donderdag 23 februari 2012

Benzineprijzen

Waar gaat het heen met de benzineprijzen? Ik zie allemaal berichten dat record na record wordt verbroken. Dat niemand weet waar het einde zal zijn, en dat de 2 euro snel in zicht gaat komen voor euro 95. Zeker met de ontwikkelingen in Iran en de dreigende taal die daar gesproken wordt door zowel Iran als door Israel betekent niet veel goeds voor de wereld.

Waar kan je dan op bezuinigen zal je zeggen? Ja op zich op een aantal dingen, maar allemaal vergen ze van je dat je het geluk moet hebben dat je dicht bij het openbaar vervoer woont of dat je veel geld hebt om iets te kunnen vervangen. Te denken valt aan de volgende opties om je bezineverbruik te verminderen.

- Je auto inwisselen voor het OV (baas betaald meestal).
- Je auto inwisselen voor een nieuwer en kleiner/zuiniger model.
- Vaker de fiets pakken voor boodschappen en andere uitjes in de buurt.
- Ga naar de stad met het OV.


Allemaal opties die mogelijk zijn als je dicht bij een station woont of dichtbij een stad. Maar ik begrijp dat dit niet voor iedereen weggelegd is en de auto hun enige methode van vervoer is.
Voor ons is het makkelijk. Wij hebben geen auto en doen vrijwel alles met het OV/fiets, en mocht dat niet kunnen dan hebben we de optie een auto te lenen, maar als we de afgelopen twee maanden kijken naar het verbruik ervan kan ik ze op 1 hand tellen hoe vaak ik daadwerkelijk in de auto ben gestapt.

Ik kan dan voor ons huishouden ook stellen dat het missen van een auto een enorm voordeel is qua budget.  Te denken valt aan 300+ euro per maand? Als je de optie dus hebt maak dan gebruik van het OV/fiets. Het is nog gezonder ook!

8 opmerkingen:

 1. Ik ben nu echt heel blij dat man in een hybride rijdt. Ik kan zelf op de fiets en ga dat vanaf volgende maand ook weer doen. Het ov is geen optie voor man omdat er geen goede verbinding is helaas.
  Pff het blijft toch een duur grapje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Manlief rijdt tegenwoordig keurig 100 km op de snelweg. Scheelt nauwelijks tijd, maar wel veel diesel en dus veel kosten. Verder vindt hij het wel relaxed om zo rustig te rijden.
  Het verbaasd ons allebei dat het hem zo goed bevalt.
  Openbaar vervoer is hier op het platteland niet te doen. Hopelijk kunnen we in de toekomst dichter bij zijn werk gaan wonen.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geen optie hier OV. Ja auto's kosten idd een vermogen en niet alleen aan brandstof! Maar zonder kan niet. Dus helaas pindakaas voor ons. Zelf heb ik geen rijbewijs. Dus lang leven het internet voor inkopen ;) Ik hartje de postbodes ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor 300 euro per maand rij je ook echt nog niet een grote auto volgens mij. Als je alles bij elkaar optelt, aanschaf, afschrijving, benzine, belasting en verzekering..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je op het platteland woont (zoals wij) is het wegdoen van de auto geen serieuze optie.

  Daarnaast vind ik OV ook heel erg duur.
  Zo is er bijvoorbeeld nu een aanbieding van het kruidvat voor treinkaartjes van 12,50 euro (of zoiets).

  "Interessant" denk ik dan. Maar als ik aan het rekenen sla levert het me bij een reis naar mijn familie met 1 persoon misschien 5 euro voordeel op en daarnaast vooral heel veel ongemak.

  De reis wordt in tijd 2 keer zo lang - zo niet langer, ik moet dan om 20.00 uur 's avonds echt weg bij mijn familie, anders duurt de reis twee keer zo lang en het wordt een ingewikkeld gebeuren met een stukje met de auto, stuk met de trein, stuk met de metro en dán nog een stuk met de bus en een eindje wandelen...

  én je MOET dezelfde dag terug anders ben je twee dagkaarten kwijt. Pffffff nou.... ik ga wel met de auto...

  Mbt de benzine: ik ga steeds strikter ritjes combineren. Met deze prijzen is apart rijden voor boodschappen simpelweg niet meer te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons helaas ook geen optie, vriend moet elke dag zeker een 3 kwartier rijden naar zijn werk en het is met openbaar vervoer niet te doen.
  Maar de kosten beginnen echt de pan uit te rijzen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben er ook erg blij mee dat ik sinds een jaar geen auto meer heb. Het scheelt idd meer als 300 euro per maand dus veel meer ruimte voor leuke dingen en sparen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sinds onze verhuizing naar het platteland, gebruiken wij de auto helaas wel wat meer dan eerst. Simpelweg omdat niet alles te fietsen is. Maar toch streef ik naar fietsen, fietsen en nog eens fietsen!

  BeantwoordenVerwijderen