Gaan we verhuizen of toch niet?

 Toen ik jonger was had ik een droom. Een droom waarin we in een vrijstaand huis woonde, loslopende kinderen, met een bos achter het huis waar ze fijn in konden spelen en van alles voorzien zijn. Ergens zit die droom nog steeds in mijn hoofd, maar tot op heden is dat ideaalbeeld nog iets wat niet hoog op de prioriteitenlijst heeft gestaan en de zoektocht evenmin. Maar kijkend naar de statistieken zou het er nu toch bijna aan moeten komen. Willen we nog wel gaan verhuizen?

Gaan we verhuizen of toch niet?

Één keer per tien jaar verhuizen

We verhuizen gemiddeld zeven keer in ons leven. Dat is ongeveer één keer per tien jaar dat dit plaatsvind. Wij wonen op dit moment al elf jaar in onze huidige woning en statistisch gezien zijn wij hiermee een vreemde eend in de bijt, want om heel eerlijk te zijn ben ik ook pas één keer in mijn leven verhuisd (even inwonen bij vrouwlief niet inbegrepen). Ik loop hiermee sowieso achter op de gemiddelde Nederlander. Op zich niet zo vreemd, want ik ben alles behalve een gemiddelde Nederlander, maar toch!

Toen wij in 2010 onze huidige woning kochten was het een huizencrisis. Nog niet absolute dieptepunten in prijzen, maar wel behoorlijke dalingen waardoor wij meer keuze hadden en nog konden onderhandelen over de prijs in de juiste richting als koper. Dat gaf ons ook de gelegenheid om ervoor te kiezen een woning te kopen die veel groter was dan we nodig hadden op dat moment. Een keuze die vele van mijn collega’s “vreemd” vonden en overdreven. Het plan was toentertijd al dat door een grotere woning te kopen dat we niet over enkele jaren weer opnieuw hoeven te verhuizen omdat het toch te “klein” was. Vele vrienden van ons hadden deze luxe niet en zijn inmiddels drie of meer keer verhuisd van woning, waarbij de woning inderdaad steeds groter werd omdat ze uit de ruimte waren gegroeid. 

Dit gaf ons ook meteen de gelegenheid om ervoor te kiezen te sparen voor onze ideale woning inrichting. Door de jaren heen hebben we het huis volledig (op de badkamer na) gemoderniseerd en aangepast op onze smaak. Ruimte was hierbij nooit een probleem, sterker nog, ik zou zelfs willen stellen dat we in ons huidige huis oud kunnen worden zonder ook ooit maar te verhuizen. 

Ideaalbeeld

Toch heb ik het laatst met mijn vrouw gehad over het ideale huis. Ze heeft namelijk hetzelfde beeld als ik als het gaat om een ideaalbeeld qua huis wat positief is. Maar het probleem met ons ideaalbeeld is dat verhuizen nu eenmaal ook gepaard gaat met een veel hogere hypotheek en dus kosten per maand. Dus hoeveel is dat ideaalbeeld ons nu waard? 

We staan er beide momenteel precies hetzelfde in en dat houdt in dat we momenteel nog steeds meer dan tevreden zijn met onze huidige woning en de ruimte die we daarin beschikbaar hebben. Er zijn nog meerdere kamers “vrij” en die nu als opslag gebruikt worden. Er is geen enkele noodzaak om te gaan verhuizen want ook de locatie waar wij wonen is meer dan prima. Goede uitvalswegen, treinstation op loopafstand, dicht bij de stad en op fietsafstand van het strand. Om dezelfde eigenschappen te krijgen met een vrijstaand huis zal de hypotheek die nu nog in de twee ton zit minimaal vervijfvoudigd moeten worden met de huizenprijzen van tegenwoordig. Tuurlijk staat daar tegenover dat onze huidige woning ook meer waard is wat de hypotheek kan drukken. Maar dan kom je alsnog op een verviervoudiging uit. We zouden dus concessies moeten doen om naar het oosten te verhuizen waar de prijzen nog schappelijker zijn. En beide zijn we daar momenteel niet toe bereid vanwege familie en vrienden. 

Verhuizen?

Het ideaalbeeld zoals wij delen zit er de komende tijd niet in. Het huis waar wij momenteel wonen hebben we naar tevredenheid ingericht en gaan we, als het goed is, binnenkort aan het laatste project beginnen (de badkamer) waarna het hele huis onder handen is genomen. We hopen dat we zeker de komende tien jaar nog net zo veel genieten van onze woning als de afgelopen elf jaar en wellicht zelfs beslissen om voor altijd hier te blijven. 
De droom zal zeker in leven blijven, maar de vraag is of we een groter huis met een grotere tuin echt nodig hebben, en nog belangrijker, of die ons leven meer gaat verrijken ten opzichte van ons huidige huis. Wij zeggen nu beide in ieder geval. Nee. Eens kijken of we over 10 jaar nog steeds er zo over denken.

Hoe vaak zijn jullie verhuisd?

Reacties

Lot zei…
Ik zit in 6e huis en zal ook laatste zijn, we zijn 71 en 75. In vorige heb ik 40 jaar gewoond. Gaan samenwonen, kind grootgebracht, gescheiden en nieuwe partner op 100 km. Na pensionering in dit huis gaan samenwonen. Droomplek, voor achter vrij uitzicht, net buiten dorp. Huis is oud maar houdt het nog wel wat jaren uit.
Goed dat je in overweging neemt wat is het allemaal waard. Wij hadden indertijd ook een ideaal v.w.b. huis en tuin, dit zou ook idd. meer hypotheek zijn en verder weg van het werk, vrienden e.d.. Nu 15 jaar later is het maar goed dat we het niet gedaan hebben. We zijn inmiddels op een leeftijd gekomen en een conditie dat een grotere tuin eerder een last zou zijn dan een lust. Dus nu zitten we toch ideaal en blijven we zitten.
Joelle zei…
Met mijn, bijna, 35 jaar ben ik inmiddels zeven keer verhuisd. Waarvan drie keer als kind en vier keer als volwassene. Mijn ouders zijn niet erg honkvast en verhuisden gemiddeld elke 7 jaar. Zelf houdt ik het ook niet lang vol op één plek. Die cyclus van 7 jaar vind ik wel een mooie om vast te houden. In juli verhuis ik voor de 8e keer :).
Anoniem zei…
Het kan ook zijn dat je ideaalbeeld is aangepast. Van een standaard beeld, wat veel mensen hebben, naar een ideaal die past bij jullie.
En wie weet verandert het ideaalbeeld wel weer, als de situatie wijzigt.
Zelf woon ik al bijna 20 jaar in mijn ideale huis (hoekwoning, niet te groot, met tuin, niet te groot, nabij bos, weiland en water en lage maandlasten)
Mooi om te lezen! 40 jaar in een huis, daar zijn we nu nog broekies bij met de 11 jaar ;-)
Wat jij hier beschrijft is ook inderdaad een beetje mijn angst. Ik vind tuinieren e.d. Hartstikke leuk, en nu zouden we het ook prima kunnen doen handelen, maar de vraag is of dat over 20 jaar nog zo is. Tuurlijk kan je dan alsnog gaan verhuizen, maar goed dat is weer zo definitief….. Daarnaast is ons huidige huis enorm fijn om in te vertoeven en helemaal in onze smaak. Keuzes keuzes keuzes
Haha, nou ik moet er niet aan denken om heel eerlijk te zijn. Waar ik dan wel benieuwd naar ben. Wat zijn je overwegingen om te gaan verhuizen? Wat zint je niet meer? Of is het meer moving with the job?
Daar sla je de spijker op zijn kop. Ideaal is typisch zoiets dat nu zo kan zijn, maar binnenkort door wat voor reden dan ook totaal niet meer. Dat is ook wel weer mooi aan het lineaire leven waar we ons in bevinden. We hebben geen flauw idee wat de toekomst ons gaat brengen, ook al hopen we wel allemaal dat deze zich aanpast aan ons ideaalbeeld.
Anoniem zei…
Ik ben in de eerste twintig jaren van mijn leven wel zeventien keer verhuisd...niet ideaal. Als volwassene ben ik honkvast. Van een flatje naar een huis en toen de kinderen de deur uitgingen een kleiner huis in een woongemeenschap.Hier woon ik al 25 jaar en ik wil hier niet weg. Grote gezamenlijke tuin, wandelen in natuur om de hoek, activiteiten dichtbij. De winkels zijn wat verder(twee kilometer, maar de oude buren hier vinden dat soms ver, zonder auto)
... maar bezorgen kan hier prima, en een buur wil ook wel eens wat meenemen.
Het nadeel van zo'n vrijstaand huis bij een bos is voor mij toch wel de eenzaamheid en bij nood niet iemand dichtbij hebben en dat kleine kinderen geen speelkameraadjes in de buurt hebben, school ver weg is.
Ipie zei…
Mijn kinderjaren meegeteld ben ik 7 keer verhuisd. Huidige man en ik wonen nu 12 jaar in een tussenwoning in een buitenwijk aan de rand van een kleine stad. We kwamen hier wonen met 5 pubers (allemaal een eigen slaapkamer) en zijn nu nog samen
De tuin is klein en we wilden graag een moestuin. Dit hebben we opgelost door 100 meter verderop een volkstuin te huren.
We hopen hier nog lang te wonen.
wil zei…
1 x verhuist sinds onze relatie,eerste huisje was tijdelijk wisten we.nieuwbouw voor oudere waar ook jongere tijdelijk mochten wonen.toen er een klein huisje in de buurt vrijkwam ben ik met de gemeente gaan praten en kregen we die toegewezen,iets wat in deze tijd nooit meer zou gebeuren,we wonen hier nu 47 jaar en anderhalf in het eerste,we hopen hier de rest van ons leven te kunnen blijven.een niet echt groot huisje maar helemaal ons plekje waar ook de kinderen zijn opgegroeid .ruimte rondom en een houten garage,een flinke moestuin 2 straten verderop die ik kan opgeven als het ooit teveel gaat worden.ons eenvoudige stukje geluk.
Ingrid zei…
Vorig jaar zijn wij voor de vijfde keer verhuisd.
In ons vorige huis hebben wij 17 jaar gewoond.
Dit vrijstaande huis hadden wij laten bouwen, maar werd te groot.
De kinderen zijn de deur uit.
Nu wonen wij in een dorp vlakbij ons vorige huis.
Het huis is een stuk kleiner en alles is gelijkvloers maar wel meer ruimte om ons heen.
De tuin is een soort park en we kijken op een kanaal.
Heerlijk om alle mooie boten langs ons huis te zien gaan.
Wij zijn blij dat we deze stap genomen hebben.
Wij wonen in een vrijstaand huis van het jaar 1921
Is een hele nieuwe achterkant gebouwd en is groot
Het enigste minpunt vind ik de douche want die is erg klein
Maar een hele grote tuin voor en opzij en achter het huis
Maar nu mijn man met zijn gezondheid sukkeld word het ons wel teveel om het te onderhouden
Maar we betalen heel weinig huur en wonen prachtig en rustig dus is verhuizen voor ons geen optie
Wesliepen eerst oven aar zijnnu naar beneden verhuist om te slapen
1 slaapkamer beneden en douche beneden dus we hoefenniet te verhuizen
Als de tuin met grasmaaien en heg snoeien echt niet meer wil dan roepen we dan betaalde hulp in
Zo wie zo voor de heggente doen en schaffenwe een robot aanvoor gras maaien
We wonen hier nu 48 jaar
Geldsnor zei…
Even denken. Als we op kamers wonen meetellen, een keertje of 15. Maar sinds we samenwonen (nu bijna 15 jaar) 4x. Eerst een tijdelijk huurappartement, toen een appartementje gekocht op mijn salaris. Toen is Lieftallige Echtgenote afgestudeerd en hebben we een grote mensen huis gekocht en de stad verlaten. En 2 jaar terug ons huidige woning.
Mijn ouders verhuisden vroeger zodra er geschilderd moest worden.
Ik denk dat ik ongeveer 6 keer verhuisd ben en ben nog geen 60 :) Voor iemand van 40 dus bovengemiddeld. We zitten een beetje in het zelfde schuitje; We zouden graag wat meer buitenruimte willen met eventueel een garage. Maar waar we nu zitten is ook prima. We kunnen ons huis goed verkopen, maar moeten ook terug kopen.....dat staat ons tegen.
Ik denk een keer of 4. Dus dat valt nog wel mee.
Daar heb je natuurlijk ook wel weer een punt. Je kan altijd ervoor kiezen om betaalde hulp in te zetten om de grootste klussen voor je te laten doen als je het zelf niet meer kan. Ook daar zijn genoeg mogelijkheden beschikbaar.
17x in je eerste 20 jaar dat is wel heel erg veel. Daar moet een verhaal aan vastzitten. Wel fijn dat je nu een plek heb waar je de rust hebt gevonden dat zal fijn zijn.
Mooi om te lezen! En een volkstuin als moestuin, dat zie je tegenwoordig meer mensen doen! Ideaal.
Eenvoud en geluk is vaak ook alles wat je nodig hebt om het helemaal naar je zin te hebben. Fijn!
Dat kan ik mij goed voorstellen. Dat klinkt als een heerlijke woning.
Dat verklaard inderdaad wel de 11x verhuizen ja ;-). Maar ik neem aan met je plannen dat je nu lekker blijft zitten waar je zit nietwaar.
Nadeel is inderdaad dat, ja je krijgt meer geld voor je huidige woning, maar je nieuwe woning is net zoveel, of soms zelfs meer, duurder geworden. Netto kost het nog steeds veel geld om extra ruimte te krijgen, tenzij het je ambitie is om inderdaad ergens te gaan zitten waar een auto verplicht is om je boodschappen te gaan doen of naar voorzieningen te rijden.
Dat valt inderdaad reuze mee, in vergelijking met de andere aantallen die ik hier voorbij heb zien komen ;-)
Mr Groeigeld zei…
Als je op kamer en samenwonen niet meerekent, is dit nu ons 2e huis.
Ik snap jullie wens helemaal, maar wel een tip/waarschuwing hierbij. Ook wij wilden graag groter wonen met meer ruimte, in het groen. Zo leven we nu ook op 2000m2, maar het kost ook veel werk en energie. Ik hou van tuinieren, dat scheelt zeker. Verkijk je echter niet op de hoeveelheid werk dat erbij komt kijken.
Maar verder is het hartstikke leuk hoor :-)
Geldsnor zei…
Absoluut, ik blijf zitten waar ik zit. Pas als ik mijn Droom kan bouwen verhuis ik. En dat zal eerder een kwestie zijn van vergunningen dan van geld an sich. En er moet een stukje grond vrijkomen van een paar hectare. Dan pas zal ik er over nadenken. Voorlopig dus niet.

Populaire posts