donderdag 9 februari 2012

Elektriciteitsverbruik

Ik kreeg laatst als opmerking dat ons elektriciteitsverbruik zo laag was. Ik pak dan ook deze gelegenheid om te vertellen waarom deze zo laag is.

Onze situatie:

Zoals jullie weten wonen we in een normale rijtjeswoning, hebben standaard apparatuur, maar letten wel enorm op het energieverbruik.
Het is allemaal begonnen met een verbruikssmeter die kon meten hoeveel elk apparaat verbruikte. Door dit alleen al uit te zoeken weet je meteen welke apparaten het meeste verbruik hebben en kan je hier wat aan gaan doen. Daarnaast is het overigens erg handig om niet alleen het verbruik te meten wanneer het apparaat aan staat, maar ook als deze stand-by staat. Elke watt minder scheelt een euro per jaar.

Door al deze zaken te hebben nagekeken hebben we ons sluimerverbruik tot 0 weten terug te brengen. Alles staat nu achter een schakelaar op de koelkast/magnetron en cv-ketel na. Voor de rest is er niets in huis aan. En dat gedurende het grootste deel van de dag (ongeveer 18-19 uur)

Hierbij is alleen onze koelkast echt een grote verbruiker nog, maar wanneer we gaan verbouwen zullen we deze kwijt zijn en komt er een energiezuinig model voor in de plaats. (jeej!)

Verder zitten we alleen in het weekend achter onze desktop en doordeweeks achter de laptop (Scheelt ongeveer 150 watt in verbruik!)

Uiteraard hebben we ook de nodige spaarlampen erin gedraaid waardoor we nu in de woonkamer iets van 6 lampen elke avond aan hebben staan, die in verbruik gelijk zijn aan 1 60 watt gloeilamp! Wat een verschil is dat toch! We hadden hier eerst 6x 60 watt gloeilampen in dus we hebben hier alleen al 300 watt bespaard!

Voor de rest is het gebruikmaken van commen sense!  Laat niet iets onnodig zodat je verbruik tot een minimum wordt beperkt.
In totaal komen we nu elk jaar op ongeveer 1550 Kwh..... Dat is echt niet veel, en hier kan nog veel meer vanaf. (De koelkast die ongeveer 50% hiervan opsnoept). Met een zuinige koelkast kan dit dus verlaagd worden naar 1000-1200 Kwh. Als je dan berekend hoeveel geld het kost om zonnepanelen voor je gehele verbruik te kunnen compenseren valt dit enorm mee en wordt deze droom ook steeds sneller werkelijkheid.

Als je dan ook kijkt op onze energierekening zie je dat we zelfs geld terugkrijgen van de overheid omdat we zo een laag verbruik hebben!
Doen dus het verlagen van je kwh'en!

2 opmerkingen:

 1. Hoi, leuk blogje weer. Je zegt dat alles behalve de koelkast en de magnetron achter een schakelaar staat. Betekent dit dat je magnetron altijd aan is? Hier trekken we de stekker er na elk gebruik uit, je hebt er niks aan als hij niks aan het opwarmen is (ja, een stroomverslindende klok ;) )

  Ik vraag me alleen af of jouw magnetron altijd ingeplugd staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij staat altijd aan ja, echter is de stekker zo verstopt dat het niet handig is om dat ding elke keer eruit te trekken. Ik heb wel eens gekeken hoeveel hij verbruikte en dat was minder dan 1 watt.... Dus tja, daar zit het verlies niet!

   Verwijderen