Koning winter in huis, lekkage en samenhorigheid is terug

 Bam en opeens was koning winter aangekomen en wat voor een winter....... Sneeuw, kou en verkeers ontregelende omstandigheden zijn het gevolg. Maar ook zeker winterpret en grote glimlachen op ieders gezicht! Deze omstandigheden zorgen ervoor dat een hoop mensen even de ellende van Corona kunnen vergeten en aan de winterpret kunnen meedoen. De filmpjes op internet waarin handhaving en burgers gezamenlijk sneeuwballen gevechten, sleeën van heuvels of simpelweg slippen op de weg (inclusief het weer recht krijgen van de auto) weer gebroederlijk en gezamenlijk plaatsvind zonder haat naar elkaar. Ik vind het mooi om te zien en het zorgt bij mij ook ervoor dat ik met een grotere glimlach op mijn gezicht rondloop. Bovendien blijkt onze samenleving gelukkig toch nog wat van sympathie en empathie te bezitten en is niet alles verloren gegaan in de crisis. Een positief gegeven!


Koning winter
Ook in huis is het te merken dat het kouder is geworden. De kachel maakt overuren en dat is ook te merken in het gasverbruik. Zo zie ik dagen waarop we 18-20 m3 gas verbruiken........ Ja je leest het goed dat is echt heel veel! Kijkend naar de winterverwachting zal dit nog zeker aanhouden tot ergens volgende week, en wellicht iets langer zelfs nog. Februari zal dan ook zeker de boeken ingaan als een hele koude maand met dito gasverbruik als gevolg. In ieder geval hebben we hier thuis besloten niet teveel erop te letten en gewoon lekker het huis opgewarmd te houden. We gaan niet in de kou zitten, zeker niet met een kleine in huis. 

Dat houdt ook in dat de berekening van dit jaar van 750 m3 verbruik zeker niet gehaald gaat worden en dat het bijbetalen zal gaan worden. Het zei even zo en gelukkig is het voor ons niet zo een groot probleem, maar ik moet ook meteen denken aan de mensen waarbij het niet zo breed is. Vaak in een nog slechter geïsoleerd huis wonen en nu toch ook hogere kosten zal hebben om het huis op warmte te houden. Laat staan de groep mensen die nu sowieso al in de problemen zit vanwege Coronoa. Ik ben blij dat wij ons niet  in zo een situatie bevinden in ieder geval.

Lekkage
Ook hebben we wat ongemakken hier in huis, zo hebben we lekkage in de badkamer, de enige kamer die we nog niet op de eerste verdieping hebben aangepakt. We wonen in een ouder huis, en in de andere kamers daar vonden we tijdens het slopen mooie gaten naar buiten toe die we gedicht hebben, maar in de badkamer verwacht ik dat hier ook nog gaten naar buiten zitten. Door de vele wind en sneeuw is het op die plek binnengekomen en door de warmere lucht in huis is het gaan smelten. Met als gevolg, nou ja you get the idea. Vervelend, maar gelukkig niet ernstig, wat handdoeken ertegen aan en stopt weer vanzelf.

Vervelender is dat we gisterenavond opeens een harde tik hoorde. Vreemd, geen aandacht aan besteed, zal vast sneeuw zijn dat van het dak schuift of iets anders. Maar toen ik opstond om de kachel wat lager te zetten zag ik dat het display van de thermostaat uit was....... mmmmm vreemd. Kachel kapot of stop eruit? Een korte check in de meterkast gaf aan dat de aardlekschakelaar was afgegaan...... mmmmmm het zal toch niet door de lekkage in de badkamer komen dacht ik nog, maar belangrijker, de kachel in deze periode is toch wel belangrijk. De badkamer was uit, dus de kans dat daar wat mee was, was klein. Op naar zolder.
Eenmaal aangekomen op zolder, en de stekker uit het stopcontact te trekken van de CV ketel, voelde ik al nattigheid...... En ja hoor ook daar hebben we lekkage, deze keer uit de ontluchtingspijp. Een druppel die precies op de stekker viel..... 
Wat handdoeken, droog gemaakt, stekker erin, aardlekschakelaar aan en we hadden weer een CV ketel, gelukkig....

Maar dat betekent wel weer twee klusjes die nu wat meer prioriteit gaan krijgen. Maar pas ergens in de lente, nu is het toch al gebeurd! Nu eerst genieten van het mooie winterweer met sneeuw! 

Hoe zit het met jullie gasverbruik deze dagen?

Reacties

 1. Een klein maandje geleden heb ik een artikeltje geschreven over wat een koude winter kost.
  Mijn gasverbruik is voor ons doen geëxplodeerd: 9m3 per dag is tot nu toe het record. Met name de sterke wind doet het huis relatief snel afkoelen (via oa. de brievenbus in de voordeur die vrij ligt op het NO).

  Maar we verwarmen gedeeltelijk elektrisch: de bijkeuken werd koud en veroorzaakte daardoor tocht in de keuken. Daar is dus de elektrische kachel aangegaan. Ook 1 kinderkamer (op het NO) wordt nu verwarmd met de elektrische verwarming die daar hangt. Weliswaar slechts tot 15C, maar met -8 van de week en sterke wind was het er maar 9 graden :-).
  Tevens de elektrische vloerverwarming in de badkamer van de tijdschakelaar gehaald: deze stond op verwarmen van 12:30 tot 19:30 . Die heeft natuurlijk nogal wat tijd nodig om alles op te warmen en op die manier gebruik ik zoveel mogelijk zonne-energie. Maar nu staat die altijd aan, ook omdat we Kind3 "ieder moment" verwachten.
  Het stroomverbruik is omhoog geschoten. Zaterdag 46kwh, zondag 47kwh en maandag 58kwh.
  Ook ik moet gaan bijbetalen in augustus waarschijnlijk (dan loopt het "boekjaar" voor ons af vwb. energie).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had het gelezen inderdaad Geldsnor. Ik ben daarnaast ook naarstig op zoek naar mensen die een warmtepomp hebben en hoe warm het huis daar nog te krijgen is met deze temperaturen. Dit zijn toch wel de periodes waarin je toch niet in de kou wilt zitten.
   Gelukkig gebruik jij het alleen als bijverwarming. Maar heb jij nog ergens blogs gevonden van mensen die dat bijhouden en delen?

   In ieder geval sterkte de komende tijd met de aankomende 3de!

   Verwijderen
  2. Ik heb er geen blogs over gevonden. Als ik een "gewone" warmtepomp had, dan kreeg ik het huis er wel warm mee, maar de airco als verwarming is nu gewoon te weinig. Volgend jaar hebben we wellicht een warmtepomp. Ik hoop 'm dan "slim" te maken, door een groot buffervat eerder warm te stoken, en daarmee het huis warm te houden en dus niet meteen afhankelijk te zijn van de buitentemperatuur. Maar met -8 en doorstaande wind zal het lastig worden. Gelukkig heb ik in totaal (ook dan) nog 8KW aan elektrische noodverwarming :-)

   Verwijderen
  3. Dat vind ik ook erg interessant om te lezen! Wij overwegen ook om een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Dit is wel een interessant blog rondom dat thema https://www.familie-kleinman.nl/

   Verwijderen
 2. Oeh, dat is wel heel veel gas per dag. Maar wij gebruikten ooit meer. Er is dus hoop :-) En met een baby gaat ook hier de CV hoog.
  Ik woon in een vrijstaand, jaren 50 huis met z'n 4-en. We hebben de afgelopen 10 jaar stap voor stap geïsoleerd en daar 'plukken' we nu de vruchten van. We hebben de oude radiatoren laten zitten, lekker groot, en hebben nu de watertemperatuur van de hr-cv op max 60 graden gezet. Dat is het nooit. Heel soms net in de 50 graden.
  Het is 19,5 graden in de woonkamer. Alleen onze slaapkamer staat radiator niet helemaal open, op de overige kamers wordt ook gewerkt. En nu een gebruik van maandag 16 m3 gas per dag. Zondag en dinsdag 14 m3 (en er werd langer gedoucht). En we wonen ook nog in het koudste stukje van NL :-) Het gebruik is nog niet gemiddeld of laag, maar al wel heel veel beter dan dat het was.
  Alleen onze prachtige voordeur tocht nog teveel. Zelfs met gordijn. Deze hebben we nu afgeplakt met schilderstape. Veel tape op de deur, heel klein randje op het kozijn. Hij gaat nog wel open. Maar dat is veel aangenamer. Daar moet dus echt nog een keer wat mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, nou ja op jaarbasis gebruiken we slecht 750 m3 dus op zich zit het wel goed met de isolatie en is het meeste gedaan wat we konden op korte termijn. Het kan echter natuurlijk nog veel beter. Want verbetering is altijd mogelijk.

   Maar die wind.... die was wel echt killing voor het verbruik. Afgelopen nacht was het verbruik alweer gedaald naar 11 m3 en ik verwacht vandaag dat het ook weer onder de 10 m3 daalt omdat de wind is gaan liggen.

   Maar voor een vrijstaand huis is dat verbruik zeker netjes inderdaad, daar kunnen nog vele een puntje aan zuigen!

   Verwijderen
 3. Ik durf nog niet te kijken, maar nu ik dit allemaal lees neem ik denk ik toch maar eens een tuusenstandje op i.p.v. van te wachten tot de laatste dag van de maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, dat het hoger zou zijn is geen verassing, maar de vraag is wel hoe hoog ;-)

   Verwijderen
 4. Hier ook erg veel gas. We hebben aan de voorkant plastik gespannen voor ons raam omdat het raam zo koud is. Het is het allereerste dubbel glas en dat merk je,zo koud achter het gordijn. Het scheelt echt. Ik hoop dat het voorjaar mijn verbruik weer goed maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei, dat is inderdaad wel heftig ja. Gelukkig hebben wij wel driedubbel glas en dat merk je!

   Verwijderen
 5. Wow maar 750 m3 per jaar verbruiken terwijl je nu 20 m3 verbruikt dat vind ik knap! Wij zitten dit jaar waarschijnlijk rond de 1100 m3 en het maximale wat we nu hebben aangetikt is 12,5 m3 per dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jup, normale winters is dat echt het verbruik hier..... Nu met Corona was het sowieso wat hoger omdat we de hele dag thuis zijn. Maar dat is maar 19% hoger dan normaal (800-900 m3). Maar met zo een winterse periode schiet het verbruik omhoog helaas.

   Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts