Eerder FIRE dan gedacht?

Eergisteren had ik een leuke discussie via de comments met Geldsnor. Hij stelde dat ik onterecht verbouwingskosten had meegenomen in mijn berekeningen. Waardoor mijn benodigde totaalbedrag veel te hoog is. Gezien de verbouwing nu is meegenomen in de gemiddelde kosten, en deze kosten vervolgens over de kop gaan om te komen tot een totaalbedrag.

Eerder FIRE dan gedacht?

Hij stelde dat het slim was om de echte gemiddelde kosten van de afgelopen jaren mee te nemen en daarboven op de huidige hypotheek mee te nemen en kosten voor een verbouwing (als lump sum bedrag). Hierdoor heb je een zuiver bedrag waar je naartoe moet werken.

Terecht punt!

Luxe of Zuinig is de beroerdste niet om toe te geven dat Geldsnor gewoon gelijk heeft en ik te pessimistisch reken. Wellicht een onbewuste keus om een veilige marge in te bouwen om zeker ervan te zijn dat er genoeg geld beschikbaar is, als we ervoor kiezen om daadwerkelijk te stoppen. 

Anderzijds is het zo dat mijn berekening wellicht minder zuiver is, maar door de jaren heen het vanzelf bijgeschaafd wordt doordat de gemiddelde kosten over alle jaren uitgestreken worden en het bedrag, zolang wij geen verbouwing doen, langzaam zakt.

Rekenen

Gelukkig is de rekensom erg simpel om dit aan te passen (lang leven Excel). Hierbij heb ik twee extra zaken toegepast. Namelijk het aflossen van de hypotheek als onderdeel van FIRE en een kolom met verbouwingskosten. Gezien de vorige keer een ton was, heb ik voor het gemak hetzelfde bedrag genomen. Dat is vermoedelijk veel te veel, maar met inflatie erin verwerkt en de assumptie dat ik twee linkerhanden heb is het bedrag niet wereldschokkend. Hieruit komt de volgende tabel rollen

Commentaar3,5% withdrawal benodigd vermogenMet hypotheek afbetalingMet verbouwing
Gemiddelde kosten afgelopen 7 jaar (zonder hypo/verbouwingen)€ 680.533,14€ 901.033,14€ 780.533,14
Gemiddelde kosten afgelopen 9 jaar (zonder hypo/verbouwingen)€ 631.613,17€ 852.113,17€ 731.613,17
Gemiddelde kosten afgelopen 9 jaar (zonder hypo)€ 1.090.578,86€ 1.311.078,86
Gemiddelde kosten afgelopen 9 jaar (zonder verbouwingen)€ 1.165.092,03€ 1.385.592,03
Totaal uitgaven afgelopen 9 jaar€ 1.629.437,90€ 1.849.937,90

De enige scenario’s die interessant zijn, zijn de bovenste twee. Hierbij is de kolom hypotheek afbetaling in mijn ogen ook minder relevant gezien ik het persoonlijk een voorwaarde vind om FIRE te kunnen zijn dat de hypotheek afgelost is. Nu besef ik mij wel dat dit bedrag nog steeds behaald dient te worden en dus niet los gezien kan worden, maar laten we zo zeggen dat dit probleem een op zichzelf staand probleem is en ik ook los wil zien van het FIRE bedrag, omdat ik daar een ander plan voor heb. We focussen dus even op de rode cijfers met daarin de verbouwing als los bedrag hierin verwerkt als placeholder. En komen dan uit op 731.000 als we kijken naar de afgelopen 9 jaar aan gemiddelde kosten, of de laatste 7 jaar op 780.000 euro. Dat scheelt toch zeker weer 300.000 euro met het scenario waarin de gemiddelde kosten van de verbouwing zijn meegerekend. 

Eerder FIRE?

Met deze informatie schaven we toch weer een paar jaar van de FO datum af. En komen we ineens gegarandeerd in de 4X range terecht, wat eerder is dan de geplande 5X range qua leeftijd. Een leuke gedachte, al moet er tussen nu en dan nog veel werk verzet worden om het voor elkaar te krijgen en zoals ik ook al aangaf in de vorige blogpost is een hoop afhankelijk van de verschillende variabele. Zo zie je maar weer als je een rekenmethode aanpast hoeveel het uitmaakt voor het eindbedrag. 

Het beste is wat dat betreft zo lang mogelijk te wachten tot FIRE, gezien de kosten voor de toekomst steeds beter in te schatten zijn hoe minder jaren je te gaan hebt ;-). Maar dat is natuurlijk weer het andere uiterste!


Reacties

Geld Coach zei…
Altijd fijn dat mede bloggers je scherp kunnen houden en je eigenlijk positief nieuws kan verkondigen!

Toch snap ik wel dat je liever ruim rekent dan te krap. Je hebt nog een lange weg (in jaren) te gaan eer het zo ver is en gedurende de tijd kan je zaken bijstellen als dat nodig is. Misschien besluit je wel om (ergens) anders te wonen wanneer je FIRE bent.
Zeker, reacties worden dan ook altijd op prijs gesteld! Een blogpost is vaak al een eenzijdig verhaal naar buiten toe, af en toe wat feedback en kritische noten zijn erg fijn om te ontvangen!
Geldsnor zei…
Goed om te lezen dat er (wederzijdse) lering & inspiratie is!
Zeer op prijs gesteld!

Populaire posts