Rekeningen - waarom is deze kostenpost zo hoog in 2020?

 In uitgaven per categorie - jaaroverzicht 2020 schrok ik dat in 2020 de categorie rekeningen zo hoog was ten op zichtte van het vijf jaarlijks gemiddelde. Dat vereiste wat dieper uitzoekwerk en gezien ik echt niet wist hoe dat zomaar kon komen heb ik er meteen werk van gemaakt.

Rekeningen - waarom is deze kostenpost zo hoog in 2020?

Totale uitgaven rekeningen afgelopen 5 jaar

Om eerst eens de totalen op een rij te zetten dook ik in mijn Excel sheet om deze totalen van de afgelopen 5 jaar op een rij te zetten.


Hierin is duidelijk te zien dat 2019 en 2020 qua uitgaven voor rekeningen veel hoger is dan de jaren ervoor. Wat op zich vreemd is want waar zit hem dit verschil nu in? Er zit maar één ding op, en dat is per maand kijken waar dit aan is uitgegeven. Gelukkig was de oorzaak snel gevonden. Het is namelijk de zorgverzekering die vanaf 2019 betaald wordt vanuit de gezamenlijke rekening. Voorheen werd dit via een persoonlijke rekening betaald waardoor deze kosten “verborgen” waren. 

Gemiddeld omhoog om omlaag?

Neemt niet weg dat ik in de uitgaven per categorie nog geen inzicht had in of het gemiddelde nu omhoog of omlaag is gegaan! Daarom heb ik opnieuw het staatje gemaakt, maar nu met de zorgverzekering eraf gehaald voor de jaren 2019 en 2020 om tot een eerlijke vergelijking te kunnen komen.


Hierin is te zien dat 2020 ook goedkoper dan 2019, 2017 en 2016. Het vijf jaarlijks gemiddelde kwam uit op 333 euro en met 313 euro zitten we daar goed onder. 

Conclusie

Geen paniek! Er is niets aan de hand, er is geen lekkage. Maar dit geeft ook duidelijk aan dat het heel snel kan gebeuren dat je appels met peren gaat vergelijken waardoor het lijkt alsof iets goed mis is. Gelukkig heb ik deze fout snel kunnen vinden en kon ik door mijn administratie snel achterhalen dat er niets aan de hand was! Sterker nog, de conclusie van 2020 is dat we lager dan gemiddeld zitten! En dat is juist beter dan verwacht nieuws!

Hebben jullie ook wel eens hier last van dat je op het verkeerde pad wordt gezet door je eigen sheets?

Reacties

 1. Zeker. Zo is ons beeld enigszins vertekend door het feit dat bijvoorbeeld de zorgpremie van mijn vrouw van haar salaris wordt ingehouden en ik die van mij gewoon cash betaal maandelijks. Het een komt dus wél voor in de uitgaven, en het andere niet.
  En vrij recent kwam ik er achter dat ik 0 EUR per kwh had voor de elektriciteitskosten in januari...Met een verbruik van meer dan 1000kwh per maand is dat nogal een verschil in de eindafrekening...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hehe, gelukkig ben ik niet de enige dan. Daarom inzicht is goed, maar teveel inzicht kan ervoor zorgen dat je het overzicht verliest als je niet oplet!

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts