Geldnerd Barista FIRE V4 - Komt er een ander getal uit?

 Een hele tijd geleden had ik beloofd dat ik de verbeterde versie van de Geldnerd tool zou testen nadat ik ook al een eerdere versie onder handen nam. Ik heb eindelijk de tijd gevonden om hier nog eens naar te kijken. Zit er nog verschil tussen het eindresultaat met dezelfde gegevens?

Geldnerd Barista Fire V4 - Komt er een ander getal uit?

Zelfde gegevens
Om het eerlijk te maken heb ik exact dezelfde gegevens ingevuld om te zien of er andere jaarcijfers uitkwamen of niet. Ik heb hiervoor de volgende gegevens gebruikt:

1. 2,2% inflatie

2. 5% gemiddeld rendement over beleggingen en 0,1% over spaartegoeden (SR op 65% om 50% gezet)

3. 16 uur werk tegen minimumloon als inkomen in Barista FIRE 

4. Met ons 53st echt stoppen met werken.

5. Pijler 3 gezet op 10.000 euro per jaar netto inkomsten in 2057

6. We gaan tegelijk stoppen met werken

7. We worden allebei 90! een mooie leeftijd al zeg ik het zelf

8. Geen salarisverhoging meer (onrealistisch, maar stel dat....)

9. Uitgaven zonder hypotheek! (Absolute voorwaarde om FIRE te kunnen worden)

Geen schokkende verschillen
De korte conclusie is dat we volgens deze cijfers die uit de sheet komen rollen in 2030 zouden kunnen switchen van baan en allebei kunnen overleven van 16 uur werken per week voor 10.000 euro netto per jaar. Het jaar dat wij 43 jaar worden en daarmee zwaar onder de gestelde grens van 50 jaar. Dit zijn nog steeds plaatjes van cijfers en in mijn ogen die binnen 10 jaar realiseerbaar zijn.

Wat is er dan anders aan de sheet?
Niet zo heel veel. Geldnerd heeft er wat foutjes uitgehaald waardoor je langer op je geld kan teren en je kan nu zelf je uitgaven in een later stadia aanpassen omdat je dan wellicht niet meer zoveel geld nodig hebt om van te leven. De sheet is hiermee veel meer "aanpasbaar" geworden aan een situatie die jij denkt te gaan hebben. Vanuit mijzelf zie ik mij op mijn 70st of 75st namelijk niet meer vele verre reizen maken. Mijn eetpatroon zal anders zijn en daarmee ook mijn aankoopbeleid. Je kan er niet vanuit gaan dat dit natuurlijk de waarheid is, maar je zal zeker niet dezelfde uitgaven hebben als dat je nu hebt.  In ieder geval kan je veel meer je eigen situatie hiermee berekenen en ook nog wat tweaken van de resultaten om het effect ervan terug te zien. Het is natuurlijk geen exacte wetenschap en slechts een hulpmiddel met 1 "what if" scenario. Zo dien je ook de resultaten te lezen.

Gaan we ook stoppen in 2030?
Met dat in acht neming is de enige vraag, gaan we het ook echt doen in 2030? Er is ruimte om een klap op te vangen op de beurs maar niet heel veel ruimte als we bewust ervoor kiezen om low paying jobs te nemen en slechts 16 uur te gaan werken. Ik vind het scenario dat wij voor 16 uur per week 10.000 euro netto per jaar binnenhalen erg onrealistisch gezien dat voor het minimumloon zou zijn dat we gaan werken. Maar als reken methode is het wel een veilige optie waardoor we interen op het vermogen, maar als we genoeg verdienen om onze jaarlijkse uitgaven ermee weten te dekken blijven we zelfs in vermogen groeien in die periode. Het ligt er maar net aan wat wij belangrijk vinden. Wellicht vinden we het werk dat we nu doen nog steeds erg leuk en blijven we op de hoge salarissen zitten waar we nu op zitten waarna we een paar jaar later gewoon stoppen met werken en alleen vrijwilligerswerk gaan doen. Of wellicht dan pas voor de side-hussel aan de slag.... Niets ligt vast, niets is zeker, het is alleen leuk om scenario's uit te schrijven.

Feit blijft dat we op dit moment gegarandeerd eerder kunnen stoppen. Dit is een luxe positie waar we ons in bevinden zeker omdat het niet gaat om slechts enkele jaren maar tientallen jaren. Daar hebben we hard voor gewerkt om dat voor elkaar te krijgen, maar hoe wij naar dit eindspel gaan toe bewegen is nog allerminst zeker, laat staan wat we op zo een moment dan daadwerkelijk gaan doen. Recente gesprekken met vrouwlief geeft ook nog aan dat ze wellicht helemaal niet wil stoppen met werken..... Dat zou voor mij natuurlijk een uitkomst zijn want we kunnen nu al leven van slechts 1 salaris. Maar de vraag is of ik er niet zelf dan ook over nadenk.... Zoveel variabelen en zoveel wensen die ook nog eens door de jaren zullen veranderen.

Zoals ik al zei, opties hebben en deze uitwerken is gelukkig een hobby van Luxe of Zuinig, maar de uitvoering..... We zullen er de komende 9 jaar nog veel over hebben ben ik bang.

Hebben jullie al de tool van Geldnerd gebruikt?

Reacties

  1. Hi, leuk stuk. Ik gebruik de sheet ook regelmatig. Je hebt het (onder geen schokkende verschillen) over 10.000 netto per maand. Later over 10.000 netto per jaar. Klein foutje denk ik....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De tool van geldnerd heb ik een tijd geleden al eens ingevuld, maar toen liep ik inderdaad aan tegen de instellingen die ikzelf wilde veranderen (kon toen nog niet). Nu dat wel kan, wordt het weer eens tijd om hem in te vullen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts