woensdag 8 februari 2012

Spaardoelen

Na het gisteren te hebben gehad over de spaarmogelijkheden vandaag een stukje over de spaardoelen. Waarom sparen wij eigenlijk?

Zoals ik reeds in een ander blog heb gemeld zijn wij een erg jong stel die sparen hoog in het vaandel hebben staan en ook het geluk hebben dat we dit zonder problemen kunnen doen. Maar waarom eigenlijk?

Onze omgeving:
Ik heb al heel vaak van mensen in mijn omgeving gehoord, waarom? Waarom niet uitgeven allemaal? Je leeft toch nu? Jullie zullen wel een saai leven hebben! etc etc etc.

Nou ja, voor sommige zullen we ongetwijfeld een saai leven hebben maar het interesseert me niet wat andere denken. We maken zelf keuzes in het leven waar we wat aan spenderen en voor iedereen is dit gelukkig verschillend. Voor sommige is het zelfs een hobby om te sparen! (voor mij stiekem ook!) Maar natuurlijk hebben wij ook onze doelen.

Onze doelen:

We hebben naast ons gezamelijke spaardoel nog enkele doelen die we willen bereiken maar we apart van elkaar aan het sparen zijn. Dit is meer omdat wij dit voor onszelf prettig vinden voor het geval dat het ooit eens fout gaat tussen ons. (We hopen het natuurlijk niet!)

Maar de doelen, waar sparen wij dan voor?

- Verbouwing van beneden verdieping (geschat op 55.000 euro inclusief meubels)
- Zonnepanelen voor totale Kwh verbruik te neutraliseren (geschat op 5000 tot 10.000 euro)
- Hypotheek elk jaar gedeelte afbetalen (jaarlijks 5000 tot 10000 euro en later meer)
- Vakanties! (verschilt per jaar, dit jaar een dure, maar is al betaald :P)

Dit zijn toch al behoorlijk wat spaarmomentjes. Zeker omdat we de bovenste zo snel mogelijk gerealiseerd willen hebben vanwege de kou in huis! (max 2-3 jaar).

Dan vraag je je af. Dat zijn behoorlijk bedragen. Jazeker. Die hypotheek is iets wat jaarlijks terugkomt en elk jaar willen we meer aflossen om zo sneller van onze schuld af te komen. Gelukkig komt er genoeg binnen om dit niet alleen als toekomstmuziek te laten klinken en hebben we onze tijd mee waarin we (hopelijk) elk jaar meer gaan verdienen. Ons gezamelijke spaardoel eerder genoemd van 10.000 euro is echt puur op onze gezamelijke rekening en gebruiken we als buffer voor onvoorziene zaken. Deze duurt wat langer omdat we dus niet extra bijleggen op deze rekening, maar dit gebruiken voor onze eigen spaarrekeningen.

Hebben jullie nog spaardoelen?


6 opmerkingen:

 1. Het is soms lastig om mensen ervan te overtuigen dat het stoppen met hersenloos consumeren (om het maar even zo te noemen) ook leuk is. En geld overhouden voor wat je echt wilt, helemaal.

  Ons spaardoel is een afgewerkt huis en daarna onze emigratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Meer door minder9 februari 2012 om 00:07

  Spaardoel is financiele onafhankelijkheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Adoptie....

  En als dat potje vol genoeg is naar onze zin:
  - Studie (2700 euro)
  - Zonnepanelen (rond de 5.000 euro)
  - Aflossing hypotheek.

  Maar goed... aan dat laatste rijtje zijn we voorlopig niet toe, of het geld moet vanaf nu opeens binnenstromen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze spaardoelen:

  Verbouwing: 3 ruimtes tot 1 grote woonkeuken geschatte kosten 50.000 euro.
  Studie kinderen: 137.000,000 ? Ik denk zelf dat het minder is maar het nibud/ib-groep/rabobank geeft dit aan als indicatie.
  Aflossen hypotheek!

  Voor de eerste hebben we een spaarrekening en de tweede een spaardeposito met variabele rente, 1 jaar vast.
  Derde: als bovenstaande doelen zijn gerealiseerd gaan we aflossen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sparen voor een aanbetaling op de hypotheek van mijn toekomstige woning :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, altijd eigenlijk wel! In 2012 richt ik me op:

  - €10.000 extra aflossen op de hypotheek
  - Een maandbuffer op de gezamenlijke rekening (+- €3000)
  - Een halfjaarbuffer op de zakelijke rekening (+- €24.000)
  - €1000 voor een noodfonds

  Daarnaast willen we gewoon de verbouwing door laten lopen, wat per jaar minimaal €12.000 kost. Je begrijpt dat er hierdoor niet veel ruimte is voor andere dingen, maar wat mij betreft zijn financiële zekerheid en een eigen huis dat echt een thuis is echt prioriteiten, dus laat een ander maar elke week naar het pretpark gaan; ik geniet lekker van mijn mooie woonkamer, een kopje thee en een (zelfgebakken) koekje!

  BeantwoordenVerwijderen