Kwakkelende gezondheid?

 Ik schreef er laatst al over op mijn blog. Ik was recentelijk goed ziek. Op zich niet erg, en dat hoort bij het leven, maar het was niet de eerste keer in korte tijd, sterker nog het was deze week weer raak. Wat is er aan de hand?

Kwakkelende gezondheid?

Een patroon?

Ik draag een Fitbit (een oudje nog een charge 2, maar voldoet nog prima voor mij) en daarmee meet ik 24/7 eigenlijk mijn hartslag. Nu is het leuke hieraan dat je aan de hand hiervan ook kan zien wanneer je niet fit bent of zelfs ziek bent. Mijn hartslag in rust is namelijk rond de 52-53. Maar als ik ziek ben of raak gaat deze behoorlijk omhoog. De echt zieke momenten en periodes herken je er dan ook wel uit. En om dat meteen in perspectief te zetten. In het afgelopen jaar zijn er vier periodes van ziekte te herkennen.

1. Oktober 2020
2. Maart 2021
3. April 2021
4. Mei 2021

Je hoeft geen geleerde te zijn om te concluderen dat dit een opvallend patroon is. Want waarom heb ik hier opeens zoveel last van? 

 Uitzoekwerk

Die van Oktober was stomme pech, en had simpelweg met de herfst te maken die weer inviel. We waren daarvoor allebei ziek. Maart viel ook in die categorie. Maar April had alleen impact op mij. Dat is al opvallend, want we zijn allebei 24/7 thuis en meestal krijgen we allebei ongeveer hetzelfde. Nu niet en het was zoals jullie hebben kunnen lezen een heftige. Mei dan…… Ja die maakt het nog vreemder. Ik was wel ziek, duizelig, hoofdpijn, vermoeid, koorts, koud/warm, weinig eten. Maar niet verkouden, keelpijn, of iets anders. Gewoon echt niet lekker en daarnaast wederom, mijn wederhelft had nergens last van……

Dat is nu twee keer dat dit zo is in een korte periode en ik ben dan ook een beetje bang dan mijn immuunsysteem niet meer 100% op orde is ofzo waardoor ik eerder vatbaar ben voor bacteriën/virussen. 

Wat doen we eraan?

Persoonlijk denk ik dat het te maken heeft met een combinatie van factoren:
1. Minder zon in de lente, vitamine d
2. Geen “echte” vakantie nog gehad, batterij opladen
3. Te weinig fruit, vitamines in algemeen
4. Teveel in ren ritme

Al deze elementen zullen invloed hebben op mijn immuumsysteem en dus zijn weerslag hebben op mijn gezondheid. Aan item 1 kan ik zelf niet zoveel doen, maar het helpt als straks de zon eindelijk weer gaat schijnen en het echt lente zal worden. 2. Staat gepland voor Juli om even eruit te gaan. 3. Is een nobrainer en ook simpel op te lossen. En last but not least 4 is helaas het leven waar we nu in zitten. 2 zal helpen om 4 te relativeren en voor de rest is het gewoon een beetje op jezelf letten. 

Hopelijk kunnen we daarmee voorkomen dat we juni 2021 erbij kunnen schrijven als maand waarin ik ziek ben geworden en ga ik weer terug naar jaren niet ziek zijn.

Reacties

 1. Ik zou tekenen voor een hartslag in rust van 52. Bij mij is die rond de 65. Daarmee, zit ik qua leeftijd heel goed. Ik heb ook een fitbit gehad. De hartslag was een goede indicatie idd.

  Bij mij helpt een jaarlijkse bloedtest. Nu via de huisarts. Via mijn werk mocht ik tot 50 jaar iedere twee jaar een uitgebreid Arbo onderzoek laten doen inclusief fietstest. Velen hebben baat gehad bij die test. Ik ook. Zo kwam vroegtijdig de leverwaarde fout er uit. Dankzij dieet en supplementen kon ik dit oplossen. Nog steeds laat ik me testen op veel. Ook witte bloedlichaampjes laat ik testen. Teveel daarvan duidt vaak op een bekend onderliggend verschijnsel. Duur is het niet. Iets van 50 euro.
  Dit keer kwam er een te laag ijzergehalte en vitamine D er uit.
  Beterschap in ieder geval.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sterkte. Zelf slik ik dagelijks een vitamine D tablet, net als de kinderen. En twee stuks fruit, veel groente en weinig vlees. In mijn jaren met extreem veel werkdruk was ik vaker ziek, nu al drie jaar helemaal niet. Ik hou ook mijn rust hartslag in de gaten. Als ik me minder goed voel (maar bij ziekte nog niet kunnen checken) zit ik op 55. Doorgaans rond 44.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts