Nadenken over geldpotjes voor onze dochter - Deel 2

Nog zeer recent blogde ik over hoe ik voor onszelf zo slim mogelijk geld opzij kon zetten voor onze dochter. Inmiddels zijn we hier wat verder mee.

Nadenken over geldpotjes voor onze dochter - deel 2

Sparen en beleggen

Naast sparen wilde we toch heel graag ook beleggen voor onze dochter.  Ik had als actiepunt ook aan mijn vrouw voor te leggen hoe zij hierover dacht en heb dit inmiddels ook gedaan. Het resultaat is dat ze het een erg goed idee vond omdat de spaarrekening toch wel gevuld wordt met giften van opa’s en oma’s en andere familieleden de aankomende 18 jaar. 

Daar tegenover staat dat ze zelf ook nu enkele jaren belegd en ziet dat het, in deze tijd, één van de weinige methodes is voor een consument om rendement te kunnen behalen. Zeker als je over tijdsspanne van 18 jaar spreekt. In de toekomst kan dit natuurlijk weer draaien maar voordat we daar zijn is dit een acceptabele manier voor ons om haar geld, hopelijk, te kunnen laten renderen. Voorwaarde hiervoor vanuit mij is dat ik er ook de komende 18 jaar geen omkijken naar wil hebben.

Twijfel tussen grootbanken en Meesman

Wie serieus bezig is met FIRE weet dat de lopende kosten van zijn/haar beleggingen killing kunnen zijn voor de lange termijn. Er is genoeg geschreven in FIRE blogland, maar ook op Reddit over de totale kosten per bank/broker gespecificeerd. Zonder al te veel over de verschillende percentages te praten is de korte conclusie dat momenteel de banken goedkoper zijn om te indexbeleggen dan Meesman. Logica dicteert mij dan ook om die kant op te gaan. Echter...... er is een maar. Tot voor kort waren de banken duurder dan Meesman. En dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat ze een graantje willen meepikken van al die mensen die zijn gaan beleggen het afgelopen jaar. Ze zien ook dat sparen niet meer de meeste optimale manier is om rendement te halen. En dat is ook precies waar ik bang voor ben bij hun. Zodra ze genoeg klanten hebben, of de rente van sparen gaat weer omhoog, gaan die tarieven van de bank net zo hard weer omhoog.

Meesman daarentegen heeft tot nu toe zijn kosten niet verhoogd, en allee nog maar verlaagd. Dit is natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar ik geloof er wel in dat Meesman een andere doelstelling heeft dan de grootbanken.

Mijn gevoel zegt dan ook, ja ik weet het, gevoel is de slechtste raadgever, dat ik spijt ga krijgen als ik toch bij een grootbank ga beleggen, en binnen een paar jaar weer zal moeten switchen vanwege oplopende kosten. Daarnaast heb ik meer vertrouwen in Meesman en hebben ze mij tot nu toe niet teleurgesteld.

Gevoel

Zoals wel meer dingen in het leven moet je je gevoel volgen en niet alleen naar de kosten. Het voelt voor mij prettiger om deze opdracht bij Meesman in de handen te geven dan bij de grootbanken ondanks iets hogere kosten. Daar staat tegenover dat het een kwestie is van 1x instellen en niet meer naar omkijken. 

Ik heb meteen woord bij daad gevoegd en een rekening op beider naam (ik en mijn vrouw) geopend. Te meer omdat we hiermee ook meteen voor zorgen dat als er iets met 1 van ons overkomt de ander ook toegang heeft tot het account. Dit account zal nu alleen gevuld worden met 100 euro per maand voor haar, maar als er eventueel nog kinderen bij komen zal dit bedrag hoger worden en voor alle kinderen gaan gelden.

De eerste betaling begint al in december 2020 en dat voelt goed. Zelf zijn we dan ook erg tevreden met onze keus om het zo te regelen!

Reacties

Geld Coach zei…
Dat je deze keuze hebt gemaakt snap ik helemaal. De grootbanken doen er alles aan om geld te verdienen. Een mooi voorbeeld is het wijzigen van de uitbetaling van de spaarrente. In mijn ogen hebben ze dat niet gedaan uit loyaliteit naar de kleine klant, maar juist voor zichzelf zodat ze de hogere bedragen maandelijks kunnen innen.

Meesman geeft bij mij ook een goed gevoel en zou/ga precies hetzelfde doen.

Groetjes,
Geld Coach
www.geldcoach.nu
Ik ben benieuwd of jij tot dezelfde conclusie komt in Februari wanneer je kind wordt geboren!

Populaire posts