togen wij af naar de bekende winkels in dit land die showrooms hebben met badkamer. Gezien onze badkamer aan de kleine kant is (2 bij 3) is er niet veel ruimte om dingen aan te passen en te veranderen. Hoewel de badkamer mensen daar andere ideeën over hebben, hebben we zelf een 3d model gemaakt en de verschillende elementen verplaatst. Laten we zo zeggen, de meeste indelingen zijn niet logisch zeker niet omdat vrouwlief de eis heeft dat we een full-size bad gaan installeren.

Eisen

Dat brengt mij dan ook meteen bij het eisen pakket. Door de kleine ruimte wil ik graag met glas werken in plaats van met muurtjes voor de douche. Om zo “optisch” een ruimere badkamer te creëren. We hebben hiervoor prachtige douchehokjes gezien die in allerlei soorten en maten te passen zijn en denken dat we daar wel mee wegkomen. Een full-size bad is 190 cm en we hebben 200 cm tot onze beschikking. Dat houdt in dat dit prima tussen de muren past waardoor de locatie van het bad min of meer vast staat. De ruimte die overblijft willen we gebruiken voor een koof waarin we nisjes willen maken om spullen in neer te zetten en deze doortrekken om ook meteen de hangende wc aan op te hangen inclusief het reservoir in te plaatsen. Hiermee heb je een egaal en doorgetrokken design wat natuurlijk in elkaar overloopt.
Wat rest is een wastafel, waarbij onze voorkeur gaat naar een enkele wastafel met lades eronder zodat we ook nog wat kunnen opslaan uit het zicht. Hier hebben we al mooie exemplaren gezien, maar afhankelijk van hoe de douche wordt bepaald of we voor een vierkant of rond model gaan. Sowieso zal het een model zijn die minder diep is (40 cm) om wederom ruimte te besparen.
In de douche cabine zal tevens gewerkt moeten gaan worden met een doorgetrokken muur omdat er nu een hoek uit de hoek is doordat daar de gasleiding, rioolafvoer voor cv en ontluchting van wc beneden in zit. Idee hier is om deze in het verlengde door te trekken en wederom met nisjes te gaan werken om zo wat opslagruimte in de douche te creëren. 

Verder hoeven we geen fancy zaken zoals een zelfreinigende toilet of bubbelbad of infrarood douche of voorverwarmde wc-bril. En een vloerverwarming hoeven we ook niet, want de huidige die erin zit staat al 11 jaar uit (eerste dat ik uitzette toen we hier kwamen wonen) Nee hoor dat is allemaal niet nodig wat ons betreft. Dat scheelt aan zaken dat kapot kan gaan over de tijd en ook aan leidingwerk en elektra.

Zelf heb ik wel mijn zinnen gezet op een tegel die op marmer lijkt waarbij ik het liefst een egaal vlak zou willen, en dus grote tegels, maar ik kwam er al snel achter dat dit werd afgeraden door de badkamer specialisten. Hier moeten we dus nog even naar kijken wat we precies willen want ik wil zo min mogelijk voegen in de badkamer.
De tegels op de vloer is ook nog niet bekend, evenals het plafond wat we daarmee moeten weet ik nog niet. Ook zullen we de afzuiging gaan voorzien van een upgrade want die doet het na al die jaren niet meer zo best. Gelukkig zijn er raampjes in de badkamer die dan eigenlijk vrijwel altijd open staan om schimmel te voorkomen.

Kosten

Gezien het een betrekkelijk kleine badkamer is, zullen de kosten “relatief” mee gaan vallen. Maar afhankelijk van de tegel, specifiek voor de wanden, verwacht ik nog wel een hogere kostenpost dan normaal. De overige materialen zullen ook simpelweg “goed” zijn en daarmee wellicht iets hoger dan normaal waardoor ik denk dat we tussen de 10K en 15K uit zullen komen, maar vermoedelijk dichter bij de 15K dan de 10K. Een smak geld en zeker niet in lijn met FO. Maar wel iets waar vrouwlief erg blij van gaat worden als ze eens lekker een avondje in bad kan relaxen.

Planning

Als we vandaag zouden beslissen konden we rekenen dat we ergens halverwege volgend jaar aan de beurt zijn. Maar gezien we slechts in de oriënterende fase zitten hoeven we nog niet over een exacte planning na te denken. Ook is het zo dat wij altijd lang doen over onderzoek en uitzoeken wat we nu eigenlijk willen. De verbouwing beneden heeft 5 jaar geduurd voordat we echt de knoop doorhakte. Niet dat nu hetzelfde scenario gaat afspelen, want de badkamer is een iets kleiner object en daarbij speelt ook dat zoals te lezen valt in de eisen dat we eigenlijk wel donders goed weten wat we willen. Het is nu meer een kwestie van de tijd vrijmaken om echt even goed ervoor te gaan zitten met wat badkamer boeren om zo tot een offerte te komen en ze te kunnen vergelijken met elkaar en daarna een keuze te maken.

Echter gezien hoe snel we tot die eisen lijst zijn gekomen denk ik dat het doorpakken niet zo lang op zich gaat wachten. Hoewel we ook erg goed zijn in uitstel.

Heb jij nog recentelijk een badkamer gerenoveerd? En zijn er nog zaken waar je achteraf spijt van had of toch liever iets had aangepast?

Reacties

Ipie zei…
Mijn man plaatst badkamers en hij raadt zwarte kranen/douchekop af i.v.m. kalkaanslag.
Heb je ook rekening gehouden met de plaats van de afvoerdrain in de douche?
Hoe groter de tegels, hoe meer snijverlies.
Zwarte kranen wilde we ook niet nemen nee vanwege exact dat verschijnsel. Gewoon chromen kranen e.d. In de wc beneden hebben we eens een “mat” chroom genomen….. Laten we zeggen dat je daar hetzelfde effect hebt en het erg tegenvalt hoe mooi dat blijft.

Qua afvoerdrain hebben we wel wat op het oog, waar je ook de tegel in kan doorleggen, maar heb ik nog niet exact uitgezocht hoe het werkt en hoe dat zit met snijverlies e.d.

Bedankt voor de tips!
Tekenderwijs zei…
Ik heb een badkamer laten maken met die nisjes maar daar heb ik eigenlijk spijt van, die nisjes zitten achter de douche en je moet elke keer die nisjes droog maken na het douchen, ook ben ik bang dat op termijn de kit los gaat laten met lekkage als gevolg.

Verder zijn er badkuipen met een douche vloer waarin je kan douchen, dat zou in jullie geval ruimte kunnen schelen.
Ik heb er voor gekozen om het bad weg te halen en te vervangen voor een douche omdat ik relatief weinig een bad nam en bij het ouder worden is een douche makkelijker.



Anoniem zei…
Wij hebben jaren de luxe gehad van een bad en tevens in bad dagelijks gedoucht met aanwezigheid van een kunststof scherm welke je in kon klappen. Geen probleem als je jong bent, een prima oplossing. Naar mate ik ouder werd er minder gebruik van het bad gemaakt en in mijn geval een vriendin die iets minder mobiel werd hadden we een instap (of opstap) probleem en tevens gevaar op uitglijden. Gelukkig zijn we op tijd verhuisd en hebben nu alleen een douche waar mogelijk ook een stoel in geplaatst kan worden qua grote.

Tja voor iedere levensfase en beperkingen is er een wens. Heb de indruk dat een bad de laatste tijd op zijn retour is (bij kleine badkamers). Slim plaatsen van de WC is denk ik ook handig. Soms zie je wel dat de WC direct bij de ingang staat. Heb zelf de voorkeur om de WC juist achteraan te zetten en de wasbak bij de uitgang te zetten. Kortom denk er goed over na wat je wensen zijn.
Handige tips. Ik neem ze even mee, ik had inderdaad niet nagedacht over het doorgmaken van de nisjes….. Een goede vraag voor de badkamer specialist wat ze daarop adviseren.
De leeftijd is voor ons nog geen probleem gelukkig. Maar het zijn terechte punten die je noemt. In de toekomst vermoed ik ook niet dat een bad een echte vereiste is, maar nu is het vooral voor dochter en vrouw een heerlijke plek die gewenst is (vooral door vrouwlief ;-)).

Qua plaatsing wil ik inderdaad niet de wc bij de deur, deze zal in het midden komen tussen het bad en de douche in en tegenover de wastafel zodat alles logisch ingedeeld is.
Nicole zei…
Mijn tip is om goede afspraken te maken met de aannemer. Wij hadden een prima aannemer maar communiceren was niet zijn sterkste kant.
Spreek van te voren goed af wat ze allemaal doen (denk ook aan lampen, plafond, schilderen en ophangen assesoires. De eerdere aannemer vroeg EUR 50 per haakje, lamp of wc rolhouder. Dat loopt lekker op. Zo voorkom je meer kosten achteraf.
Vraag ook een planning. Dan weet je wanneer ze komen (ze blijven soms gewoon weg zonder bericht) en wanneer het klaar is.
Vraag of ze willen opruimen en netjes willen werken. Helaas is dat niet altijd het geval. Maak afspraken wie wat naar boven tilt. Pakken tegels en bijv de douchewand zijn loeizwaar. In beide contracten stond dat we het zelf naar boven moesten tillen. Dat hebben we in overleg niet gedaan (hernia man en knie operatie zoon).
Wij hebben eind 2018 en afgelopen juni/juli een nieuwe badkamer en wc laten plaatsen. (in twee huizen en door twee aannemers.).
We hebben grote tegels (vierkant) voor op de vloer. Rechthoekig voor aan de wand. In de wc hebben we tegels, maar het lijkt een houtenvloer. Dat zijn lange tegels. Niet veel snijverlies.
Wij hebben twee jaar geleden de badkamer gedaan. Nergens spijt van behalve dat wij een moeilijk te drogen tegel in de natte ruimte hebben gekozen. Daarom is het droog maken van de douche soms een iets wat lang en saai klusje. Zitten te denken aan een waterontharder (Aquacell). Collega heeft deze (icm zwarte kranen) en is er erg tevreden over.
Goede tips! Dat is zeker iets wat we vast willen liggen om verassingen te voorkomen.
Ik heb nog nooit gehoord van een lastig te drogen tegel. Wat moet ik daar precies onder verstaan? Als in, een badkamer raam open is niet voldoende om het vocht af te kunnen voeren, of is het meer dat je kalk op je tegels blijft zien?
De tegel is niet egaal, er zit een patroon in.

Vergelijkbaar met deze strip:

https://www.maxaro.nl/tegels/wandtegels/steenstrips-brick-black-star-15x60cm-natuursteen-antraciet-7582/?gclid=CjwKCAjwpMOIBhBAEiwAy5M6YNVsT1Dqo1_NalA09RlkBGtm7mYv3iaDc6zc3Po0urf63dv7do5U8RoCGmIQAvD_BwE

Vandaar dat het afdrogen niet met een wisser kan, maar gedept moet worden met een handdoek, anders blijf er inderdaad water 'in' de randen staan en krijg je op de lange termijn kalkaanslag.

Beetje vage omschrijving misschien, maar wij ervaren het als lastig.

Groet
Ahh, ja ik snap je punt. Nee daar zou ik niet snel voor kiezen denk ik ;-) Lijkt mij inderdaad onpraktisch qua schoonmaak inderdaad. Wel mooi verder, maar mooi om in een hotelkamer te hebben en iemand anders het te laten schoonmaken ;-)

Populaire posts