dinsdag 14 februari 2012

Gas en Stroom verbruik

De kogel is door de kerk hoor. Het gas en stroomverbruik van de afgelopen twee weken is bekend en we hebben in deze twee weken voor wel meer dan het dubbele verbruikt aan gas. Niet gek natuurlijk na al die kou! Op zich maakt het ook niet zo heel veel uit. Wat wel veel uitmaakt is het aantal graaddagen wat bij deze vergelijking hoort, en wat blijkt! We zijn zuiniger dan vorig jaar!


Een leuk gegeven natuurlijk want dat betekent dat we efficiënter stoken, ook al hadden we de kachel de hele dag aan op een graad of 15, en s'avonds uiteraard hoger.

Het stroomverbruik is zoals altijd even laag. Twee weken geleden hadden we een piek naar 38 Kwh, maar geen idee hoe dat kwam. We hebben niet meer of langer iets aangehad dan vorige week, die is geëindigd met 33 Kwh. Echter met de lente en zomer in aantocht zal het energieverbruik gemiddeld gezien toch verder dalen. Mijn doel is te eindigen rond de 3 Kwh per dag. Liefst minder, maar goed laten we dit als streven houden voor aankomende zomer!

Tevens zet ik sinds deze week alle gemiddelde temperaturen van die week erbij. Ik gebruik hiervoor meetstation Schiphol.

Hoe is jullie verbruik geweest per graaddagen in deze afgelopen twee weken? Minder verbruik of meer?

4 opmerkingen:

 1. Ook apart wij zitten ongeveer rond het zelfde normaal maar de laatste twee weken was het gemiddelde gasverbruik 93. Maar ons huis is goed geisoleerd. Wel doorgaans de vloerverwarming op 16 graden, tegen de avond de gashaard even een paar uur aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb verwarming s'nachts en als ik niet thuis ben op 15,5 staan. Daarnaast is huis erg goed geïsoleerd en mede door de Hr-ketel is het gebruik zelfs met deze kou niet hoger dan +/- 20 m3 p/w. Afgelopen stookjaar (jan 2011-jan2012) 386 m3 verbruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het verbruik pas sinds kort gaan bijhouden, dus heb voor dit huis niet echt een referentie kader maar we hebben op dit moment echt een groot verbruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik noteer al jaren wekelijks ons verbruik van gas, elektriciteit en water. Wij verwarmen met een hoogrendementsketel op aardgas. Aangezien ik overdag altijd thuis ben, staat de verwarming hier van 's morgens tot 's avonds op 17°. Misschien wat weinig maar ik vind het genoeg en als ik even koud heb, trek ik wel een extra fleecetrui aan. 's Avonds en 's nachts staat de thermostaat op 15°.Eerlijk gezegd vind ik dat het verbruik dat in bovenstaande reacties wordt gegeven heel laag is in vergelijking met het onze ondanks dat ik niet echt 'stook'.Ons jaarlijks gasverbruik ligt meestal tussen 650 en 750 m3 per jaar. Elektriciteitsverbruik (dag en nachttarief) was vorig jaar 4625 kwh. We gebruiken overal spaarlampen, laten niet onnodig licht branden, sluiten deuren na het verlaten van de kamer .... en toch vind ik dat ons verbruik merkelijk hoger ligt of bovenvermelde verbruiken.Wij verwarmen enkel de living, keuken, badkamer en de kamer van onze nog thuiswonende zoon.We wonen in een halfopen bebouwing met veranda die zuidelijk georiënteerd is, overal zit dubbel glas en eens de avond valt, sluit ik alle rolluiken. Ik weet echt niet hoe het komt dat wij precies zoveel meer verbruiken of jullie. Misschien omdat ik alle dagen thuis ben en daarom meer uren verwarm ?

  BeantwoordenVerwijderen