Woz waarde hoger dan gedacht

 Toen ik onze nettowaarde van 1 januari 2021 publiceerde had ik al een slag om de arm genomen voor onze WOZ waarde. De stijging was gebaseerd op de gemiddelde huizenprijs stijging hier in de regio van het afgelopen jaar (6-7%). Rekening houden met deze stijging zouden we komen op 310.000. De aanslag is inmiddels binnen, hoe ver zaten we ernaast?

Woz waarde hoger dan gedacht

WOZ 2021

Hoe kan het ook anders, maar ik was te pessimistisch volgens de gemeente. Want ze hebben de WOZ waarde gesteld op 317.000 euro. Dat is een stijging van 9,31% en daarmee ongeveer 30% hoger dan ik oorspronkelijk had ingeschat. Daar schrok ik dan ook wel enigszins van en had ik ook zeker niet verwacht. Zoals al gezegd, is de gemiddelde stijging in onze provincie rond de 7%. Tuurlijk kan dit per stad/dorp verschillen, maar het is nu al meerdere jaren op rij dat we om enorme stappen omhoog maken. In 2019 bijv was onze WOZ vastgesteld op 263.000. Dat is een stijging van 20,53% in twee jaar!

Taxatie rapport

Omdat ik dan ook erg benieuwd was op basis van welke gegevens de gemeente bedacht had dat we toch echt hoger zitten dan het provincie gemiddelde wilde ik het taxatie rapport erbij pakken. Echter deze was nog niet beschikbaar. En dat steekt mij dan wel een beetje. Want waarom kan de gemeente wel op tijd zijn om de gemeentebelasting aanslag te versturen (en incasseren!) maar kan zij niet ervoor zorgen dat waarop deze belasting is gebaseerd, niet inzichtelijk is.........

Bezwaar maken of niet?

Voorgaande jaren heb ik geen bezwaar gemaakt, vooral ook omdat de stijging in lijn was met de gemiddeldes en ons huis inderdaad “under valued” was ten op zichtte van huizen hier bij ons in de wijk. We hebben jaren een mazzeltje gehad en dat is in de afgelopen 2 jaar gelijk getrokken. Dat was ook aangekondigd door de gemeente en kon ik mee leven. Echter doordat dit is gedaan is de gemeente ook slimmer geworden. Want bezwaar maken heeft vaak alleen nut als jouw WOZ onevenredig is gestegen ten op zichtte van een gelijkwaardig huis, of als de WOZ waarde zelf teveel afwijkt. Punt twee hebben ze opgelost. Maar punt één is ook simpel op te lossen en dat viel mij vorig jaar ook al op. Alle huizen hier in de wijk stijgen nagenoeg met hetzelfde percentage! 

Daarom heb ik wederom WOZ waardeloket erbij gepakt om te kijken of de gemeente deze wel netjes heeft gevuld. En het antwoord was “ja”. Een snelle vergelijking en rekensom in het hoofd laat zien dat de gemeente wederom dezelfde strategie heeft genomen en de huizen om ons heen met dezelfde percentage heeft laten stijgen. Er zijn een paar uitschieters (mensen die nooit bezwaar hebben gemaakt) die de hoofdprijs betalen en bezwaar kunnen maken. Maar de gemeente is net als vorig jaar slim geworden en ik kan ze dat niet kwalijk nemen.

Het geeft bij mij ook aan dat bezwaar maken geen zin heeft en mij alleen energie zal gaan kosten die niets gaat opleveren. Ik laat het er dan ook bij. Enige voordeel aan deze stijging is dat onze nettowaarde hiermee ook stijgt ;-) Ook al heb je er natuurlijk helemaal niets aan.

Hoe zit het met jullie WOZ waarde?

Reacties

Geldsnor zei…
Goed! Morgen verschijnt artikeltje over waarom ik bezwaar ga maken voor een te lage stijging. Heeft alles te maken met "boeteopslag" in hypotheek, die veel groter is dan de gemeentelijke lasten. De gemeente vond dat mijn woning 1.6% in waarde is gestegen. Een opmerkelijke conclusie gezien de prijzen in mijn gemeente in het betreffende jaar met 10,6% gestegen zijn.
Ik vermoed dat de gemeente niet te snel wilde laten stijgen: de WOZ-waarde wás 347.000 EUR en is nu vastgesteld op 422.000 EUR (+21,6%). Maar de verkoopprijs was 415.000 EUR vlak na de vaststelling van de genoemde 347.000 EUR. Die 347.000 EUR is maar liefst 10% lager dan het huis van de buren (die ook nog iets kleiner is).
Na de neergelegde 415.000 EUR hebben we nog voor 70.000 EUR eigen geld verbouwd. Een waardestijging van slechts 7.000 EUR (tov. de koopsom) is dan ook "bijzonder", gezien de PV-installatie op zichzelf al meer waard is dan dat.
Ik ga hem vandaag lezen. Ben benieuwd!

Populaire posts