Alternatief voor Nespresso

 Tijdens het uitzoeken hoeveel thuiswerken ons nou per dag kost, viel één uitgavenpost specifiek op. Namelijk de Nespresso koffie kosten. Op koffie kosten alleen voor twee bakken Nespresso kost die 0,82 cent per dag. Waar mijn koffiebonen koffie 0,26 cent kost voor 2 bakken koffie. Een wezenlijk verschil dat ik ook eens met mijn vrouw heb besproken want zij is de enige die Nespresso drinkt.

Alternatief voor Nespresso

Nespresso?

Laten we beginnen met hoe het Nespresso apparaat in huize Luxe of Zuinig is beland, want dat is wel een instinker geweest, zo bleek achteraf. Het was in onze studententijd dat er een aanbieding was voor Nespresso, het apparaat kostte, uit mijn hoofd, toentertijd iets van 100-150 euro, echter het was een dumpactie en we konden een Nespresso apparaat op de kop tikken voor 10 euro. Daar konden we geen nee tegen zeggen, want dat is natuurlijk een nobrainer, zeker gezien we toen alleen filterkoffie hadden en we Nespresso lekkerder vonden.

Dit is inmiddels zeker alweer meer dan 11 jaar geleden. En in die 11 jaar werkt het apparaat nog steeds naar behoren. Wat dat betreft zijn de kosten van 10 euro toentertijd er wel uit, zoals ik ook al meldde in wat zijn mijn beste aankopen. Maar bewust mijn oogkleppen op zette voor de koffiekosten.

Voorstel aan vrouw

Inmiddels heb ik besproken met mijn vrouw dat de koffiekosten toch wel erg hoog zijn voor de kwaliteit koffie die je terugkrijgt. Het is waar dat letterlijk met een druk op de knop je koffie gezet wordt en dat het een snelle bak is die prima smaakt. Maar is het dit bedrag per bak koffie waard? En hoeveel meer werk is het om het normale koffiezet apparaat op bonen te gebruiken?

Daarnaast speelt mee dat hoewel het apparaat natuurlijk al 11 jaar meegaat, het een keer aan vervanging toe is. En de vraag is dan, wil je deze vervangen voor een nieuw Nespresso apparaat?

De conclusie was dat mijn vrouw het eens was dat we inderdaad af gaan stappen van Nespresso koffie.

Maar wat dan wel?

Momenteel hebben we naast het Nespresso apparaat een koffiezet apparaat diet zowel met filter koffie als bonen om kan gaan. Wat dus inhoudt dat deze de bonen voor je maalt tot een bepaalde korrelgrote en in het filter stopt waarna heet water erop gaat, net zoals een normaal koffiezet apparaat. Geen fancy espresso, cappuccino, latte of andere varianten. Gewoon normale koffie. En ook hier twijfel ik zelf aan of we alleen dit soort koffie willen houden of toch een wat luxere variant willen die wel mooie fancy knoppen heeft. De koffiekosten zullen daarmee gelijk blijven aan de huidige kosten voor bonen, als we tenminste dezelfde bonen houden, maar de aanschafprijs zal behoorlijk aan de prijs zijn.

Gezien het ernaar uit ziet dat we niet alleen in het weekend koffie thuis gaan drinken in 2021, maar dat thuiswerken de nieuwe norm is voor, ik vermoed mijzelf, 50% van de tijd. Is het kunnen zetten van een lekkere bak koffie toch wel een luxe.

Uitzoekwerk

En dat houdt in dat we op zoek moeten naar een nieuw apparaat die beide apparaten moet kunnen vervangen. Het gemak van Nespresso combineren met koffiebonen en luxere bakkies koffie. Hierbij heb ik geen behoefte aan zelf malen, dus een vol automatisch apparaat zal het moeten worden. De vraag is alleen of de prijs die daaraan vast hangt het ons ook waard is, maar zoals ik al eerder aanhaalde, is het onderzoek ernaar al een feestje. Dus zelfs als we besluiten het gewoon uit te zingen met ons huidige koffie apparaat, zonder de Nespresso, dan weet ik wel wat ik wil als die toevalligerwijs toch de geest geeft.

Ik ga eens een lijstje maken en de kosten doorrekenen per bakkie koffie om te zien of het goedkoper is dan Nespresso koffie! 

Hebben jullie een vol automatisch koffiezet apparaat?

Reacties

Geld Coach zei…
Groot gelijk om te investeren in hetgeen wat je lekker vindt. Zo heb ik tijdens een workshop bij www.19gram.nl geleerd en ervaren dat een hele smaak te winnen is met het zetten van koffie. Daarbij was het ook een mooie ervaring die je meeneemt tijdens de rest van je (koffie)carriere.
Geldnerd zei…
Dat onderzoek heb ik eerder dit jaar ook gedaan. Het heeft een stevige investering opgeleverd, maar wij zijn nog elke dag heel blij met ons nieuwe apparaat...
Grappig zeg. Zeker iets om te onthouden!
Klopt, ik had je blog erover gelezen :-)
Uitklokken zei…
Ik geniet nog altijd van ouderwetse filterkoffie. Wel met een duur maalapparaat met superfijn instelbaar conische burr. En een heel goedkoop Philips koffiezetapparaat :)
Ook bij mij zijn de prijs van de bonen verreweg het duurste component. Voor de dagelijkse bak zijn goedkope bonen wel okee (Douwe Egberts hele bonen) en in het weekend lekkere koffiebonen van Simon Lévelt. Ben dol op de Ethiopische lichtgebrande, kost ook weer wat.
Niet onbelangrijk voor onze keuze: een papieren filter haalt slechte stoffen uit de koffie zoals cafestol. Is gezondheid een argument voor jou?
Filterkoffie is ook zeker niet verkeerd. Ons apparaat wat feitelijk hetzelfde doet als die van jou, maar met als enige verschil dat de maler erin is gebouwd smaakt prima.
Maar het is echt een ander soort bakkie dan een espresso uit een volautomaat of de varianten erop. Soms heb je wel eens trek in iets anders getuigen ook de overstap naar en van Nespresso.
Qua gezondheid, en filterkoffie heb ik dit zeker gelezen, maar gezien onze koffieinname zich beperkt tot 2 bakken per dag denk ik dat dit niet een al te groot risico is.


Geldsnor zei…
Op kantoor (maar daar kom ik niet meer tegenwoordig) hebben we zo'n Jura-apparaat staan die bonen maalt. Niet te nassen en het maakt nog herrie ook. Het schoonmaken is een crime, en er komen veel te kleine kopjes uit.
Thuis zetten we dus gewoon koffie met een filterapparaat, en de koffie halen we doorgaans in de aanbieding.
Senseo vind ik niet lekker, Nespresso-cupjes een enorme verspilling van resources. Niet alleen je eigen geld, maar de hoeveelheid verspilde aluminium is een kleine ecologische ramp.
Mijn fully-loaded koffiekosten zijn minder dan 14ct per kopje, en qua smaak vind ik het beter dan iets anders.
Een weloverwogen keuze, al zal het bij de Jura machine op je werk voornamelijk door de bonen komen dat het niet te nassen zal zijn. Dat verschil zal je echt wel merken daar.
Mr. Dreamer zei…
Ik heb thuis expres gekozen voor een Melitta Caffeo ( Volautomaat) die alleen zwarte koffie zet. Het apparaat is niet duur, de onderhoud moet je dan wel zelf doen. Maar dat is een eitje met de app van Melitta.

De keuze voor dit apparaat is eigenlijk ook omdat ik zelf vaak thuiswerk en de enige van ons 2 vaak koffie drinkt. Nu drinkt Mevr. Dreamer nog wel eens een latte. Maar daar heb ik er een mooie melkopschuimer voor cadeau gegeven.

En het is vooral de bonen maken de koffie. Een goed zakje bonen doet het veel beter dan de bonen uit de supermarkt ( zijn veel vetter en tevens slechter voor je apparaat ). Maar als vervent koffiedrinker heb ik dan liever 2 goede bakjes koffie dan 6 wat mindere.
Ben zelfs minder koffie gaan drinken dan eerst met de goede oude koffiezetapparaat met filter. Dan zetten ik toch al snel een kan ( thermofles) en dan drinkt het makkelijker weg. ahum Koffie addict :)
Mr. Dreamer zei…
De Jura is een goede machine. Alleen deze moet A) goed onderhouden worden ( a 85 euro per jaar bij veel gebruik excl. onderdelen ) B) de juiste bonen erin doen een wonder .

Ik heb een eigen Millita en daar heb ik 3 zakjes verschillende bonen gehaald. En dan merk je gewoon dat uit iedere automaat zelfs dezelfde bonen een andere smaak kunnen geven.( komt door de maling , snelheid water erdoor)
Duidelijk keus Mr. Dreamer!
Ik ben er zelf nog steeds niet uit wat wat we willen. Het kan alle kanten uitgaan. Tot op heden drinken we alleen nog filterkoffie uit ons philips (bonenmaal / filter) apparaat. Het drinkt prima en ik ben toch weer stiekem een beetje gaan denken om het maar te laten voor wat het is. Zo een Jura achtig geval kost je zo 1000+ euro en daar zet ik een hoop bakkies koffie voor met ons huidige apparaat. Zelfs als ik 50% definitief ga thuiswerken.
Ik zal jou apparaat ook eens bekijken.

Populaire posts