Savingsrate op onze gezamenlijke rekening voor 2021

 Wij zijn al jaren alles aan het bijhouden qua uitgaven en inkomsten. Zo ook de Savingsrate die we behalen op zowel mijn persoonlijke rekening als die op de gezamenlijke rekening. Deze laatste is tot afgelopen jaar niet zo spannend geweest met percentages tussen de +1% en +5% en sommige jaren weer een -1% tot -3%. Geen probleem, want daar is deze rekening ook voor bedoeld, om de lopende rekeningen mee te betalen na een maandelijkse inleg van ons beide, waarbij het uitgangspunt is, het moet de uitgaven dekken en niets meer of minder. Afgelopen jaar door onze inleg in pensioenbeleggen is er echter opeens een +20% komen te staan op deze rekening. Ongekend en ook helemaal niet de bedoeling want de buffers op die rekening zitten vol en een bestemming voor het geld hebben we niet echt. Tijd voor actie.

Overzicht
Om het in perspectief te zetten wat er gebeurd is de afgelopen jaren zijn hier de savings percentages vanaf 2011 tot 2020.


Zoals te zien is, is 2020 een ongekend jaar geweest in savings percentage. Een whopping 19,19% konden we noteren. Ja ik zie nu ook dat in 2012 en 2014 het ook goede jaren waren, maar in absolute is het dat niet gezien de inleg op de gezamenlijke rekening ook hoger is geworden ten op zichtte van toen. Zoals bekend leggen we beide 1200 euro per maand in op de gezamenlijke rekening. Per maand hebben we hiermee 2400 euro te besteden waar alles vanaf moet. Van Hypotheek tot gemeentelijke lasten, van eten en drinken tot de energiekosten. Uiteraard komt hier ook nog de voorlopige maandelijkse belastingteruggave bij en de kinderopvangtoeslag evenals de kinderbijslag.

20% over?
Voorheen hadden we vaak “tekorten” op deze rekening, daarom zijn we gaan bijvullen in dit soort situaties. Te denken valt aan vakanties wat weliswaar vanuit deze rekening wordt betaald, maar volledig wordt aangevuld door een kapitaalinjectie uit de persoonlijke rekening. Hiermee wordt dit effect opgeheven en is het een neutrale uitgave voor deze rekening. 
Des te interessanter is het om te zien dat we vanaf 2018 langzaam aan omhoog aan het kruipen zijn qua Savingsrate. Van 3,5% in 2018, naar 6,02 (een verdubbeling!) in 2019. En nu 19,19% (een verdriedubbeling!) 
De omstandigheden zijn in 2020 anders dan in andere jaren, we gaven sowieso minder uit dan normaal wat voor een positievere cashflow heeft gezorgd dan in 2019. Maar dat verklaard niet waarom het percentage opeens verdriedubbelt. 

Waar zit het hem in?
Een grote verklaring zit hem in het aanvullen van de pensioenbeleggingspotjes. Hierdoor kregen we voor het eerst in jaren een belastingteruggave op de eindafrekening. Deze was, door de grote inleg, substantieel en kwam boven de 5000 euro uit. Dit bedrag, gezien we het niet hebben uitgegeven, zorgt voor een verklaring van de eerste 10%. Echter de overige 9,19% is hiermee nog niet verklaard. Echter ben ik bang dat dit geheel voor rekening kwam van Corona. Zo hadden we veel minder creditcard aankopen, evenals andere persoonlijke aankopen wat naast het feit dat we sowieso al blijkbaar een “overschot” hadden, ervoor gezorgd heeft dat dit overschot verder gegroeid is. 

Daar staat tegenover dat we echter ook meer uitgaven hebben gehad, met als klapper op nummer 1 de kinderopvang. Ik hoef niemand te vertellen dat dit een zeer grote maandelijkse uitgave is en dat geeft bij mij aan dat door Corona onze uitgaven dusdanig lager zijn geworden dat we zelfs, ondanks deze toename, alsnog extra procenten hebben kunnen sparen. Terwijl de persoonlijke verwachting was dat het percentage juist weer zou gaan dalen, en we daarom niet minder gingen inleggen. Zo zie je maar hoeveel geld je in je zak houdt als je niet verleid wordt in de vele winkels tot impulsaankopen.

Vooruitblik naar 2021
Goed, we weten dat het meerendeel van 2021 nagenoeg gelijk zal zijn met 2020. We zitten nog wel even in lockdown en dat houdt in dat ik verwacht dat we tot de zomer nog niet veel meer uitgaven zullen hebben. Qua uitgaven zetten we de trend dus nog zeker even door.

Voor de belastingen is dit jaar ook een interessante. Net zoals in 2019 hebben we in 2020 ook een behoorlijke inleg gedaan in de pensioenbeleggingen. Hier verwachten we dan ook een flinke teruggave. Maar er is meer, want dit zal ook het eerste jaar zijn dat we gebruik kunnen, en mogen, maken van de combinatiekorting. Gezien wij beide genoeg verdienen hebben wij hiermee recht op 2815 euro extra aftrek wat ook voor een extra + zal zorgen op de belastingteruggave. Dit jaar verwacht ik dan ook dat de teruggave nog hoger zal zijn dan afgelopen jaar. Hoeveel? Ik heb het niet berekend dit jaar, maar laten we zo zeggen, ik heb zin om dit jaar de belastingpapieren in te vullen ;-)

Daarnaast gaat er dit jaar nog iets gebeuren. Want we zitten sinds december zonder opvang. En zoals de overheid heeft beloofd krijgen we de kinderopvang terug. Dat is bijna 2 maanden aan opvangkosten wat volledig vergoed gaat worden.

Het is dan ook de verwachting dat 2021 wederom een zeer hoog Savingsrate gaat krijgen op onze gezamenlijke rekening. En dat baart mij wel enig zorgen.

Wat te doen?
Want de vervolgvraag is.... Wat gaan we ermee doen, en om heel eerlijke te zijn weet ik het absoluut niet. Zoals gezegd de buffers zitten vol, de hypotheekaflossing wordt voor een groot gedeelte betaald door de belastingterugave en de rekening zelf zit ook nog vol van 2020.
Enige wat ik mij nu kan inbeelden is de inleg verlagen van 1200 euro naar bijv 1000 euro p.p. Echter is dat alleen verplaatsing van het probleem van de ene rekening naar de andere. 
Beleggen zullen nu wel een aantal mensen zeggen, maar ook dat is niet een oplossing, want daar gaan we al extra naar toe duwen dit jaar om de cash reserve te verlagen.....

Dilemma, dilemma..... Wordt het dan toch tijd om die zonnepanelen aanschaf naar voren te schuiven? 
Hebben jullie nog tips?

Reacties

Populaire posts