Hoeveel euro kost ons thuiswerken? - wintereditie

 In navolging van de zomereditie waarin ik uitzocht hoeveel euro ons thuiswerken kost. Is het nu tijd om een eerste blik te werpen op de wintereditie. Hoeveel euro kost ons thuiswerken in de winter?

Hoeveel euro kost ons thuiswerken? - wintereditie


Flashback naar de zomereditie

Allereerst een flashback naar de zomereditie. Het startpunt was dat de 2 euro die het Nibud had gesteld als dagelijkse kosten voor thuiswerken onmogelijk konden zijn in onze situatie. Echter als je de scope bekijkt waar ze daadwerkelijk kosten voor rekenen snap je dat het bedrag wat genoemd wordt realistischer is om te bereiken. 
Laten we hun uitgangspunten nog eens op een rij zetten wat mag worden meegerekend.

- Elektriciteitsverbruik
- Waterverbruik
- Gasverbruik (niet meegenomen in zomer editie)
- Koffie/Thee 6 bakjes per dag
- wc-papier
- afschrijving van bureau/stoel (niet meegenomen in zomer editie)

De eindconclusie was dat zonder het gasverbruik en afschrijving bureau/stoel mee te nemen, kwamen we uit op een bedrag van 1,58553 euro per dag voor twee personen. Ver onder de geschetste 4 euro die we mochten rekenen voor thuiswerken en ik ben hier nog steeds verbaasd over! Maar in de winter zou dit nog wel een interessante gaan worden met het verhoogde gasverbruik.

Het is winter!

Inmiddels zijn we aanbeland in de winter en hebben we ook wat gegevens beschikbaar hoeveel meer gas we nu verbruiken ten op zichtte van vorig jaar. De rest van de zaken zijn nog niet aangepast (we houden van routine hier thuis zullen we maar zeggen ;-) ) waardoor we als start beginnen met 1,58553 euro per dag voor twee personen. Maar hoeveel gas verbruikten wij meer dan vorig jaar? Daarvoor heb ik de gemiddeldes van de afgelopen 3 maanden qua verbruik per dag op een rij gezet om daarop weer het gemiddelde te krijgen wat we kunnen gebruiken in onze berekening.

M3 gasverbruik in de wintermaanden

Op het eerste oog als je naar de individuele maanden kijkt valt het verbruik in november positief op. Deze is namelijk “lager” dan vorig jaar. Voor december en januari zien we juist een “hoger” verbruik waarmee we op een gemiddelde komen van 1,117 m3 gas meer per dag dan vorig jaar. Dit is natuurlijk niet helemaal een eerlijke vergelijking want veel is afhankelijk van het weer. Daarom werk ik met graaddagen om te zien of het echt volledig toe te rekenen is aan thuiswerken. Daar komt het volgende staatje uit.

M3 gasverbruik en graaddagen in percentage

Hierin is te zien dat we inderdaad meer zijn gaan verbruiken, en dat we veel minder efficient aan het stoken zijn dan normaal. Voor november is hier de enige positieve uitschieter, maar december en januari waren beduidend slechter dan normaal. Waarbij januari de kroon spant met, in absoluten, 68% meer verbruik dan vorig jaar en in graaddagen we 38% minder efficient zijn.

Overall komen we uit over de eerste maanden van de winter op een 19% hoger verbruik in graaddagen en 24% in absoluten wat aardig dicht bij elkaar in de buurt ligt. De 1,117 beschouw ik dan ook als “betrouwbaar” voor deze eerste wintermaanden.

Hoeveel kost dat dan?

Per dag verbruiken we gemiddeld gezien deze winter 1,117 m3 meer dan normaal. Bij ons kost een m3 0,71451 euro. Wat neerkomt op 0,79810767 euro per dag meer kosten. Dit bedrag opgeteld bij 1,58553 komen we op 2,38363767. Wat voor het gemak 2,38 euro is voor 2 personen.

Verbaasd!

Laten we voorop stellen dat ik nog steeds ENORM verbaasd ben dat het gemiddeld gezien over de maanden maar zo weinig scheelt in verbruik. Tuurlijk heb ik nog niet alle cijfers paraat, je ziet het in januari, daar is het dag gemiddelde opeens keer drie gegaan. Maar het lijkt erop dat het gasverbruik gemiddeld per dag genomen niet enorm is toegenomen en daarmee de dagelijkse kosten hiermee ook niet substantieel hoger worden. Met twee personen met een budget van 4 euro per dag kom je een aardig eind!

Nu is alleen het probleem, dit krijgen we niet...... Mijn vrouw krijgt 0 euro onkosten vergoed, en ik krijg sinds januari voor het eerste kwartaal van dit jaar 25 euro vergoed (minder dan de 2 euro). Met andere woorden, we schieten er alsnog bij in. Maar het Nibud zit, zeker voor onze situatie, aardig goed met zijn/haar cijfers en een complimentje naar hun mag zeker ook wel eens worden gemaakt ;-).

Conclusie

We zijn aardig op weg, maar we zijn er nog niet. Want de winter is nog niet voorbij. Januari en Februari zijn traditioneel de koudste maanden van het jaar en het gemiddelde zal zeker nog wel wat omhoog gaan. Maar hopelijk niet met 1,5 euro omhoog voor de genoemde posten. We gaan het in ieder geval meemaken en ik zal ergens in maart/april een revisit doen van dit topic!

Reacties

 1. Je schrijft het niet, maar ben benieuwd, vind je dat je werkgever dat bedrag zou moeten betalen? Ik bedoel, zeer waarschijnlijk maakt hij al minder omzet en meer kosten door Corona en ook hij heeft dit niet bedacht. Erg benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel eerlijk, nee ik vind niet dat de werkgever dit zou moeten betalen. Het zijn kosten die voor elk persoon verschilt en het dus nooit goed/genoeg zal zijn voor sommige. Daarnaast bied mijn werkgever al monitoren, buro’s etc ter beschikking stelt om te kunnen werken.

   Enige wat discutabel is, is een internetvergoeding gezien de thuislijn nu wel van dusdanige kwaliteit dient te zijn dat je ook thuis kan werken.

   Verwijderen
 2. Ik blijf het bizar vinden dat mensen een thuiswerkvergoeding krijgen. Het zou eerlijker zijn als we dan ook uitrekenen hoeveel minder slijtage er is aan auto/fiets en als we de tijdswinst van niet-reizen om zouden zetten naar geld. Dan zou de vergoeding zelfs de andere kant op slaan. Daar hoor je niemand over.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker een valide punt! Zeker qua autogebruik is afgelopen jaar een raar jaar geweest waarin ik bijv de banden wissel niet heb hoeven uitvoeren (geen wintersport) a 100 euro, maar ook bijv de zomerbanden voor nu niet heb hoeven te vervangen (wat wel in de planning stond) a 400 euro. Ook is er geen onderhoud gedaan hoewel volgens de auto dit wel al in juli 2020 had moeten gebeuren al is het voor slechts 1 onderdeel zag ik. Maar ook dat scheelt zo weer een paar honderd euro.
   En doordat de leasevergoeding hier wel doorloopt hou ik juist ook nog eens 1500 euro extra over...... Dus ja het laten we zo zeggen die thuisvergoeding heb ik inmiddels wel terugverdiend ;-)

   Verwijderen
 3. Hier geen extra kosten voor het gas: de vloerverwarming is altijd op temperatuur, of we nou overdag weg zijn of niet. Elektra is niet te meten, de laptop valt in het niet bij de rest van het verbruik. Koffie...ja, dat scheelt nogal.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts