dinsdag 7 februari 2012

Spaar mogelijkheden

Sparen.... We doen het allemaal op een zekere hoogte. De een vind het nodig om te sparen voor de aflossing van zijn huis, de ander doet het voor de aankoop van een nieuwe auto, en weer iemand ander spaart om gewoon te sparen!

Hoe het ook zei, sparen is iets wat ons allemaal bezig houdt, en natuurlijk iets heel moois is. Maar is er een beste manier van sparen, naast het sparen voor de gewone mens?

Beleggen:

Je hebt een paar duizend euro gespaard en wilt dit gaan omzetten in meer geld dan dat dit zou opleveren als op een spaarrekening. Enkele jaren geleden was het heel normaal om dit te gaan inzetten als startkapitaal om mee te beleggen. Er werd gegooid met percentages winst, en het was onnozel als je niet meedeed! Totdat het misging.... Want waar geldt dat de winsten groot kunnen zijn, zo groot kunnen ook de verliezen zijn. We zien het nu ook terug in de beleggingshypotheken. Ze zijn vaak niets meer waard en worden nu ook zelfs ontraden!

Is beleggen een goede optie? Geen idee, mensen die stalen zenuwen hebben zullen er ongetwijfeld baat bij hebben, maar voor mensen die 40 uur of meer werken kunnen dit beter niet doen, hoe hoog de winsten ook kunnen zijn.

Deposito's:

Deposito's dan. Lekker veilig. Je zet het vast voor een aantal jaar en ontvangt een vaste rente ervoor terug. Maar zeker nu is dat niet erg slim om deze voor een langere tijd vast te zetten. Zelfs voor 10 jaar vast krijg je slechts 4.5%. Dit is natuurlijk niet erg veel. Zeker als je ook al spaarrekeningen hebt die 3.85% geven en je er wel bij kunt komen.  De rente zal in die 10 jaar behoorlijk veranderen, en doordat deze nu zo laag staat, kan je ervan uit gaan dat deze straks hoger is. Vastzetten zal je dan ook spijt opleveren.

Echter, het is niet allemaal kommer en kwel. Er zijn de afgelopen tijd meerdere spaardeposito's voor 1 jaar vast geweest met behoorlijk goede rentes. Bovendien kan je er vanuit gaan dat binnen 1 jaar de rente niet dermate stijgt dat dit ernstig is.

Deposito's kunnen dus een goede optie zijn, maar let op het aantal jaar dat je deze vastzet.

Vitaliteitsregeling:

Hiervoor verwijs ik naar een andere blog van mij. Let op die gaat pas 2013 is. Maar kan voor mensen met spaargeld een mooie optie zijn!


Banksparen:

Banksparen dan, tja hiervan zijn vele varianten. Van hypotheek tot gouden handdruk. Dit is echt een op maat optie voor mensen, en kan verschillen per persoon, of dit voordelen heeft. Sowieso heb je hier met de hypotheek als voordeel dat je het bankspaargedeelte uit box 3 mag weglaten.

Groen-sparen:

Ten slotte is er nog de optie van Groen-sparen. Het is in feite een gewone spaarrekening, maar dan met als voordeel dat je ook hierover geen box 3 belasting hoeft te betalen! Maar let op! Er kunnen ook nadelen aan zitten, zoals het moeten vastzetten van 10+ jaar of andere trucjes! Het klinkt veel beter als dat het kan zijn! De zogenaamde kleine letters.


En ik dan?

Persoonlijk heb ik een mix van gewoon sparen (op de ordinaire spaarrekening) en deposito's. Beide geven mij voldoende rente. Ik hoef namelijk zelf niet altijd maar de hoogste rente. Er zijn mensen die elke keer het van de ene naar de andere bank transporteren, met alle nadelen van dien. Om maar die 20 euro extra te krijgen. Mij teveel werk.

Is mijn methode dan de beste? Nee waarschijnlijk niet, maar het geeft mij een veilig gevoel en ik kan ten alle tijden bij mijn geld (op het deposito na dan, nog 8 maanden!) Waardoor ik tevreden ben! Morgen, over spaardoelen!

2 opmerkingen:

  1. Zo denk ik er ook over!
    Ben benieuwd naar jullie spaardoelen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier ook spaarrekeningen en deposito's. We hebben vroeger wel aandelen gehad, maar ik word daar veel te onrustig van en de kans dat je geld verliest is best groot.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen