Saai is goed, toch?
Het is halverwege mei 2021. De wereld staat nog steeds op zijn kop, maar Luxe of Zuinig ziet financieel gezien weinig verandering plaatsvinden. En zoals we weten in FIRE land is saai gelijk aan goed, want dan loopt je plan op rolletjes, toch?
Saai niet goed?
Persoonlijk ben ik een saai persoon (vind ik zelf dan he). En past een FIRE mentaliteit dan ook goed bij mij. Vrouwlief is eigenlijk net zo saai maar op een andere manier. Samen zijn we dan ook een perfecte match doordat verschillende soorten saaiheid elkaar versterken en we zijn gekomen waar we nu zijn. Zowel in carrière, het huis, onze dochter als hoe we in het leven staan. Door alle jaren dat we samen zijn zijn patronen erin gesleten en draaien we op de automatische piloot met af en toe kleine aanpassingen (vooral veroorzaakt door dochterlief ;-)). De lockdowns, hoe impactvol die ook voor ons is geweest, was het niet heel verschillend voor ons dagelijks patroon. We zijn niet echt uitgaande types, maar ook geen bankzitters. We zijn actief om en rond het huis en eigenlijk altijd wel bezig. Financieel gezien werkt dit twee kanten op. Namelijk dat je voor weinig kosten veel leuke dingen kan doen waar de dagen mee door je handen vliegen, en anderzijds dat je ook veel projecten ziet waar je weer geld aan uit kan geven om het op te starten. Een dilemma die door meer mensen denk ik ervaren zal worden.
Financieel gezond
Daarnaast zijn we gezegend met een financieel gezonde huishouding. Al sinds mijn jeugd heb ik elke maand een plusje kunnen noteren qua inkomsten en uitgaven. Tuurlijk zijn er ook maanden geweest met een minnetje, maar die zijn altijd terug te herleiden tot een grote uitgave, bijv een verbouwing, vakantie of iets anders wat veel geld kost. We hebben altijd als doelstelling dat we eerst het bedrag dat eruit is gegaan weer aanvullen voordat we doorgaan met de volgende stap. Met ons “treuzel” gedrag en alles tot de puntjes willen uitzoeken zorgt er dan ook voor dat we vaak een veelvoud aan geld hebben gespaard waardoor het feitelijk een onzinnige exercitie was omdat je eigenlijk allang ervoor gespaard hebt. Zeker de eerste verbouwing hier thuis was een interessante waarin we heel veel geld hebben uitgegeven, maar er ook zes jaar over hebben gedaan om alles uitgezocht te hebben wat we nu eigenlijk allemaal wilde. Dat geld dat we daarna terug wilde zien op onze rekening was echter in een recordtempo weer terug (twee jaar om precies te zijn) omdat we extra zuinig gingen doen. Maar feitelijk hadden we in die zes jaar daarvoor natuurlijk allang gespaard en al terugverdiend van dat bedrag. Noem het psychologisch maar denken dat je erop achteruit gaat helpt je echt beseffen dat je moet bezuinigen en zorgt er, in ieder geval bij ons, voor dat je nog sneller die achterstand inhaalt. We hebben hetzelfde gedaan bij de kozijnen en bij de verbouwing boven. De enige keer dat ik heb gezondigd is bij de aankoop van de auto……. Gek genoeg voelde ik daar geen enkele schuld over, en is dit vanzelf rechtgetrokken.
We stomen door
Dat gezegd hebbende is dit ook een beetje tekenend voor de afgelopen anderhalf jaar. We zijn in een rollercoaster gekomen door de geboorte van onze dochter. Precies op het moment dat corona ons raakte. Onze nettowaarde is afgelopen jaar weer met een nieuwe absoluut record toegenomen en 2021 lijkt ook niet heel veel anders te worden door de aanhoudende lockdown. Geld uitgeven beperkt zich tot wat simpele online aankopen. Kleding heb ik als sinds augustus 2018 niet meer gekocht hoewel sommige dingen toch echt nodig beginnen te zijn, en zelfs ik begin dat te vinden! Maar door het thuiswerken is mijn garderobe nou niet bepaald versleten omdat ik mij ook minder verplaats en voornamelijk truien draag. Zeker met het koude voorjaar dit jaar is mijn kledingstijl erg voorspelbaar, waar vorig jaar dit vooral bestond uit t-shirts. Ook geeft het aan dat een mens veel te veel kleding heeft, en dat kleding veel langer meegaat dan menigeen denkt. Mijn kast puilde uit met kleding, door de jaren heen verzameld en gelukkig nooit weggegooid. Voor sommige misschien onbegrijpelijk, want mode enzo, of armoedig zelfs. Maar voor mij simpelweg geen onderdeel van geluk. Ik draag wat comfortabel is en niet hoe andere mensen mij moeten zien. Nu door het thuiswerken is het nog minder belangrijk geworden, en dochterlief helpt ook niet mee, hoewel het gelukkig tegenwoordig wel meevalt nu ze wat ouder is.
We dwalen af, maar mijn punt is, alles loopt netjes door, de beleggingen gaan door. Het sparen gaat door, de salarisverhogingen gaan door evenals de bonus. De belastingteruggave gaat door, nu als extra bonus de kinderopvangtoeslag van de lockdown die erbij komt. En daar staat tegenover dat er weinig uitgaven zijn. En dat zie ik de komende maanden ook niet veranderen. Ja er gaat veel meer open en ja we hebben ook vakanties al geboekt. Maar de vakanties zijn “goedkoper” dan voordat wij een dochter kregen en voor de lockdown. Veel goedkoper zelfs, en daarmee alsnog een besparing op jaarbasis.
Saai voert de boventoon
In juni/juli van dit jaar verwacht ik dat ik mijn vaccinatie ga krijgen en dat we ook meer vrijheden krijgen, maar ik vraag mijzelf oprecht af of ons uitgaven patroon er anders uit gaat zien. Ja ik zal ongetwijfeld de essentiële zaken gaan kopen voor de kledingkast (foei Luxe of Zuinig!). En ja we zullen ook wat vaker een uitje gaan doen (met hoge benzinekosten als gevolg). Maar we hebben het dan over euro’s en niet over duizenden euro’s. De vraag is alleen, is dit de nieuwe standaard waar wij mee willen leven of hebben we toch iets meer “oempf” nodig om de saaiheid iets spannender te maken. Ik weet het oprecht even niet. Ik ben tevreden met hoe alles nu gaat, maar iets meer vrijheid zou ook wel fijn zijn. De vraag is alleen wat mis je dan nu? De laatste anderhalf jaar was, met vlagen, zwaar maar over het algemeen eigenlijk heel positief en fijn. Zouden we simpelweg nu ingezien hebben dat we met minder tevreden kunnen zijn? Of zijn wij zelf gewoon veranderd door bijvoorbeeld de geboorte van onze dochter?
Ik ben er nog niet over uit. Maar één ding is zeker. Op dit moment is saaiheid in financiële zin inderdaad goed. De vraag is, is deze saaiheid aan het eind van 2021 vanuit een sociaal aspect ook nog steeds goed en zijn we er tevreden mee of gaan we toch meer ondernemen en daarmee ruimte maken in ons budget? Met als belangrijkste vraag. Wat gaat dit dan worden? En waar hebben we behoefte aan? Het antwoord is nu niet te geven omdat een hoop simpelweg niet beschikbaar is of nog niet mag.
Tijd voor een evaluatie in de herfst/winter van 2021.
Hoe zit het met jullie saaiheid?
Reacties
We gaan zeker wel weer eens een reisje maken als we allemaal gevaccineerd zijn, maar dat is nu nog niet aan de orde en daar ga ik daarom nu nog niet over nadenken!
Wij zijn overigens ook gelukkig met weinig ;-)